Milieuvriendelijk compost tegen ziekten in onze moestuin

Milieuvriendelijk compost tegen ziekten in onze moestuin De kwaliteit en de samenstelling van onze tuingrond is van groot belang om succesvol te tuinieren. De keuze van onze grondverbeteraar staat daarbij centraal. Al onze tuinactiviteiten staan of vallen, met de kwaliteit én de juiste samenstelling van het gebruikte compost. Compost is niet alleen puur natuur én een kwalitatief hoogstaand product. Het helpt de tuinliefhebber ook allerlei ziekten in zijn moestuin te voorkomen. Wat zijn nu de ziektewerende eigenschappen van goede compost?

Humusgehalte verhogen

Door het gebruik van de juiste grondverbeteraar of compost, zijn we in staat het humusgehalte van de bodem in onze moestuin sterk te verhogen. Zo een extra humuslaag, stelt onze bodem in staat meer vocht te stockeren. Daardoor zullen onze gewassen, in een droge periode, veel gemakkelijker overleven. Op die manier zijn dezelfde gewassen ook sterker, en dus veel minder vatbaar voor allerlei ziekten.

Voedsel voor bodemorganisemen

Compost zorgt dus beslist voor een grotere weerstand van onze gewassen aan allerlei ziekten, en dit niet alleen van onze groenten maar even goed van bloemen en planten. De organische stoffen in onze bodem, vormen immers het meest geschikte voedsel voor een uitgebreid netwerk van miljoenen bodemorganismen, noodzakelijk voor succesvol leven in onze tuin. Hoe meer biologisch leven in onze ondergrond, hoe kleiner de kans op het ontstaan van schadelijke insecten of schimmels, die de gezondheid van onze tuingewassen aantasten. Door het gebruik van de juiste compost en het onstaan van een rijke humuslaag, wordt de aanwezigheid van een té grote aanwezigheid van bepaalde organismen, strikt onder controle gehouden. In tuinen met een rijk bodemleven, hebben deze ziektewerende organismen immers zélf vele vijanden.

Trage afbraak organische stoffen

De vele ziektewerende eigenschappen van compost, hangen uiteraard van verschillende factoren af. Belangrijk hierbij is dat de organische stoffen in ons compost, traag afbreken. Dat voorziet het bodemleven van in tuin immers van het noodzakelijke voedsel. Dat staat in schril contrast met bijvoorbeeld het klassieke, dierlijke mest. Samen met drijfmest, breken deze de organische stoffen zeer vlug af. Dat is oorzaak van een forse voedselstroom bij het toedienen van dit dierlijk mest of drijfmest, aan onze bodem.Deze voedsel- boost verdwijnt echter ook even vlug. Turf vormt hierbij dan weer het andere uiterste. Turf breekt zijn organische stoffen dan weer zéér traag af, waardoor het bodemleven in onze tuin veel te weinig gestimuleerd wordt.

Sterke variatie in organisich materiaal

Bij het verbeteren van onze bodemstructuur, zorgen we bij voorkeur ook voor een zo groot mogelijke variatie in oorsprong van het ons organische materiaal. Zo zal organisch materiaal afkomstig van verschillende hootsoorten, de ontwikkeling van allerlei schadelijke schimmels en zwammen sterk in de hand werken. Organisch materiaal, afkomstig van groene planten, versterkt de bacteriële afbraakmechanismen van onze grondverbeteraar. Om onze gebruikte compost maximale ziektewerende eigenschappen te bezorgen, moeten we er in de eerste plaats dan ook voor zorgen dat het organisch materiaal afkomstihg is van verschillende oorsprong.

Compost zorgt voor jarenlange voedselstroom

Compost bezit al deze ziektewerende eigenschappen. Het breekt voldoende langzaam af, en zorgt er op die manier voor dat onze bodem jarenlang van het juiste voedsel wordt voorzien. Compost is daarenboven afkomstig van zowel bladeren als takjes, gras en allerlei soorten gewassen en vruchten. Daardoor worden de verschillende micro-organisemen extra in hun groei gestimuleerd.

Milieuvriendelijke ziektebestrijding

Zowel de samenstelling, als de ziektewerende eigenschappen van ons compost, zijn de laatste jaren aan een belangrijke evolutie toe. In de aardbeiteelt bijvoorbeeld werkt men nu al enkele jaren, zonder bestrijdingsmiddelen. Dat hebben we uitsluitend te danken aan het gebruik van het milieuvriendelijke compost. Een volgende trend die uit Amerika komt overgewaaid, is het beënte van dit compost. Met deze methode gaat men nog een belangrijke stap verder, door specifieke ziektebestrijdende middelen aan het compost toe te voegen.
© 2011 - 2024 Frantan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kruidentuin: Teelt van kruiden, bemestingU weet nu inmiddels dat elke plant, behalve licht en water anorganische stoffen nodig heeft om in leven te kunnen blijve…
De milieuvriendelijke eigenschappen van zelfgemaakt compostDe milieuvriendelijke eigenschappen van zelfgemaakt compostSuccesvol tuinieren hangt hoofdzakelijk van de bodemgesteldheid van onze tuin af. Om de kwaliteit van onze bodem te kenn…
Wat doet compost met mijn tuin?Wat doet compost met mijn tuin?Compost verrijkt uw bloemperken en moestuin in alle opzichten. Bovendien hoeft u uw tuin nooit meer kunstmest te geven.…
Turf en compost laten de planten in uw tuin stralenTurf en compost laten de planten in uw tuin stralenTurf en compost geven voeding en bescherming aan uw planten en zijn goede grondverbeteraars in uw tuin. Het zijn allebei…

De snoeitabel, wanneer en hoe snoeien?De snoeitabel, wanneer en hoe snoeien?Wanneer en hoe je planten en struiken moet snoeien kun je vinden in de snoeitabel in dit artikel. Een snoeitabel wordt o…
Grasmaaier op benzine, voor- en nadelenGrasmaaier op benzine, voor- en nadelenAls je een tuin met groot gazon hebt, gaat er niets boven een grasmaaier op benzine. Daarmee kan je het gazon tot in all…
Reactie

Diana, 11-09-2014
Leuke tips voor een beginnende tuinier. Reactie infoteur, 12-09-2014
Graag gedaan Diana!

Frantan (185 artikelen)
Laatste update: 22-03-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.