Exotisch ogende border ontwerpen
Binnen niet al te lange tijd kun je op een zonnig plekje de border een exotisch tintje geven. In twee tot drie maanden is al een aardig resultaat te verwachten met een combinatie van eenjarige en vaste planten, bol- en knolgewassen. Een handig stappenplan helpt als richtlijn bij het aanleggen van een border, plantvak of een ruime plantenbak.
Te nemen stappen bij het aanleggen
Het volgen van een stappenplan is reuze gemakkelijk als je een exotische border, een ruime plantenbak of een plantvak in de tuin wilt ontwerpen. Onderstaand volgen daartoe acht stappen:
1.
Het kleurgebruik
Bepaal allereerst welke kleuren je in de border wilt gebruiken. Op internet, uit tuinen in jouw woonomgeving en uit tuinboeken kun je allerlei ideetjes oppikken. Maar je kunt natuurlijk ook een boeket maken in de kleuren die je in de tuin wilt zien of gaan experimenteren met kleuren. Ben je wat artistiek aangelegd dan kun je een ontwerp maken en dat inkleuren met kleurpotlood of met verf. Heb je de kleuren gekozen dan is het tijd om naar stap twee te gaan: de plattegrond.
2.
De plattegrond
Maak een plattegrond op schaal (bijvoorbeeld 1 : 20). Bij een schaal 1 : 20 is 5 centimeter op papier 1 meter in de tuin. Let er goed op dat de maten kloppen, dat is namelijk erg belangrijk om later op de juiste manier de plattegrond te kunnen invullen. Heb je de plattegrond naar tevredenheid opgesteld en ingevuld, dan ga je naar stap drie: Het bepalen van de lichtbehoefte.
3
De lichtbehoefte
Bepaal hoeveel licht de planten moeten krijgen:
- a. Ligt een plek in de tuin 's zomers minstens 5 uur per dag in de zon, dan noemen we dat een tuingedeelte in de volle zon;
- b. Krijgt die plek drie tot vijf uur zon, dan noemen we dat de halfschaduw;
- c. Ligt de plek in de tuin minder dan drie uur in de zon of ligt de plek langere tijd in gefilterd licht, dan noemen we dat schaduw.
4.
De grond
Kijk ook met wat voor grond je te maken hebt. Dat is belangrijk want dan weet je welke planten je daarvoor kiezen moet.
5.
Bloeitijd
Bekijk in welke tijd de meeste planten moeten bloeien. zo kun je kiezen voor één bloei-hoogtepunt. Dan bloeien alle planten bijvoorbeeld in de maanden juni en juli. Maar wil je vaker of bijna altijd bloeiers in de tuin, dan kun je ervoor kiezen om vanaf maart tot in de herfst bloeiende planten in de border te zetten.
6.
Opstellen van een plantenlijst
Nu ben je toegekomen aan het opstellen van een lijst van geschikte planten voor het ontwerp. Let daarbij op:
- kleur;
- vorm;
- bloeitijd;
- hoogte;
- breedte;
- lichtbehoefte van de plant;
- de eisen die de planten stellen aan de bodem.
7.
Het verdelen van de planten
De planten moeten nu verdeeld worden over de ruimte die je beschikbaar hebt. Probeer daarbij zowel wat kleur als vorm betreft te komen tot een evenwichtig geheel. Belangrijk is om voldoende bladplanten te kiezen omdat bladplanten de basis vormen van de beplanting. Teken alles in op de plattegrond en bepaal dan hoeveel planten je nodig hebt.
8.
Het aanplanten
In het voorjaar of in het najaar kun je beginnen met het aanplanten. Bekijk het resultaat kritisch en maak aantekeningen over eventuele veranderingen of verbeteringen die je aan wilt brengen. Zo wordt de beplanting steeds mooier en groeit je voldoening.