Extra bloeiperiode: oordeelkundig rozen snoeien in de zomer
Rozen zijn ongetwijfeld de koningin der snijbloemen. Onze rozen vragen niet alleen in het voorjaar een uitgebreide snoeibeurt én een aangepaste verzorging. Willen we volop van hun frele schoonheid blijven genieten, dan hebben ze ook tijdens de zomer een extra snoeibeurt nodig. Waarom moeten we onze rozenstruiken ook in de zomer snoeien? Hoe pakken we deze zomersnoei aan, en met welke tips en voorschriften houden we rekening om onze rozen in de beste conditie te houden?
Waarom rozen snoeien in de zomer
Rozenliefhebbers doen er alles aan om hun rozenstruiken in de beste conditie te houden. Een weelderige bloempracht is hun grootste beloning. In normale omstandigheden bloeien onze rozenstruiken tweemaal per seizoen. Een eerste keer is dit het geval op de ontstane scheuten van de wintersnoei, tijdens de maanden juni- juli. Onze rozenstruiken bloeien echter ook een tweede keer op de augustusscheuten, met een bloei in het najaar als gevolg. Deze augustusscheuten ontstaan, in tegenstelling met de eerste bloeiperiode in juni-juli, onderaan onze rozenstruik.
Tweede snoeibeurt zorgt voor tweede bloeiperiode
Het is nu precies door onze rozenstruiken een extra snoeibeurt te geven in de zomer, dat we een tweede bloeiperiode van onze rozen tot stand brengen. Deze tweede snoei doet immers nieuwe scheuten ontstaan. En het zijn precies deze tweede scheuten die zowel tijdens de zomer als de nazomer, extra bloemen leveren.
Zomersnoei verschilt van wintersnoei
De zomersnoei is dus noodzakelijk voor een extra bloeiperiode. Deze zomersnoei is bij onze rozenliefhebbers nochtans weinig bekend. Hoe gaan we nu precies tewerk bij deze zomersnoei? Deze extra zomersnoei is lang niet hetzelfde als rozen snoeien in het voorjaar. Er bestaan inderdaad heel wat verschillen tussen beide snoeibeurten. Bij de zomersnoei worden de takken van onze rozenstruiken ingesnoeid tijdens de groeiperiode. Dat staat in schril contrast met de voorjaarssnoei, waarbij de rozenstruiken dan in hun rustperiode worden gesnoeid.
Zomersnoei voor extra voedsel bloei
Wanneer we geen zomersnoei uitvoeren en de uitgebloemde rozentakken dus blijven staan, gaat al het voedsel van onze struik rechtstreeks naar de zaadvorming in onze rozenbottels. Dit proces gaat ten nadele van de bloei van onze rozenstruiken. Planten, dus ook onze rozenstruiken, groeien immers steeds in functie van hun voortplanting. Wordt nu de zaadvorming onderbroken door het snoeien van de rozenstruik, dan gaat de plant nieuwe en bloeiende scheuten ontwikkelen. Op die manier wil onze rozenstruik zijn nageslacht verzekeren. Met een zomersnoei bezorgen we onze rozenstruik extra groeiprikkels, om nog op het einde van de zomer en in het begin van het najaar, een tweede keer te bloeien.
Extra scheuten in bladoksel
De extra bloeischeuten vormen zich hoofdzakelijk in de oksel van het blad. De keuze van het blad is dus van groot belang voor een weelderige tweede bloei van onze rozenstruik. Rozen bestaan immers uit samengestelde bladeren. Een rozenstruik heeft zowel vijftallige- als drietallige bladeren.
Wanneer voeren we zomersnoei van onze rozen uit.
Zijn de eerste scheuten van onze rozenstruiken uitgebloemd, dan is dat het meest geschikte moment om de zomersnoei uit te voeren. Dit moment wordt hoofdzakelijk bepaald door de weersomstandigheden. We voeren onze zomersnoei bij voorkeur uit in de periode tussen begin juli en half augustus. Onze zomersnoei later uitvoeren heeft geen enkele zin, omdat dan de nachten kouder en de dagen korter worden. Voeren we onze zomersnoei toch in de tweede helft van augustus of zelfs later uit, dan zullen er zich nog wel groeischeuten ontwikkelen, maar deze hebben dan niet meer de nodige kracht om nog bloemen te leveren.
Hoe gaan we tewerk bij deze zomersnoei?
Voor de tweede snoei van onze rozenstruiken zoeken we sterke, gezonde en uitgebloemde scheuten, ontstaan uit onze voorjaarssnoei. Zoek daarbij op de bloemstengel zelf naar een vijftallig blad op de tak. Zo een vijftallig blad bevindt zich bij sterke rozenvariëteiten ongeveer op twee derde van de totale hoogte van de struik. Bij minder sterke rozensoorten bevinden deze vijftallige bladeren zich in de helft van de rozenstruik. Een scheut die uit een oksel van een vijftallig blad is ontstaan, is veel sterker dan een drietallig blad en zal ons dan ook de mooiste bloemen leveren. Snoei de uitgebloemde scheuten gemiddeld een tweetal centimeter boven het gekozen vijftallige blad.
Ouderdomsscheuten verwijderen
Tijdens de tweede snoei van onze rozenstruiken, is het noodzakelijk ook de ouderdomsscheuten te verwijderen. Op die manier zorgen we voor sterke en gezonde rozen. Wilde rozenscheuten herkennen we gemakkelijk aan hun opvallend sterkere groei en aan hun zeventallige blaadjes. Gekweekte rozen tellen immers uitsluitend vijf- en drietallige blaadjes, en zijn ook groter.
Tweede bloeiperiode
Tijdens de weken na deze zomersnoei, ontwikkeld zich een nieuwe scheut in de oksel van het blad. Dankzij de warmte, de lange dagen, de vele uren zonneschijn en de optimale vochtigheidsgraad, gaat onze rozenstruik nu een tweede keer prachtige bloemen voortbrengen. Deze zomersnoei kan zowel bij struikrozen als bij stam- en klimrozen uitgevoerd worden. Bij klimlrozen komen enkele doorbloeiende variëteiten in aanmerking voor een zomersnoei.
Preventief behandelen tegen schimmelziekten
Na het uitvoeren van deze tweede zomersnoei, dienen we onze rozenstruiken preventief te behandelen tegen de witziekte en de sterreroetdauw, twee schimmelziekten waar onze rozenstruiken zo gevoelig voor zijn.