Gevel en Muur Klimplanten - Lentebloeiers

Gevel en Muur Klimplanten - Lentebloeiers Muurplanten, gevelplanten, struiken of heesters kunnen kale muren in de tuin opfleuren. Bepaalde soorten klimplanten zijn hier zeer geschikt voor. Lentebloeiende planten en struiken voor tegen een gevelmuur, garage of kale wand worden in dit artikel besproken met fotoís. Mooie weelderige bloeiers in het vroege voorjaar: de Abutilon Suntence, Camellia, Amerikaanse Sering (Ceanothus), Japanse Kwee (Chaenomeles), Magnolia, Rosa Anemona en natuurlijk de Clematis (Bosdruif) en Blauwe regen (Wigeria).

Muurplanten en Gevelplanten - Klimplanten Struiken en Heesters - Lentebloeiers

Tuinplanten voor tegen de Muur. In dit artikel worden klimplanten en tegen een muur groeiende heesters en struiken besproken. Met name de tuinplanten die in de lente of het vroege voorjaar op hun mooist zijn, klimplanten met prachtige lentebloesems. Diverse planten zijn ook uitermate geschikt om tegen een tuinmuur aan te plaatsen, daar ze teer zijn en een muur ze steun en beschutting biedt. Soms zijn het geen winterharde, maar wel weelderige en zeer aantrekkelijke klimplanten, struiken of heesters.

Lentebloeiende Gevelplanten en Muurplanten - Klimplanten en Struiken Overzicht


Abutilon - Abutilon x Suntence

is een krachtige struik en een lentebloeier met helderpaarse bloemen (die van de variant Jermyns zijn donkerder) en donzige grijsgroene bladeren. De bloeitijd is in het vroege voorjaar, in maart en april. Deze struik, die zon en een goede drainering verlangt, groeit heel snel tot 2,5 meter. De Abutilon gedijt het beste in hoge luchtvochtigheid en goed doorlatende voedingsrijke grond doordat deze profiteert van bladafval van de grotere bomen in de buurt. De Abutilon kan last hebben van sterke temperatuurschommelingen. De Abutilon suntence heeft het gehele jaar groenachtige bladeren (blijft ook in de winter groen, overwinteringstemperatuur 5 ºC).

Camellia Variant - Waterlily

Van de Camelliasoorten kunnen de lange takken tegen muren worden uitgespreid. Hiertoe zijn geschikt de: dubbele roze Waterlily, de enkele lichtroze J.C. Williams en de grote halfgevulde, rozig karmijnrode Francie L. En verder ook de Bow Bells met roze klokvormige bloemen en Inspiration met donkerroze bloemen. Deze Camellia ís zijn geschikt voor beschaduwde muren en gedijen goed in een kalkrijke grond. Ze kunnen wel 3 meter en hoger worden. Bossige, rechtop groeiende Camellia struiken kunnen beter op zichzelf staan en niet tegen een muur.

Ceanothus - Amerikaanse Sering

De Ceanothus (Amerikaanse sering) soorten die in de lente bloeien zijn groenblijvend. Deze variant is dan ook de soort die het het beste doet in Nederland. De Amerikaanse sering heeft zowel bladverliezende als bladhoudende soorten. De Ceanothus is een snelle groeier, maar houdt niet van kalk en gedijt niet al te best in een vochtige, koele en natte zomer. Wel in een goed gedraineerde, luchtige en humusrijke grond. Een lentebloeiende Ceanothus is de prachtige diepblauwe Ceanothus Impressa, de Pugetís blue, de Cascade met hangende bloemen en Concha met helderblauwe bloemen. Ze kunnen tot ca. 3 meter hoog worden.

Chaenomeles Speciosa - Japanse Kwee

De Chaenomeles of de kwee is geschikt als muurplant, maar moet wel goed worden geleid en rigoureus worden gesnoeid. De bloemen verschijnen voor de bladeren in het vroege voorjaar, zo rond eind februari - mei. De takken hebben een Japanse uitstraling. De bloemen zitten vaak aan de onderkant van een tak. De Chaenomeles superba Pink lady is een groenblijvende variant en ook de Chaenomeles speciosa (Nivalis); deze laatste heeft kleinere witte bloemen. Er is ook een roze en witte variant lijkend op de appelbloesem, namelijk de Moerloossii. De Chaenomeles wordt ongeveer 1,8 meter hoog.

Clematis Armandii - Bosdruif

De Clematis is er in vele soorten en kleuren, waaronder veel klimplanten. In het algemeen is het het beste om de Clematis te planten op een zonnige plek, waarbij de zon niet op de grond boven de wortels kan schijnen. De clematis met kleinere bloemen kan goed gedijen in diverse grondsoorten, maar liefst niet te zuur. Hoe meer ongehinderd de clematis kan groeien, des te mooier deze zich zal ontwikkelen. Jonge planten kun je het beste langs steunsels bevestigen. De Clematis Armandii is een lentebloeiende struik met kleine witte stervormige bloemen. De Armandii is de enige lentebloeier van de Clematisvarianten die groen blijft en kan wel 6 meter hoog worden.

Magnolia Soulangeana - Beverboom

Er zijn maar weinig Magnolia soorten geschikt voor muren. Een uitzondering hierop vormt de Magnolia Soulangeana Lennei met donkere paarsroze bekervormige bloemen. De lange takken kunnen tegen steunen aan de muur geleid worden. Magnolia Picture, met enorm grote karmozijnpaarse bloemen die van binnen wit en wasachtig zijn, kan ook worden geleid. De Magnolia verlangt zon en groeit het beste in kalkvrije grond en kan wel 6 meter hoog en even breed worden, maar kan na de bloei ook sterk worden gesnoeid.

Rosa Anemone - Roos Anemoon

Voor het einde van de lente is de Rosa Anemone als muurstruik heel geschikt; deze kan wel tot 4 meter hoog worden. De Rosa Anemone is er met witte of roze bloemen. Ook is de min of meer groenblijvende Rosa Banksiae Lutea geschikt als muurplant. Deze is wat teer, maar schitterend voor een groot oppervlak. Beide soorten kunnen tot 13 meter hoog worden en verlangen zon en ook beschutting. Ze gedijen het beste in een goed doorlatende, humusrijke en enigszins kalkhoudende grond.

Wisteria Floribunda - Blauwe Regen

De Wisteria Floribunda of Multijuga is een snelgroeiende lentebloeiende klimplant die aan een gevel of muur steun moet vinden om zich omhoog te werken. In zijn soort onovertroffen vanwege de lengte van de geurige lilapaarse bloemtrossen van 1 meter of meer. De witte Alba is net zo mooi, maar de bloemtrossen zijn korter. De Wisteria Sinensis heeft gedrongen trossen en die van de cultivar Caroline zijn opvallend dieppaars. De Blauwe regen heeft beslist zon nodig en moet niet veel voedsel toegediend krijgen als hij slecht in bloei komt. Het beste gedijt deze klimplant op een kalkhoudende klei- of leemgrond. De Wisteria kan tot 18,5 meter hoog worden.

Lees verder

© 2008 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Klimplanten voor over de pergolaKlimplanten voor over de pergolaErg mooi in een tuin is een pergola begroeid met klimplanten zoals een Clematis, de druif of blauwe regen. Er is veel ke…
Klimplanten in de tuinKlimplanten brengen hoogte aan in de tuin. Ze kunnen worden gebruikt om een schutting, schuurtje of een muur te laten be…
Groenblijvende klimplantenGroenblijvende klimplantenGroenblijvende klimplanten zijn zeer geschikt om muren en schuttingen uit het zicht te halen. In de winter zorgen ze voo…
Mijn tuin de hoogte in!Mijn tuin de hoogte in!Je kunt in je tuin leuke planten, bomen en struiken neerzetten in allerlei verschillende soorten, hoogtes en breedtes. A…

Borderplanten op Kleur / Hoogte - Crème Witte & Gele PlantenBorderplanten op Kleur / Hoogte - Crème Witte & Gele PlantenDe border in de tuin is een geschikte plek om vaste planten en gewassen te groeperen en variëren in hoogte en kleur. Kie…
Stap voor stap gids voor het snoeien van HeestersIedereen doet wel een wat aan zijn tuin. maar niet iedereen weet hoe hij of zij zijn tuin goed moet onderhouden. In dit…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: NadineDoerle, Pixabay
  • Gottmers Gidsen voor de tuin. D. Saville, Fleurige muren. Haarlem: Gottmer
  • Herwig, R. Het grote tuin- en kamerplantenboek. Groen Boekerij. Utrecht/Antwerpen: Kosmos Z&K uitgevers.
Jvd (613 artikelen)
Gepubliceerd: 15-04-2008
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.