Rozenkwekers, rozentuinen, rosaria en rozensnoeidagen

Rozenkwekers, rozentuinen, rosaria en rozensnoeidagen Er zijn in Nederland volop gespecialiseerde rozenkwekers te vinden. Allemaal bijzondere en mooie bedrijven die een bezoek meer dan waard zijn en waar je nooit met legen handen zal vertrekken. In het voorjaar, met name in de maand maart, worden op veel van deze kwekerijen speciale rozensnoeidagen georganiseerd. Op deze dagen leer je alles over de verzorging (snoeien en bemesten) van rozenstruiken. Veel kwekerijen bezitten ook een rozentuin waar je de struiken in de volle grond én in volle bloei kunt bewonderen. Daarnaast is ons land ook rijk aan verschillende rozentuinen of rosaria die een bezoek meer dan waard zijn.

Rozenkwekers; bekende rozenkwekerijen en rozensnoeidagen

Kwekerij De Border en de rozensnoeidag

Kwekerij De Border is te vinden op een heel romantisch plekje: achter de oude tuinmuur bij kasteel Twickel. Je vindt er een ruim aanbod aan rozen, die je ook eerst kan bewonderen in het aanwezige rosarium. Deze kwekerij heeft naast rozen ook vaste planten van eigen kweek. De rozen worden in pot (het hele seizoen) of op de kale wortel (in het najaar) geleverd. Elk jaar worden er op de 2e en 3e zaterdag in maart speciale rozensnoeidagen georganiseerd. Naast aandacht voor het snoeien van de rozenstruiken en de klimrozen, is er ook volop aandacht voor bemesting en verdere verzorging van de rozen. Op de laatste zaterdag dag van juni is er de rozendag. In deze periode staan de rozen volop in bloei en is een bezoek aan het rosarium zeer de moeite waard. Tijdens de gratis rondleiding leer je hoe je de zomersnoei bij de rozen uit moet voeren.

Gegevens: Kwekerij De Border, Twickelerlaan 13, 7495 VG Ambt Delden (www.border.nl)

Kwekerij De Bierkreek en de rozen snoeicursussen

Kwekerij De Bierkreek is vernoemd naar de kreek die over het terrein stroomt. De kwekerij heeft een totale oppervlakte van 5 hectare. De Bierkreek is een biologische rozenkwekerij, de rozen worden gekweekt in harmonie met de natuur en zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Bovendien wordt de rozenkweek, rozenverkoop en alles wat er verder bij komt kijken op een klimaat neutrale wijze uitgevoerd. Op de kwekerij kan je uiteraard terecht voor de aankoop van rozen, maar De Bierkreek heeft ook mest, rozengrond, gereedschap, handschoenen en zelfs nestkasten. Bovendien geven ze rondleidingen op de kwekerij. Onder het motto "Snoeien is niet moeilijk" worden er in maart rozensnoeicursussen georganiseerd.

Gegevens: Kwekerij De Bierkreek, Zevenhofstedenstraat 9, 4515 RK IJzendijke (www.bierkreek.nl)

Rozenkwekerij Belle Epoque

Rozenkwekerij Belle Epoque is misschien wel de grootste rozenkweker van ons land. Met 25.000 rozen in 4 liter containers en 1000 stamrozen in 10 liter containers is het assortiment zeer ruim te noemen. Vanaf medio mei tot half november loopt de rozenverkoop in container/pot. In de overige maanden worden de rozenstruiken met kale wortel verkocht. De kwekerij is het hele jaar open. Vanaf half mei start de containerverkoop weer.

Rozenkwekerij De Wilde en de open rozendagen

De kwekerij organiseert de hele maand maart op zaterdag de zogenaamde rozensnoeidagen. Je kunt er op deze dagen terecht voor snoeitips, verzorging en bemesting van rozen. Elk half uur vindt er een rondleiding plaats. Naast een enorm uitgebreid assortiment rozen, zijn er ook veel aan de roos verwante producten leverbaar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Rozenbogen, lavendel, buxus of meststoffen. De rozen van rozenkwekerij De Wilde worden niet alleen op de eigen kwekerij verkocht. Over het hele land zijn verkooppunten te vinden:
 • Heiloo, Kwekerij Meijer
 • Bussum, Het Gooise Land
 • Soest, Tuincentrum ít Vaarderhoogt
 • Vianen, Tuincentrum Huiting
 • Wassenaar, Gardencentrebloemendaal
 • Zeist, Kwekerij Abbing

Gegevens: Rozenkwekerij De Wilde, Hoveniersweg 12, Zutphen (www.dewilde.nl)

Rozenkwekerij van der Woning

Rozenkwekerij van der Woning is gevestigd op landgoed Den Vaertcant net buiten de bebouwde kom van Terheijden. Vanaf eind oktober t/m december worden de rozen met kale wortel geleverd en vanaf eind februari tot juli kan je er terecht voor de rozen in container of pot.

Gegevens: Rozenkwekerij van der Woning, Lageweg 50, 4844 AH Terheijden (www.rozenkwekerij.com)

Rozentuinen; bijzondere rozentuinen en rosaria

Rozentuin bij rozenkwekerij Belle Epoque

Bij de kwekerij ligt een prachtige rozentuin waar meer dan 700 verschillende soorten rozen in de volle grond te bewonderen zijn. De tuin is het gehele jaar van zonsopgang tot zonsondergang gratis te bezoeken. In de periode van half mei tot half september is de tuin op zijn mooist en staan de meeste rozenstruiken en klimrozen in volle bloei.

Gegevens: Rozenkwekerij Belle Epoque, Oosteinderweg 489, 1432 BJ Aalsmeer (www.belle-epoque.nl)

De Zeeuwse Rozentuin

In De Zeeuwse Rozentuin vind je meer dan 1000 verschillende soorten rozen, aangevuld met nog eens 100 soorten Clematissen. Een prachtige tuin, die een bezoek meer dan waard is. De Zeeuwse Rozentuin wordt nog extra aantrekkelijk door de kunst die door heel de tuin te vinden is. Naast de bezoektuin is er ook een uitgebreid verkooppunt van rozen en Clematissen. Het assortiment is niet alleen ter plaatse te koop. Je kunt de struiken ook online bestellen en laten bezorgen. De Zeeuwse Rozentuin leent zich echt voor een dagje uit, mede door het aanwezige restaurant en uitgebreide terras.

Gegevens: De Zeeuwse Rozentuin, Katse Groeneweg 3, 4485 PH Kats (www.zeeuwserozentuin.nl)

Rosarium in het Westbroekpark Den Haag

Vanaf juni tot ver in september bloeien in het Rosarium Westbroekpark meer dan 20.000 rozen. Hierbij gaat het om 300 verschillende soorten rozen. Het Westbroekpark is een 20 hectare groot park, dat is aangelegd in de Engelse landschapsstijl. Het park is al in de twintiger jaren van de vorige eeuw aangelegd. Het ontwerp is van Pieter Westbroek. Rozenkwekers uit de hele wereld zenden hun nieuwste gekweekte rozensoorten naar het rosarium. Hier worden ze vervolgens aangeplant in de proeftuin en krijgen ze gedurende een periode van 2 jaar de kans om zich te bewijzen. Zijn ze bestand tegen ons wisselvallige klimaat? Zijn ze resistent tegen ziektes?

Gegevens: Rosarium Westbroekpark, Kapelweg 35, 2587 BK Scheveningen (www.westbroekpark.nl)

Rosaria van de Nederlandse Rozenvereniging

De Nederlandse Rozenvereniging heeft op een aantal opvallende en prominente plaatsen in Nederland rosaria, of te wel rozentuinen, aangelegd. Hierin zijn prachtige en uitgebreide collecties rozen ondergebracht, die gedurende het hele tuinseizoen voor een prachtig plaatje zorgen.
De rosaria van de Nederlandse Rozenvereniging zijn op de volgende plaatsen te vinden:
 • Rosarium Kasteeltuinen in Arcen
 • Rosarium Guldemondplantsoen in Boskoop
 • Rosarium in rozendorp Lottum
 • Rosarium in het stadspark van Winschoten
 • Rosarium Westbroekpark in Den Haag (zie boven)
 • Rosarium Oudwijk in Utrecht
 • Rosarium in het Vondelpark in Amsterdam
 • Rozentuin bij Museum Huis Doorn in Doorn
 • Rosarium Belmonte Arboretum in Wageningen
© 2011 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Speciale plantendagen bij kwekerijen, parken en open tuinenSpeciale plantendagen bij kwekerijen, parken en open tuinenKwekerijen en ook tuineigenaren verzorgen het gehele jaar door speciale plantendagen. Op deze dagen staan bepaalde plant…
Patiorozen, Excellence-rozen en het RozenconcoursPatiorozen, Excellence-rozen en het RozenconcoursPatiorozen zijn laagblijvende rozen die vooral geschikt zijn voor schalen, kuipen en potten op een terras of vooraan de…
Planten in vitro vermeerderenHeb je je wel eens afgevraagd waar jouw plant vandaan komt. Dan bedoel ik niet uit het tuincentrum of uit een andere pla…
Rozen - Peace, Scarlet Queen Elizabeth en Super TrouperRozen - Peace, Scarlet Queen Elizabeth en Super TrouperVan alle rozen is 'Peace' waarschijnlijk de meeste populaire en de meest bijzondere roos. Deze 'vredesroos' heeft dan oo…

Grasmaaier op benzine, voor- en nadelenGrasmaaier op benzine, voor- en nadelenAls je een tuin met groot gazon hebt, gaat er niets boven een grasmaaier op benzine. Daarmee kan je het gazon tot in all…
Bodembedekkende rozen, stamrozen en heesterrozenBodembedekkende rozen, stamrozen en heesterrozenBodembedekkende rozen, stamrozen en heesterrozen zijn drie verschillende rozensoorten binnen de enorme en uitgebreide ro…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Punch Ra, Pixabay (bewerkt)
 • https://www.border.nl/index.html
 • http://www.bierkreek.nl/nl/home
 • https://www.belle-epoque.nl/
 • http://www.rozenkwekerij.com/index.html
 • https://www.dewilde.nl/
 • https://www.zeeuwserozentuin.nl/
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 08-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.