Hoe onderhouden we voorjaarsbloemen in potjes?

Hoe onderhouden we voorjaarsbloemen in potjes? Willen we in het voorjaar met volle teugen kunnen genieten van een kleurrijke bloemenpracht in onze tuin, dan moesten de bloembollen al in het najaar in de grond worden gestopt. Voor hen die deze klus vergaten uit te voeren, is het nog niet te laat. Meer en meer lentebloeiers zijn nu kant en klaar in allerlei potjes en schaaltjes, verkrijgbaar. Handig, mooi en decoratief, zowel voor binnen als buiten. Wat zijn de trends voor de komende lente, en welk onderhoud vragen deze bloemen- in- potjes?

Tuin meer en meer verlengstuk van leefruimte

Steeds meer landgenoten hebben oog voor de inrichting van hun tuin. Deze wordt dan ook meer en meer als verlengstuk van onze leefruimte beschouwd. Voor de nodige sfeer, halen we dan ook niet alleen de lente in onze tuin, maar zeker ook binnenskamers. Een bijzonder aantrekkelijk idee, want dat kan nu probleemloos. Het aanbod kant en klare voorjaarsbloemen in vaasjes, potjes en schaaltjes was immers nooit groter, en groeit nog van jaar tot jaar. Voor hen die vroeger de trein dreigden te missen omdat ze vergaten de bloembollen tijdig in de grond te stoppen, is het dus nog niet te laat maar wél de hoogte tijd om hun groeiend lentegevoel nu aan te wakkeren.

Vroeger enkel rond bepaalde thema's

Dergelijke voorjaarsbloemen in potjes zijn uiteraard niet nieuw. Tot voor enkele jaren werden ze echter uitsluitend rond bepaalde thema's als valentijn en pasen, aangeboden. Wegens de groeiende belangstelling, werd het aanbod niet alleen uitgebreid. Ze zijn nu haast het ganse jaar door verkrijgbaar. Dergelijke lentebloeiers vergen haast geen onderhoud? en zijn daarom voor velen zo aantrekkelijk.

Uitgebreide keuze

Terwijl tot voor enkele jaren haast uitsluitend narcissen in potjes verkrijgbaar waren, wordt nu de keuze dus alsmaar groter. Dat gaat van kruid-je-roer-me-nietje over zowat alle lentebloemen tot kruiden als peterselie en basilicum. Het aanbod hyacinten is opvallend gegroeid. Daar waar we tot voor kort enkel konden kiezen tussen wit, roze of paars, zijn nu ook blauwe en zelfs oranje hyacinten verkrijgbaar. Deze hyacinten zijn en blijven een voltreffer. Hun aangename geur is daarvoor ongetwijfeld verantwoordelijk. Narcissen en krokussen blijven blijven populair.

Koop bij voorkeur bloem in knop

Bij de aanschaf van deze voorgetrokken lentebloemen, kopen we bij voorkeur bloembollen die reeds in knop staan. Deze hebben in vele gevallen al een knop, of staan zelfs al in bloem. Geef bij de aanschaf van dergelijke lentebloeiers de voorkeur aan een bloembol die reeds in knop staat. Op die manier hebben we veel langer geniet van onze bloemenpracht in een potje.

Meerjarige bloembollen voor hergebruik

De meerderheid van de bloembollen zijn meerjarig, en kunnen dus telkens weer gebruikt worden. Tulpen vormen op dit vlak een probleem. Ze laten zich immers niet zo gemakkelijk van jaar op jaar overdragen. Na de bloei, moeten de tulpenbollen immers in aangepaste omstandigheden overwinteren. Niet alle tulpen zijn trouwens geschikt om in potten te worden gekweekt. Vooral de vroegbloeiende tulpen en de kleinste variëteiten komen hier voor in aanmerking.

Temperatuurbestendig voor binnen

Willen we ook binnenskamers een lentegevoel realiseren, dan moeten we er in de eerste plaats voor zorgen dat de gekozen bloembollen bestand zijn tegen onze binnenhuistemperaturen. Is dat niet het geval, dan zijn ze veel vlugger uitgebloemd. Deze bloembollen deden tijdens de wintermaanden de nodige energie op, vooraleer ze in potjes werden gestopt. Vanaf het ogenblik dat ze met hogere temperaturen af te rekenen krijgen, zullen ze onmiddellijk beginnen schieten en bloeien. Zet daarom zo een voorgetrokken bloembol nooit in de omgeving van de verwarming, of in het directe zonlicht. Dan gaat hij immers erg snel verwelken.

Laat bloemen in tuin natuurlijk afsterven

We kunnen dergelijke voorgetrokken bloembollen uiteraard ook in de tuin of in bloembakken planten voor op het balkon of het terras. Deze lentebloeiers gaan dan zonder potje de grond in. Bij het planten van de bloembollen, leggen we onderaan wat scherven of hydrokorrels. Bij eventuele droogte af en toe gieten. Zorg bij het planten voor goede, verse, luchtige en goed vochtdoorlatende grond. Eventueel nog wat bijmesten. Deze voorjaarsbloemen bloeien buiten extra lang, dankzij de frisse buitentemperaturen. Plaatsen we de bloembollen in hun potjes in de volle grond, dan is het erg belangrijk dat we ze op een natuurlijke manier laten afsterven. Snij daarom nooit vroegtijdig het afstervende loof weg. Op die manier kan de bloembol immers geen reservevoedsel opslaan om te kunnen overwinteren.
© 2011 - 2024 Frantan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloembollen in de tuinBloembollen in de tuinAls je mooie tulpen, narcissen of krokussen in de tuin wil hebben, dan moet je vooruit zien, kleurpaletten samenstellen…
Etagebeplanting; bloembollen in potEtagebeplanting; bloembollen in potEtagebeplanting is de ideale manier om een pot te vullen met bloembollen. Tuinieren is vooruit denken. Als we in het voo…
Bloembollen planten: hoe, waar en wanneerDe herfst is de periode van het jaar waarin de meeste bloembollen geplant worden, zodat ze vanaf de lente je tuin met mo…
Uitgebloeide bloembollen; wat doen we er mee?Uitgebloeide bloembollen; wat doen we er mee?Heerlijk is dat toch dat we zelf het voorjaar in huis kunnen halen. Blauwe druifjes, narcissen of tulpen. Allemaal worde…

Tuinaanleg, de eerste stappen voor een mooie tuinTuinaanleg, de eerste stappen voor een mooie tuinU heeft uw tuinontwerp af, maar voor u koppen met spijkers gaat slaan, zorg wel dat u degelijk materiaal hebt, zorg voor…
Bloemen die voorjaar en zomer kleur gevenBloemen die het voorjaar kleur geven zijn onder andere tulpen, hyacinten, narcissen en krokussen. Deze bloemen ontspruit…
Frantan (185 artikelen)
Gepubliceerd: 19-02-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.