Tijd voor de tuin: Zo leggen we een perfecte border aan
Een border is ongetwijfeld een bijzonder geschikte omgeving voor het kweken van allerlei bloemende sierplanten, bloemen en zelfs kruiden. Een border biedt ons vele mogelijkheden, en tuinliefhebbers kunnen er beslist alle kanten mee uit. Hoe gaan we tewerk bij de aanleg van zo een bloemen- en plantenborder in onze tuin? Met welke tips en voorschriften houden we bij voorkeur rekening, om van onze border dé absolute blikvanger van onze tuin te maken?
Wat is een border?
Met de aanleg van een (bloemen)border zorgen we in de eerste plaats voor niveau en afwisseling in onze tuin. Het is meestal een overgang tussen bijvoorbeeld een open en een gesloten ruimte van onze tuin. Voor de aanleg van een border, hebben we niet noodzakeklijk veel plaats nodig. Een border kan beperkt zijn om een vergeten hoekje in de tuin op te fleuren, maar kan in het andere geval over de ganse langte van onze tuin worden aangelegd.
Inspiratie van het moment
De mogelijkheden voor de realisatie van een border in onze tuin, zijn onuitputtelijk. We geven bij de realisatie ervan dan ook onze inspiratie de vrije loop. Eenjarige of tweejarigen, vaste oplanten, struiken, bolgewassen en/of kruiden. Ze passen allemaal in zo een bloemenborder. We kunnen deze samenstellen moet bloemen en planten van eenzelfde kleur. Contrastrerende kleureffecten kunnen even goed.
Jaar lang kleur en geur in de tuin
Met een bloemenborder kunnen we er zelfs voor zorgen dat we een jaar lang van een weelderige blomenpracht kunnen genieten. We kunnen er immers voor zorgen dat, wanneer een plant, struik of bloemensoort is uitgebloemd, een andere op zijn beurt in bloem staat. We kunnen uiteraared ook kiezen voor bloemen die allen op hetzelfde tijdstip bloeien. Houden we meer van geuren dan van kleuren, dan vormt dat voor de uitbouw van onze bloemenborder evenmin een probleem.
Plaats van border erg belangrijk
Willen we van onze border een échte blikvanger maken, dan is zijn inplantingsplaats van groot belang. We bouwen onze border bij voorkeur uit op een zonnige plaats in de tuin. Om er maximaal te kunnen van genieten, zorgen we bij de aanleg ervan dat de border van binnenuit goed zichtbaar is. Voor een zo rijk mogelijke plantengroei, zorgen we voor een goede bodemstructuur en een voldoende voedzame bodem. Dat bekomen we door het gebruik van een aangepaste bodemverbeteraar, bij voorkeur compost.
Juiste verhouding tot totale oppervlakte van de tuin
Bij de realisatie van onze border, mogen we de beschikbare ruimte niet over het hoofd zien. Een perfect aangelegde border, staat in verhouding tot de totale oppervlakte van onze tuin. Een te kleine ruimte voor het aanplanten van houtgewassen, zal onze border niet ten goede komen. Een kleurrijke border met veel afwisseling, zowel op het vlak van kleur als niveauverschil, trekt veel meer de aandacht dan een eentonige, kleurloze border.
Border met of zonder achtergrond
De standplaats van onze planten, bepaald in belangrijke mate het visuele aspect van onze toekomstige border. Kiezen we voor een border zonder achtergrond, dan moet de volledige border steeds volledig te overzien zijn. De hoogte van onze beplanting is hier dan ook van groot belang. Willen we in alle omstandigheden een goed overzicht over onze border, dan kiezen we voor beplanting die nooit hoger wordt dan bij voorkeur tachtig centimeter. Beschikken we over een achtergrond zoals een houten tuinafsluiting of een haag, dan zorgen we er voor dat onze beplanting nooit meer dan twee derden van onze border in beslag neemt.
Waar plaatsen we de hoogste planten in onze border?
Voor een geslaagde border, houden we in de eerste plaats rekening met de inplantingsplaats van de hoogste planten. Een vrijliggende border moeten we vanuit alle hoeken kunnen bekijken. Om dat te bekomen, plaatsen we de hoogste planten bij voorkeur in het midden van onze border. Bij een border die over een achtergrond beschikt, plaatsen we de hoogtse beplanting achteraan. Voor het bekomen van een aangenaam visueel zicht, plaatsen we enkele hoge planten in het midden van onze border. Voor een geslaagde border, kiezen we dus ook voor enig niveauverschil. Beschikken we daarvoor over te weinig plaats, dan beperken we ons tot bijvoorbeeld twee in plaats van drie rijen beplanting.
Overbeplanting in border vermijden
We houden onze border dus liefst zo overzichtelijk mogelijk. Overbeplanting moet zoveel mogelijk vermeden worden. Kiezen we voor een té grote verscheidenheid aan beplanting, dan moeten we ieder soort teveel beperken in aantal. We moeten er immers voor zorgen dat iedere plant voldoende ruimte heeft om te groeien en te bloeien.
Kleur geeft uitstraling aan onze border
Het kiezen van de juiste kleurencombinaties, geeft een persoonlijke uitstraling aan onze border. We kunnen even goed kiezen voor een beplanting met dezelfde kleuren, als voor een bonte en dus contrastrerende kleurenmix. Dit laatste is uiteraard het moeilijkst te realiseren. Kiezen we voor een border met dezelfde kleur van beplanting, dan kunnen we toch nog voor het nodige contrast en afwisseling zorgen door bloemen en planten van verschillende vorm aan te planten. We houden hierbij zeker rekening met het gegeven dat de ene kleur in staat is om veel meer licht te weerkaatsen dan de andere. Planten met rode tinten slorpen veruit het meeste licht op. We mogen ze dan ook niet te ver achteraan in onze border plaatsen. Gele en witte bloemen daarentegen weerkaatsen het licht, en kunnen best op de achtergrond worden aangeplant.
Aangepaste bemesting
Voor de succesvolle aaanleg van onze border, kiezen we voor een aangepaste bemesting en grondverbeteraar. Een border komt pas na enkele seizoenen écht tot zijn recht. Daarom laten we de beplanting bij voorkeur minstens drie jaar op dezelfde plaats staan. Om de beplanting van onze border in maximale conditie te brengen en te houden, kiezen we voor een aangepaste organische meststof. Vooral op zanderige grond en op kleigrond, is een organische bemesting een noodzaak. We zorgen ook steeds voor een gezonde en luchtige bodemstructuur, en laten de bodem in onze border ook nooit uitdrogen.
Extra verzorgingstips voor onze border
Bloei
Met de bloeiperiode in onze border kunnen we alle kanten uit. Hebben we veel bloei en kleur in onze tuin, dan zorgen we ervoor dat al onze planten in de tuin én border tegelijk bloeien. Hebben we daarentegen weinig kleur in de tuin, dan kiezen we er bij voorkeur voor dat we van het voorjaar tot diep in de herfst kleur hebben in onze border.
Onkruid
Onkruid is ongetwijfeld de grootste vijand van onze border. Vooral grassen groeien er naar hartenlust. Het verwijderen van onkruid is uitsluitend handenarbeid. Verwijderen we dit onkruid toch met schoffel en/of hark, dan verstoren we het evenwicht in onze bodem, en kan er ander onkruid, vooral kruiden, ontstaan.
Snelgroeiende planten
Snelgroeiende planten zullen in onze border traaggroeiers gemakkelijk overwoekeren. Om dat te vermijden, houden we de snelgroeiende beplanting onder controle, door een deel van hun grondscheuten weg te nemen.
Onze border in de winter
Tijdens de winter sterft de meerderheid van onze borderplanten af boven de grond. Enkele zaaddragende stengels, bessen of botteldragende struiken brengen tijdens de wintermaanden toch nog kleur en afwisseling in onze border.