Grasmaaier op benzine, voor- en nadelen

Grasmaaier op benzine, voor- en nadelen Als je een tuin met groot gazon hebt, gaat er niets boven een grasmaaier op benzine. Daarmee kan je het gazon tot in alle uithoeken van de tuin zeer makkelijk en snel bereiken zonder hinder van snoeren.

Grasmaaier met benzinemotor

Bezitters van een tuin met groot gazon hebben meestal een grasmaaier op benzine. De voordelen van een grasmaaier met benzinemotor liggen bij een grote tuin al snel voor de hand, want je hoeft niet op een kabel te letten zoals bij een elektrische maaier. Zo heb je dus volledige bewegingsvrijheid en kan je dus alle uithoeken van je tuin met de maaier bereiken. Ook een stroomstoring doet er niet toe, want een grasmaaier op benzine heeft, zoals de naam al aangeeft, benzine en geen elektriciteit nodig.

Benzinemotor heeft meer vermogen

Grasmaaiers op benzine bezitten met hun krachtige benzinemotor meer vermogen dan een elektrische grasmaaier, wat vooral in dicht en hoog gras een voordeel is. Elektrische grasmaaiers lopen hier al snel tegen hun grenzen aan. Doorgaans worden benzine-grasmaaiers bij doehetzelfzaken, tuincentra of bij de vakhandelaar aangeboden met twee- of viertaktmotor.

Benzineverbruik

De snijbreedte van grasmaaiers loopt nogal uiteen, maar de gemiddelde breedte is 50 cm. Dus maait men heel simpel grote oppervlakten in betrekkelijk korte tijd. Nemen we het brandstofverbruik eens wat nauwkeuriger onder de loep, dan geeft dat, afhankelijk van het motorvermogen, verschillende uitkomsten.

Daarbij is ook van cruciaal belang of de wielen al dan niet worden aangedreven. Benzinemaaiers met wielaandrijving is met name voor de bezitter een enorm voordeel. Ze hoeven de maaier niet met eigen kracht voor te bewegen wat een aanzienlijke verlichting is, vooral bij zeer grote en zwaardere grasmaaiers.

Voordelen benzinegrasmaaier

  • geen kabels waar je tijdens het maaien op moet letten;
  • een krachtige motor die ook dicht en hoog gras aankan;
  • elektriciteit is niet vereist, starten en maaien maar.

Geluidsoverlast en milieu-aspecten

Maar bij zoveel voordelen, zijn er ook nadelen, die men bij aanschaf van een benzine-grasmaaier in acht moet nemen. Vooral de geluidsoverlast en de milieuvervuiling die optreden als men het gazon met een benzinegrasmaaier meester wil worden, zijn vaak een argument tégen aanschaf.

Omdat een grasmaaier met benzinemotor meestal iets groter is, is die voor kleinere tuinen niet direct aan te bevelen. Daarnaast heb je een iets grotere berging nodig waarin de grasmaaier op een veilige manier kan worden opgeborgen. Een benzinegrasmaaier kent ook hogere onderhoudskosten dan een elektrische grasmaaier, waarmee men vóór aankoop van een dergelijk apparaat beslist rekening mee moet houden.

Nadelen benzinegrasmaaier

  • duurder in aanschaf;
  • geluidsoverlast tijdens het maaien;
  • verlangt veel meer onderhoud dan een elektrische grasmaaier;
  • logger en minder handzaam.

De grasmaaiertractor

Zeer populair voor zeer grote tuinen, is de grasmaaier-tractor, die eveneens wordt aangedreven door een benzinemotor. Deze wijze van grasmaaien is wel het allerhandigste, want je zit op een kleine tractor, waarmee men in een rustig tempo over het gazonoppervlak rijdt. Hoe vaak je het gazon maaien moet ligt volledig aan het weer. Worden regenrijke periodes afgewisseld met zonnige dagen, dan zijn dat uitstekende omstandigheden waarin het gras dus erg goed groeit.
© 2011 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vergelijking tussen benzine- en elektromaaiers voor gazonWelke grasmaaier je nodig hebt voor je gazon hangt van enkele factoren af. Zowel elektrische als benzinemaaiers hebben e…
Grasmaaien, hoe pak je dat slim aan?Grasmaaien. Voor velen een vervelend klusje. Maar dat hoeft het helemaal niet te zijn. Zo pak je het slim aan!
Robotgrasmaaiers voor een altijd groen en strak gazonRobotgrasmaaiers voor een altijd groen en strak gazonVoor veel tuineigenaren is gras een onmisbaar element in de tuin. Maar je haalt je daarmee wel veel extra werk op de hal…
Voor een gezond gazon: zo kiezen we de beste grasmaaierVoor een gezond gazon: zo kiezen we de beste grasmaaierOm zo lang mogelijk van een gezond en fleurig groen gazontapijt te kunnen genieten, is regelmatig en efficiënt onderhoud…

Milieuvriendelijk compost tegen ziekten in onze moestuinMilieuvriendelijk compost tegen ziekten in onze moestuinDe kwaliteit en de samenstelling van onze tuingrond is van groot belang om succesvol te tuinieren. De keuze van onze gro…
Rozenkwekers, rozentuinen, rosaria en rozensnoeidagenRozenkwekers, rozentuinen, rosaria en rozensnoeidagenEr zijn in Nederland volop gespecialiseerde rozenkwekers te vinden. Allemaal bijzondere en mooie bedrijven die een bezoe…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 23-09-2018
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.