Lente in de tuin: Vroege lentebloeiers nu planten
We trachten allemaal niet alleen naar meer kleur in het weerbeeld, maar zéker ook naar extra kleur in onze tuin. Willen we de komende weken en maanden volop genieten van extra kleur en geur in onze tuin, dan is het nu ongetwijfeld hét moment om de vroegste en dus allereerste lentebloeiers te planten. Hoe kiezen we de beste voorjaarsbloemen voor onze tuin? Hoe gaan we daarbij tewerk, en met welke tips en raadgevingen houden we rekening om van deze vroege vogels extra te genieten?
Lentebloeiers verkiezen plaatsje in de schaduw
De meerderheid der lentebloeiers verkiezen een plaatsje in de schaduw. Onder een boom, struik, een haag of tussen andere planten in de border, voelen ze zich op hun paasbest. Deze vroege voorjaarsbloeiers houden van een luchtige en goed vochthoudende grond, en bloeien tot wel acht weken lang. We houden hun prachtige, en opvallend weelderige bloei zo lang mogelijk in stand, door ze geregeld een laagje bladaarde of compost te geven.
Lentebloeiers houden zomerslaap
Deze lentebloeiers doen meestal een lange zomerslaap, en zijn dan in onze tuin nergens nog terug te vinden. In het volgende voorjaar vergasten ze ons weer met een fleurig en uitbundig bloementapijt. Houden we deze voorjaarsbloemen in een pot, dan verhuizen we ze na hun bloeiperiode naar een koele, en dus schaduwrijke plaats.
Vergeet-mij-nietje: bloemenkampioen voor rotstuintjes
Een bijzonder dankbare voorjaarsbloeier is ongetwijfeld het Amerikaans vergeet-mij-nietje. Dit bergplantje is met zijn
ontelbare blauwe en/of tweekleurige bloempjes een regelrechte bloemenkampioen. Van oorsprong afkomstig uit bergstreken, doet dit Amerikaans vergeet-mij-nietje het bijzonder goed in iedere
rotstuin, langs een stapelmuur of zelfs in een pot, bloembak of in een kuip op het terras. Plaatsen we dit opvallend kleurige vergeet- mij- nietje in een pot, dan bedekken we de bodem met veel grind. Dit doet dan dienst als bodembedekker en roept woekerend onkruid een halt toe.
Bloedwortel voor schaduwrijke tuintjes
De bloemenwortel houdt evenmin van de volle zon. Het is dan ook een bijzonder dankbare lentebloeier voor schaduwrijke siertuinen. Het dankt zijn naam aan het
rode sap dat uit zijn wortelstokken loopt, wanneer deze worden gekwetst. We kiezen hier bij voorkeur voor de Plena- bloedwortel, met opvallende witte bloemen van maar liefst zeven centimeter doorsnede.
Speenkruid: vrolijk geel
Speenkruid is met zijn talloze gele bloemen ongetwijfeld een van meest vrolijke plantje van onze lentetuin. Opvallend mooi zijn de soorten met geaderde, of bijna volledig zwarte bladeren. Ook de Double Bronze, met zijn vele en prachtig gevulde blaadjes, is een absolute blikvanger in iedere siertuin. Dit speenkruid is een echte zonneklopper. Bij bewolkt weer blijven zijn bloemenkelkjes gesloten. Bij de eertste zonnestralen openen ze hun blaadjes tot één fleurig, feestelijk geel bloemtapijt.
Sterhyacint levert nectar aan bijen
Deze sterhyacint is met zijn elegante, roodbruine stengeltjes met vooral paarsblauwe maar ook witte of roze bloemjes, een échte voorjaarsbloeier die tot diep in mei onze voortuin weet op te vrolijken. De sterhyacint is ook het lievelingsbloemetje voor bijen en hommels, die zich in hier gulzig aan de eerste necar van het seizoen komen laven.
Bosanemonenzorgen voor één geel bloementapijt
Bosanemonen horen dus lang niet uitsluitend thuis in het bos. Ze voelen zich in iedere siertuin in hun sas. Dit bosanemoontje doet het uitstekend in iedere siertuin, vergt weinig of geen onderhoud, en draagt bloemen in de mooiste pasteltinten tot diep in mei. Het bloemt ieder jaar uitbundiger. Eén groepje bosanemoontje is ruimschoots voldoende voor één groot bloemtapijt.
Gebroken hartje zorgt twee keer voor extra kleur
Het gebroken hartje bloeit maar liefst twee maal per seizoen. Het verbaasd ons eerst met zijn dikke bos fijn gevederde en opvallend lichtgroene bladeren. Daarna verovert het ieders hart met zijn fijne, elegante stelen vol roomwitte tot lichtroze bloempjes. Ook leuk zijn de opvallend oranjekleurige sporen die zich aan de bloemenzaadjes van het gbroken hartje bevinden. Mieren zijn er verlekkerd op. Men noemt deze sporen dan ook niet voor niets "mierenbroodjes". Mieren slepen deze voor hen uitzonderlijke lekkernij met zich mee, verorberen het broodje en laten de zaden van het gebroken hartje voor wat ze zijn.
Minitulpje: bollen blijven in de grond
Het minitulpje is een botanische tulp. Deze bieden ons het belangrijke voordeel dat we deze bloembollen in de grond kunnen laten steken en we ze dus nooit moeten uitgraven. Het minitulpje bestaat in verschillende variëteiten, en wordt gemiddeld zo'n vijftien centimeter groot. Het laat ons maximaal genieten van zijn uitbundig gele bloemjes met witte puntjes. Aan een steel vormen zich meestal zes bloemen. Deze minitulp is een échte zonneklopper, maar doet het ook binnenkamers uitstekend.