Extra bloeiperiode: oordeelkundig rozen snoeien in de zomer

Extra bloeiperiode: oordeelkundig rozen snoeien in de zomer Rozen zijn ongetwijfeld de koningin der snijbloemen. Onze rozen vragen niet alleen in het voorjaar een uitgebreide snoeibeurt én een aangepaste verzorging. Willen we volop van hun frele schoonheid blijven genieten, dan hebben ze ook tijdens de zomer een extra snoeibeurt nodig. Waarom moeten we onze rozenstruiken ook in de zomer snoeien? Hoe pakken we deze zomersnoei aan, en met welke tips en voorschriften houden we rekening om onze rozen in de beste conditie te houden?

Waarom rozen snoeien in de zomer

Rozenliefhebbers doen er alles aan om hun rozenstruiken in de beste conditie te houden. Een weelderige bloempracht is hun grootste beloning. In normale omstandigheden bloeien onze rozenstruiken tweemaal per seizoen. Een eerste keer is dit het geval op de ontstane scheuten van de wintersnoei, tijdens de maanden juni- juli. Onze rozenstruiken bloeien echter ook een tweede keer op de augustusscheuten, met een bloei in het najaar als gevolg. Deze augustusscheuten ontstaan, in tegenstelling met de eerste bloeiperiode in juni-juli, onderaan onze rozenstruik.

Tweede snoeibeurt zorgt voor tweede bloeiperiode

Het is nu precies door onze rozenstruiken een extra snoeibeurt te geven in de zomer, dat we een tweede bloeiperiode van onze rozen tot stand brengen. Deze tweede snoei doet immers nieuwe scheuten ontstaan. En het zijn precies deze tweede scheuten die zowel tijdens de zomer als de nazomer, extra bloemen leveren.

Zomersnoei verschilt van wintersnoei

De zomersnoei is dus noodzakelijk voor een extra bloeiperiode. Deze zomersnoei is bij onze rozenliefhebbers nochtans weinig bekend. Hoe gaan we nu precies tewerk bij deze zomersnoei? Deze extra zomersnoei is lang niet hetzelfde als rozen snoeien in het voorjaar. Er bestaan inderdaad heel wat verschillen tussen beide snoeibeurten. Bij de zomersnoei worden de takken van onze rozenstruiken ingesnoeid tijdens de groeiperiode. Dat staat in schril contrast met de voorjaarssnoei, waarbij de rozenstruiken dan in hun rustperiode worden gesnoeid.

Zomersnoei voor extra voedsel bloei

Wanneer we geen zomersnoei uitvoeren en de uitgebloemde rozentakken dus blijven staan, gaat al het voedsel van onze struik rechtstreeks naar de zaadvorming in onze rozenbottels. Dit proces gaat ten nadele van de bloei van onze rozenstruiken. Planten, dus ook onze rozenstruiken, groeien immers steeds in functie van hun voortplanting. Wordt nu de zaadvorming onderbroken door het snoeien van de rozenstruik, dan gaat de plant nieuwe en bloeiende scheuten ontwikkelen. Op die manier wil onze rozenstruik zijn nageslacht verzekeren. Met een zomersnoei bezorgen we onze rozenstruik extra groeiprikkels, om nog op het einde van de zomer en in het begin van het najaar, een tweede keer te bloeien.

Extra scheuten in bladoksel

De extra bloeischeuten vormen zich hoofdzakelijk in de oksel van het blad. De keuze van het blad is dus van groot belang voor een weelderige tweede bloei van onze rozenstruik. Rozen bestaan immers uit samengestelde bladeren. Een rozenstruik heeft zowel vijftallige- als drietallige bladeren.

Wanneer voeren we zomersnoei van onze rozen uit.

Zijn de eerste scheuten van onze rozenstruiken uitgebloemd, dan is dat het meest geschikte moment om de zomersnoei uit te voeren. Dit moment wordt hoofdzakelijk bepaald door de weersomstandigheden. We voeren onze zomersnoei bij voorkeur uit in de periode tussen begin juli en half augustus. Onze zomersnoei later uitvoeren heeft geen enkele zin, omdat dan de nachten kouder en de dagen korter worden. Voeren we onze zomersnoei toch in de tweede helft van augustus of zelfs later uit, dan zullen er zich nog wel groeischeuten ontwikkelen, maar deze hebben dan niet meer de nodige kracht om nog bloemen te leveren.

Hoe gaan we tewerk bij deze zomersnoei?

Voor de tweede snoei van onze rozenstruiken zoeken we sterke, gezonde en uitgebloemde scheuten, ontstaan uit onze voorjaarssnoei. Zoek daarbij op de bloemstengel zelf naar een vijftallig blad op de tak. Zo een vijftallig blad bevindt zich bij sterke rozenvariëteiten ongeveer op twee derde van de totale hoogte van de struik. Bij minder sterke rozensoorten bevinden deze vijftallige bladeren zich in de helft van de rozenstruik. Een scheut die uit een oksel van een vijftallig blad is ontstaan, is veel sterker dan een drietallig blad en zal ons dan ook de mooiste bloemen leveren. Snoei de uitgebloemde scheuten gemiddeld een tweetal centimeter boven het gekozen vijftallige blad.

Ouderdomsscheuten verwijderen

Tijdens de tweede snoei van onze rozenstruiken, is het noodzakelijk ook de ouderdomsscheuten te verwijderen. Op die manier zorgen we voor sterke en gezonde rozen. Wilde rozenscheuten herkennen we gemakkelijk aan hun opvallend sterkere groei en aan hun zeventallige blaadjes. Gekweekte rozen tellen immers uitsluitend vijf- en drietallige blaadjes, en zijn ook groter.

Tweede bloeiperiode

Tijdens de weken na deze zomersnoei, ontwikkeld zich een nieuwe scheut in de oksel van het blad. Dankzij de warmte, de lange dagen, de vele uren zonneschijn en de optimale vochtigheidsgraad, gaat onze rozenstruik nu een tweede keer prachtige bloemen voortbrengen. Deze zomersnoei kan zowel bij struikrozen als bij stam- en klimrozen uitgevoerd worden. Bij klimlrozen komen enkele doorbloeiende variëteiten in aanmerking voor een zomersnoei.

Preventief behandelen tegen schimmelziekten

Na het uitvoeren van deze tweede zomersnoei, dienen we onze rozenstruiken preventief te behandelen tegen de witziekte en de sterreroetdauw, twee schimmelziekten waar onze rozenstruiken zo gevoelig voor zijn.
© 2011 - 2024 Frantan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rozen verzorgen in uw rozentuinHet kweken van rozen kan dan wel een heel specifiek werkje zijn, maar u kunt het ook. Ouderwetse rozentuinen die vol sta…
Rozen in de tuinRozen in de tuinRozen doen het in vele tuinen goed. Heerlijk geurende rozen e/o de mooie kleuren rozen die een tuin op kunnen halen. Maa…
De rozentuin of rozen in de tuinDe rozentuin of rozen in de tuinDe roos is niet meer uit de Nederlandse tuin weg te denken. In alle kleuren, afmetingen en geuren zijn ze te krijgen. He…
De schoonheid van rozenDe schoonheid van rozenRozen bezitten een bepaalde mystiek. Ze zijn het symbool van liefde, de bloemen worden gebruikt op bruiloften en verjaar…

Welke planten bij welke grondsoortWelke planten bij welke grondsoortBij elke grondsoort hoort een plantensassortiment, maar voordat je de tuin rijkelijk beplant is het uiterst verstandig o…
Tijd voor de tuin: Zo leggen we een perfecte border aanTijd voor de tuin: Zo leggen we een perfecte border aanEen border is ongetwijfeld een bijzonder geschikte omgeving voor het kweken van allerlei bloemende sierplanten, bloemen…
Frantan (185 artikelen)
Laatste update: 31-03-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.