Oordeelkundig snoeien van onze rozen in het voorjaar

Oordeelkundig snoeien van onze rozen in het voorjaar Rozen zijn ongetwijfeld de koningin der snijbloemen. Het voorjaar is meteen het meest geschikte moment om onze rozen oordeelkundig te snoeien, en ze een aangepast onderhoud te geven. Alleen op deze manier kunnen we de komende maanden met volle teugen van hun frele schoonheid genieten. Hoe pakken we de voorjaarssnoei van onze rozen aan? Hoe verwennen en verzorgen we onze rozen, om ze in perfecte conditie naar het nieuwe rozenseizoen te loodsen?

Drukke tijd voor rozenfans

Het voorjaar is ook voor onze rozenliefhebbers de drukste tijd van het tuinseizoen. Niet verwonderlijk, want naast een grondige en deskundige voorjaarssnoei, hebben onze rozen na de lange en harde winter, dringend nood aan een flinke onderhoudsbeurt. Wat betekent nu zo een oordeelkundige voorjaarssnoei, en hoe gaan we bij voorkeur tewerk bij het voorjaarsonderhoud van deze zo populaire snijbloemen?

Zorg voor aangepaste bemesting

Na de lange en koude winter, hebben onze rozen extra voedsel nodig om in de beste conditie te groeien en te bloeien. Een aangepaste bemesting en grondverbeteraar is noodzakelijk om onze rozen alle nodige voedingsstoffen te geven die ze nodig hebben om ons met hun prachtige kleuren en vormen te verwennen. De ene roos is immers de andere niet.

Laat rozenstruik nooit verhouten

Niet alle soorten rozen verdagen dezelfde snoeiwijze. We moeten tijdens het snoeien niet al teveel medelijden tonen voor onze overwinterde rozenstruik. We kunnen immers onmogelijk teveel snoeien. Te weinig snoeien doet veel meer kwaad dan goed, en is nadelig voor de groei en de bloei van deze populaire sier- en snijbloem. Hoe langer we deze snoeiklus uitstellen, hoe lastiger dit werkje wordt. Zagen we het snoeien van onze rozen enkele seizoenen over het hoofd, gaat de onderkant van onze rozenstruik verhouten.

Wat is verhouten van een rozenstruik?

Verhouten van onze rozenstruiken, vraagt snel en deskundig ingrijpen. Bij verhouting van de onderkant van onze rozenstruik, staan de takken van er levensloos bij. Laten we na onze verhoute rozenstruik uitgebreid te snoeien, dan zullen we weinig of geen plezier aan onze rozen beleven. De onderkant van onze rozenstruik zal er triestig en kaal bijstaan. Groeien er toch nog rozen op onze verhoute rozenstruik, dat dan zal uitsluitend bovenaan zijn.

Houtachtige takken wegsnoeien voor gelijkmatige groei

Bij de voorjaarssnoei van onze rozen, zetten we in de allereerste plaats de snoeischaar in de houtachtige takken. Waar beginnen we nu juist met het wegsnoeien van deze houtachtige takken? Bij een rozenstruik moet er gesnoeid worden op het gedeelte van de tak, net boven een oog dat naar de buitenkant van onze struik wijst. Dat heeft voor gevolg dat alle nieuwe scheuten naar buiten zullen groeien. We bekomen zo een gelijkmatige groei van onze rozenstruik.

Verhoute struiken laten moeilijk oog zien

Verhoute rozenstruiken laten moeilijk een oog zien, waar we onze snoeibeurt kunnen starten. In dergelijke gevallen snoeien we zo'n twintig centimeter boven de grond. Het gevaar bestaat dat we zo jonge scheutjes wegsnijden. Dat weegt echter lang niet op niet op tegen de nadelen die een verhoute rozenstruik met zich meebrengt.

Tekort snoeien is onmogelijk

Tijdens het snoeien moeten we zeker geen schrik hebben onze rozenstruiken tekort te snoeien. Hun veredelingsplaats die zich precies boven de verdikking van de wortel bevindt, bezit immers vele dergelijke ogen. Vanuit deze veredelingsplaats ontstaan geregeld nieuwe scheuten. Deze geven onze rozenstruik telkens een opvallende verjongingskuur. Deze scheuten ontspringen aan de basis van onze rozenstruik . Ze zijn dan ook erg belangrijk voor de gezondheid ervan.

Minder ingrijpend snoeien geeft weelderige en vroege bloei

Jonge scheuten zorgen voor opvallend stevige takken. Stevige en sterke de takken, zorgen voor een optimale gezondheid van onze rozenstruik. Door rozen minder ingrijpend te snoeien, bekomen we vroege én weelderige bloemen.

Juiste tijdstip afwachten

Het meest geschikte moment om rozenstruiken te snoeien, hangt in belangrijke mate van de weersomstandigheden af. Na een strenge winter, wachten we met snoeien bij voorkeur tot eind maart, begin april. Na een eerder zachte winter, kunnen we de snoei enkele weken vervroegen. Bij vriestemperaturen mogen we uiteraard nooit snoeien.

Nooit volledig horizontaal snoeien

We snoeien onze rozentakken nooit helemaal horizontaal af. Doen we dat toch, dan is de kans groot dat we later met een schimmelinfectie te kampen krijgen. Maak bij het snoeien steeds een schuine insnede, en gebruik voor het snoeien steeds een scherpe en goed onderhouden snoeischaar. Met een onscherpe snoeischaar, beschadigen we de takken en sterven ze af.

Vier takken voldoende voor optimale groei

Tijdens het snoeien, behouden we bij voorkeur maximum zo'n vier takken per struik. Dat is ruimschoots voldoende om onze roos alle mogelijke groei en bloeikansen te geven.Telt onze rozenstruik slechts één dikke tak en vele dunne twijgjes, dan doen we er goed aan deze dunne takjes weg te snoeien en die ene dikke tak kort te knippen. Doen we dat niet, dan gaan de kleine takjes met teveel energie aan de haal, en heeft onze rozenstruik meer tijd nodig om weer op krachten te komen.

Tijd om rozen te planten

Het voorjaar is niet alleen het uitgelezen moment om onze rozenstruiken te snoeien. Zijn we van plan onze rozenkolonie uit te breiden, dan is het voorjaar hét moment om nieuwe rozenstruiken te planten. Nieuwe rozenstruiken snoeien we het eerste jaar bij voorkeur goed terug, dat stimuleert hun verdere ontwikkeling.

Luchtige standplaats

We zorgen tegelijk met deze voorjaarssnoei voor een optimale bodemgesteldheid. Met het aanbrengen van een aangepaste grondverbeteraar, zorgen we voor een luchtige ondergrond. Daardoor kunnen we later op het seizoen eventuele ziekten en ongedierte voorkomen.

Elke rozensoort vraagt aangepaste snoeibeurt

Lang niet alle rozen mogen op dezelfde manier gesnoeid worden. Willen we maximaal van onze tuinrozen genieten, dan dienen we met deze voorschriften nauwgezet rekening te houden.
  • Eenmalig bloeiende rozen: Oude en éénmalig bloeiende rozen, bezorgen we een drastische verjongingskuur door ze vroeg in het voorjaar uitgebreid te snoeien. De volgende zomer zal deze struik dan wel weinig of geen rozen dragen.
  • Chinese rozen: Deze prachtige rozensoort is ook opvallend onderhoudsvriendelijk. Chinese rozen vragen weinig of geen snoeiwerk. Het oude hout wegsnoeien is ruimschoots voldoende.
  • Klimrozen: Klimrozen hoeven de eerste drie jaar helemaal niet gesnoeid te worden.Dergelijke rozen maken lange scheuten. We korten de zijtakken van deze lange scheuten in, tot gemiddeld een drietal centimeter.
  • Mini- rozen: Deze sfeervolle mini-roosjes moeten we enkel uitdunnen en snoeien tot gemiddeld een vijftal centimeter.
  • Stamrozen: Deze worden net boven de verdikking bovenaan de stam van de rozenstruik gesnoeid.
© 2011 - 2024 Frantan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rozen in de tuinRozen in de tuinRozen doen het in vele tuinen goed. Heerlijk geurende rozen e/o de mooie kleuren rozen die een tuin op kunnen halen. Maa…
De rozentuin of rozen in de tuinDe rozentuin of rozen in de tuinDe roos is niet meer uit de Nederlandse tuin weg te denken. In alle kleuren, afmetingen en geuren zijn ze te krijgen. He…
Rozen verzorgen in uw rozentuinHet kweken van rozen kan dan wel een heel specifiek werkje zijn, maar u kunt het ook. Ouderwetse rozentuinen die vol sta…
De schoonheid van rozenDe schoonheid van rozenRozen bezitten een bepaalde mystiek. Ze zijn het symbool van liefde, de bloemen worden gebruikt op bruiloften en verjaar…

Tijd voor de tuin: Zo leggen we een perfecte border aanTijd voor de tuin: Zo leggen we een perfecte border aanEen border is ongetwijfeld een bijzonder geschikte omgeving voor het kweken van allerlei bloemende sierplanten, bloemen…
Adirondack, oftewel Bear chair, tuinstoel van standAlsof je een tweede huid aangemeten krijgt. De bear chair zit als gegoten en neemt daarbij een prominente plaats in de t…
Frantan (185 artikelen)
Laatste update: 21-02-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.