Voor een gezond gazon: zo kiezen we de beste grasmaaier

Voor een gezond gazon: zo kiezen we de beste grasmaaier Om zo lang mogelijk van een gezond en fleurig groen gazontapijt te kunnen genieten, is regelmatig en efficiënt onderhoud onontbeerlijk. Het maaien van ons gazon neemt daarbij een belangrijke plaats in. Hoe gaan we tewerk bij de keuze van onze grasmaaier? Met welke tips, factoren en aanbevelingen houden we rekening bij de uiteindelijke keuze van onze grasmaaier? Wat zijn laatste snufjes op dit vlak, en welk prijskaartje hangt eraan vast?

Keuze grasmaaier goed voorbereiden

Zijn we aan de vervanging van onze grasmaaier toe, dan is de uiteindelijke keuze van de voor ons gazontapijt beste grasmaaier, beslist géén gemakkelijke keuze. Het aanbod aan grasmaaiers is groot, en het aantal nieuwe modellen en mogelijkheden neemt van seizoen tot seizoen nog toe. Toch is de keuze én de aanschaf van de voor ons meest geschikte grasmaaier zéker niet onbelangrijk. Het efficiënt maaien van ons gazon, houdt ons grastapijt immers in topvorm. De aanschaf van een grasmaaier doen we dan ook niet onvoorbereid, maar goed overwogen én doordacht. Ons degelijk informeren vooraf is onontbeerlijk. Welke grasmaaier kiezen we voor ons gazontapijt, en waar moeten we op letten bij de aankoop ervan?

Zweefmaaier: gebruiks- en milieuvriendelijk

Is ons gazontapijt kleiner dan zo'n driehonderd vierkante meter, dan spreken we van een klein gazon. Heeft ons beperkt gazontapijt daarbij veel sierkantjes, boordjes en obstakels als beeldjes en sfeervolle watervalletjes, dan kiezen we bij voorkeur voor een zweefmaaier. Een zweefgrasmaaier wordt aangedreven door een luchtkussen.Dergelijke grasmaaiers zijn opvallende lichtgewicht, en bij het opbergen stellen ze zich met een beperkt plaatsje tevreden. Ze kunnen gewoon aan iedere muur worden opgehangen. Een zweefmaaier is ook milieuvriendelijk. Hij is immers in staat het gemaaide gras ter plaatse te mulchen. Willen we ons gazonnetje in optimale conditie houden, dan moeten we met zo een zweefmaaier moeten we wél regelmatig maaien.

Accugrasmaaier niet teveel belasten

Zien we op tegen het gevaarlijke gesleep met de kabels van zo een zweefgrasmaaier, dan biedt een accugrasmaaier beslist uitkomst. De recentste lithium- ionbatterij van deze grasmaaier, stelt ons in staat een gazontapijt tot zo'n driehonderd vierkante meter probleemloos en in een mum van tijd te maaien. Heeft onze gazon een groter oppervlakte, dan kiezen we voor een reservebatterij. Met zo'n accu- grasmaaier kunnen we het gras opvangen in een daarvoor voorziene opvangbak, of we kunnen mulchen zonder opvangbak. Voor een lang leven van onze accu- grasmaaier, maaien we regelmatig ons gazon, zodat we onze grasmaaier niet téveel belasten.

Benzinemaaier zonder startproblemen

Volgens tuindeskundigen zijn grasmaaiers met een benzinemotor voor gazontapijten groter dan vierhonderd vierkante meter, nog altijd onze beste keuze. Deze benzinemaaiers kunnen ook probleemloos op onregelmatige terreinen, of voor het maaien van lang gras ingezet worden. Hebben we met zo een onregelmatig terrein af te rekenen, dan gaat de voorkeur naar een bezinemaaier met achterwielaandrijving en een iets zwaardere motor. Ook hier hebben we de keuze tussen het opvangen van ons gras en mulchen. Keken vroeger heel wat tuinliefhebbers op tegen de aanschaf van zo een benzinemaaier vanwege zijn startproblemen, dan werd dit nu opgelost met de installatie van een electrisch startmechanisme.
Voor diegenen die in een bosrijke omgeving wonen, zijn er nu benzinemaaiers op de markt met een extra instelling voor bladversnippering. Zéker een aanrader. De aankoop van zo een benzinemaaier is duurder maar bespaart ons heel wat extra werk én energie.

Zitmaaier voor maximaal werkcomfort

Voor wie maximaal werkcomfort verkiest en een groot gazon heeft te onderhouden, is een de keuze voor een zitmaaier zeker geen overbodige luxe. Deze krachtpatsers kunnen alle terreinen én graslengtes aan. We moeten er bij de aankoop van zo een zitmaaier wél rekening mee houden dat deze minder geschikt is voor delicate gazons. Een zitmaaier is lang geen eksklusiviteit meer van grotere gazonoppervlakte. Er zijn nu ook al toestellen voor beperktere grastapijten op de markt.

Robotmaaiers nu ook voor kleinere gazons

Wie zo weinig mogelijk energie in het onderhoud van zijn gazon wil steken, maar er niettemin maximaal wil van genieten, gaat voor een robotmaaier. Die neemt ons immers alle werk probleemloos uit handen. Een robotmaaier kan écht alles aan. Hij maait volledig automatisch, laat geen afval achter, maakt haast geen geluid en levert ons doorloppend een perfecte grasmat . Waren deze robotmaaieers vroeger uitsluitend bestemd voor grote gazonoppervlakten, dan zijn er nu ook robots voor kleinere gazonnetjes op de markt. Bij deze kleine toestellen moeten we nu zelfs geen perimeterkabel aanleggen, waardoor ze écht betaalbaar worden. Een perimeterkabel wijst onze robot zijn af te leggen parcours. We houden er wél rekening mee dat we robotmaaiers zonder dergelijke perimeterkabel wél zelf moeten opladen. Een robotmaaier gaat minder lang mee dan bijvoorbeeld een benzinemaaier, en is zéker niet geschikt voor bijvoorbeeld een boomrijke omgeving. Eén tak is immers al voldoende om het ganse mechanisme te blokkeren.

Vooraf kiezen voor mulchen of gras opvangen

Bij de aankoop van een grasmaaier moeten we beslist de keuze maken tussen het gras opvangen of mulchen. Kiezen we voor een mulchmaaier, dan zijn we meteen van alle afval verlost. We moeten er dan wel de gewoonte van maken regelmatig te maaien. Een mulchmaaier is milieuvriendelijk, en dus onze beste keuze.

Benzinemaaiers lawaaimakers en milieuvervuilers

Benzinemaaiers zijn échte lawaaimakers én milieuvervuilers. Recent onderzoek wees uit dat ze zelfs zo milieuvervuilend zijn dan koning auto. Storen we ons aan het geluid van zo een grasmaaier, dan kiezen we voor een electrische maaier of, voor wie het nog stiller wil, een robotmaaier.

Regelmatig én aangepast onderhoud voor lange levensduur

Een regelmatig én aangepast onderhoud moet ons een lange levensduur van onze grasmaaier verzekeren. Vooral zit- en benzinemaaiers krijgen minstens jaarlijks een grondige onderhoudsbeurt. Elektrische en accu- maaiers zijn onderhoudsvriendelijker. Hier volstaat een grondige reinigingsbeurt en het bijslijpen van de messen na ieder seizoen. Robotmaaiers hebben dan weer minstens twee maal per seizoen nieuwe mesjes nodig. Hij heeft jaarlijks nood aan een grondige reinigings- en onderhoudsbeurt. Om de levensduur van de batterij van onze robotmaaier te verhogen, koppelen we hem bij het opbergen los van het toestel. We moeten er immers rekening mee houden dat zo'n batterij gemiddeld amper drie jaar lang meegaat.

Uiteenlopende prijskaartjes

Hebben we als tuinliefhebber momenteel een uitgebreide keuze aan gazonmaaiers, dan is dat uiteraard ook met de prijskaartjes ervan het geval.
  • Richtprijs elektrische grasmaaiers: Een meer dan degelijke elektrische grasmaaier hebben we voor gemiddeld 300 euro.
  • Richtprijs benzine grasmaaiers: Een benzinemaaier is duurder in aankoop dan een elektrische grasmaaier. Een degelijke benzinemaaier betekent een uitgave van gemiddeld zo'n 600 euro.
  • Richtprijs zitmaaiers: Een stevige zitmaaier kost gemiddeld 2000 euro.
  • Richtprijs robotgrasmaaier: Een robotgrasmaaier doet alle werk in onze plaats. Zijn prijskaartje situeert zich rond 1300 euro.
© 2011 - 2024 Frantan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tijd voor de tuin: zo genieten we van een perfect gazonTijd voor de tuin: zo genieten we van een perfect gazonEen jaar lang genieten van een gezond en fleurig gazontapijt, is ongetwijfeld dé wens van alle groenliefhebbers. Dat kom…
Grasmaaier op benzine, voor- en nadelenGrasmaaier op benzine, voor- en nadelenAls je een tuin met groot gazon hebt, gaat er niets boven een grasmaaier op benzine. Daarmee kan je het gazon tot in all…
Vergelijking tussen benzine- en elektromaaiers voor gazonWelke grasmaaier je nodig hebt voor je gazon hangt van enkele factoren af. Zowel elektrische als benzinemaaiers hebben e…
De automatische grasmaaier: over gemak, milieu én mulchingDe automatische grasmaaier: over gemak, milieu én mulchingDe automatische grasmaaier. Wie een groot gazon heeft, met lichamelijke beperkingen te maken heeft of een drukke daginvu…
Impregneren gevel zelf doen: producten, stappenplan, tipsImpregneren gevel zelf doen: producten, stappenplan, tipsHet impregneren van de gevel kan men snel en gemakkelijk zelf doen. Ook onervaren doe-het-zelvers kunnen de beschermende…
Frantan (185 artikelen)
Gepubliceerd: 24-03-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.