Adirondack, oftewel Bear chair, tuinstoel van stand

Alsof je een tweede huid aangemeten krijgt. De bear chair zit als gegoten en neemt daarbij een prominente plaats in de tuin in. Buiten dat hij apart oogt is hij ook functioneel met zijn brede armleuningen. Deze brede armleuningen zijn ideaal om er een drankje of een boek op te plaatsen.

Bedenker

Begin 1900 ontwierp Thomas Lee de Adirondack stoel. Thomas Lee woonde in Westport een plaatsje dichtbij de Adirondack Mountains gelegen. Bij het ontwerp dacht hij aan een stoel die zowel binnen als buiten gebruikt kon worden. Daarbij moest de stoel een heel fijne zit krijgen. Nadat familie en kennissen de op het eerste oog niet erg comfortabel ogende stoel getest hadden vroeg de vriend van Thomas Lee, Harry Bunnell, in 1904 patent op het ontwerp aan. Thomas Lee was erin geslaagd om een zeer fijne stoel te ontwerpen welke aan het strand, bij het zwembad of gewoon op het grasveld gebruikt kon worden. Waar men de stoel ook neerzet de comfortabele zit zal altijd tot uiting komen.

Houtsoorten

Vervaardigd uit allerlei soorten hout en wit geschilderd, zo zal men deze gemakkelijke en functionele stoel vaak zien. Tegenwoordig ziet men de stoel ook in andere kleuren dan wit. De exemplaren vervaardigd uit cederhout zijn zeer goed tegen allerlei weersomstandigheden bestand. Daarbij zijn de cederhouten modellen ook extra licht van gewicht.

Kunststof

Tegenwoordig zijn er ook Adirondack stoelen te koop welke uit kunststof vervaardigd zijn. Ook deze zien er stijlvol en natuurlijk uit. Deze stoelen zijn vaak uit gerecycled kunststof (polymeer) vervaardigd en zijn uitermate goed bestand tegen vocht, chloor en zout water. Aan stevigheid ontbreekt het deze kunststof Adirondack stoelen ook niet.

Kenmerkend

De Adirondack stoel wordt gekenmerkt door zijn brede, platte armleuningen. Ook staat de Adirondack stoel bekend om zijn zeer grote comfort, tevens is de constructie zeer solide.

Soorten

Loveseats, schommelstoelen, men komt de Adirondack stoelen tegenwoordig in allerlei vormen tegen. De waaiervormige achterkant en de brede platte armleuningen verraden altijd de Adirondack stijl.

Bear chair

De naam Bear chair is niets anders dan een merknaam. De Bear chair wordt als bouwpakket geleverd door deze gelijknamige firma.

Onderhoud

Adirondack tuinstoelen vervaardigd uit ceder verkleuren zoals elk hout dat doet. Het cederhout kleurt prachtig grijs. Indien men niet wil dat het cederhout verkleurt dan kan het met een speciale vloeistof behandeld worden. Algengroei moet voorkomen worden aangezien de algen de levensduur van de tuinstoel verkorten.
© 2011 - 2024 Mios, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Seizoenen: betekenis, data en halfrondeSeizoenen: betekenis, data en halfrondeVier keer per jaar wisselen wij in Nederland van seizoen. In de lente komt de wereld tot leven, in de zomer is het warm,…
Astronomische en meteorologische seizoenen/jaargetijdenAstronomische en meteorologische seizoenen/jaargetijdenDe lente, zomer, herfst en winter. Dit zijn de seizoenen, ook wel jaargetijden die wij over het algemeen hanteren. Het b…
We gaan weer cocoonenWe gaan weer cocoonenWe gaan de herfst in en dat wil zeggen dat we het binnen lekker gezellig gaan maken. De herfstkleuren komen weer tevoors…
Klimplanten voor over de pergolaKlimplanten voor over de pergolaErg mooi in een tuin is een pergola begroeid met klimplanten zoals een Clematis, de druif of blauwe regen. Er is veel ke…

Oordeelkundig snoeien van onze rozen in het voorjaarOordeelkundig snoeien van onze rozen in het voorjaarRozen zijn ongetwijfeld de koningin der snijbloemen. Het voorjaar is meteen het meest geschikte moment om onze rozen oor…
Zo zorgen we voor de beste sfeerverlichting in onze tuinZo zorgen we voor de beste sfeerverlichting in onze tuinGenieten van de lange, gezellige en zwoele zomeravonden in onze tuin, op ons trerras of op het balkon. We dromen er onge…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Adirondack_Mountains
Mios (18 artikelen)
Laatste update: 31-03-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.