Grasmaaien, hoe pak je dat slim aan?

Grasmaaien. Voor velen een vervelend klusje. Maar dat hoeft het helemaal niet te zijn. Zo pak je het slim aan!

De aanpak

Grasmaaien kan lastig zijn, zeker als je het gras al een end hebt laten groeien. Er zijn een paar manieren om grasmaaien makkelijker en leuker te maken.

Één: de grasmaaier

Zorg ervoor dat je een grasmaaier hebt die bij je past. Nog belangrijker: die bij je tuin past. Er zijn verschillende grasmaaiers die je zou kunnen kopen. Denk daarom eerst goed na, waar je de grasmaaier nou eigenlijk voor nodig hebt. Heb je een groot stuk grond? Of juist allemaal kleine stukjes? Of misschien een afgezet stuk gras? Ook heel belangrijk: is er wel een stopcontact in de buurt?

De zitmaaier

Als je een groot stuk grond hebt is het logisch een grote grasmaaier aan te schaffen. Voor een hele wei of een voetbalveld kom je er dus niet onder uit een zitmaaier (bijna zo groot als een tractor) te kopen. In deze grasmaaiers kan een GPS-systeem zitten waardoor je niet meer hoeft te sturen. Het is logisch om zo'n grasmaaier aan te schaffen omdat een heel voetbalveld met een gewone loopmaaier behoorlijk wat tijd in beslag neemt. En dat hoeft helemaal niet.

De frontmaaier

Heb je een tuin met een best redelijk stuk gras. Dan is een frontmaaier een goede optie. Deze grasmaaier is niet zo groot als een tractor, eerder zo groot als een quad. Je kan er dus makkelijk en behendig mee grasmaaien. Vaak gaan deze grasmaaiers op benzine.

De loopmaaier

Een loopmaaier is zoals de naam al zegt een grasmaaier waarachter je moet lopen. Vaak rijden ze uit zichzelf en hoef je ze dus alleen maar te sturen, duwen is niet nodig. Deze grasmaaier kan ook op diesel werken, wat handig is als er geen stopcontact in de buurt is. Maar dit kunnen ze niet allemaal.
Als de loopmaaier wel op stroom gaat heb je dus één of twee verlengsnoeren nodig. Slim is om deze om je arm te 'rollen' zodat het snoer niet onder de grasmaaier komt, wat voor grote problemen kan zorgen.
Er zijn ook handmatige loopmaaiers, deze gaan niet op stroom maar ook niet op benzine. Deze moet je dus zelf duwen. Tegenwoordig zijn deze grasmaaiers weinig meer te koop, ze zijn ook af te raden, want een klein stuk gras kan je met zo'n grasmaaier al veel moeite en tijd kosten.

De grastrimmer

Als je maar weinig gras hebt, dat hoog tegen de bloempotten of schutting aangroeit, kan je natuurlijk de schaar pakken. Maar een grastrimmer is ook een optie. Dit is een kleine compacte grasmaaier waarmee je gemakkelijk het gras rond bomen of langs een schutting kunt maaien. Deze werkt vrijwel altijd op stroom. Er zijn twee verschillende grastrimmers: een draad grastrimmer en een mes grastrimmer. Een draad grastrimmer kan je het best gebruiken voor hoog gras dat tegen bomen aangroeid of tegen een schutting. De mes grastrimmer kan je het best gebruiken voor vlakke, maar kleine stukken gras, een paar vierkante meter bijvoorbeeld.

De automatische grasmaaier

Deze grasmaaier is zeer klein en compact, ongeveer zo groot als een stofzuiger en gaat op eigen kracht door uw tuin. Deze grasmaaier rijdt op één accu of meerdere accu's. Er zijn verschillende soorten die allen ingesteld zijn op de grote van het gazon (van 250 m2 tot 1600 m2). Om deze grasmaaier goed te laten werken moet je het hele gazon afzetten met een draad of hekje, de grasmaaier blijft hierbinnen. Hij rijdt automatisch zo, dat hij op elk plekje maait. Je hoeft er dus niet naar om te kijken. Deze grasmaaier heeft geen opvangbak, maar het is ook niet nodig om het gemaaide gras weg te halen omdat dit maar een kleine hoeveelheid is.

De GPS grasmaaier

Een GPS grasmaaier is een automatische grasmaaier, die werkt via de satelliet. Je gazon dus niet af te zetten met een draad omdat hij via de satelliet aangestuurd wordt en precies weet waar hij wel en niet kan komen.

De opvangbak

Ook is het belangrijk bij het kopen van een grasmaaier, hoe groot de opvangbak eigenlijk is. Als er maar een paar 'liter' gras in kan, dan moet je om de haverklap de bak legen in de groene bak of compostbak. Het is dus makkelijk om een grote opvangbak bij je grasmaaier te hebben, dan kan je grote stukken grasmaaien zonder telkens te moeten stoppen.
Er zijn ook grasmaaiers zonder opvangbak. Dan blijft het gemaaide gras gewoon op het gras liggen. Dit is handig als je het wilt laten drogen zodat het stro wordt. Dit kan ook minder handig zijn, als het in de groene bak moet bijvoorbeeld, dan zal je alles bij elkaar moeten harken.
Als je een beetje van het gemaaide gras op het gras laat liggen is dit goed voor het gras. Maar als je te veel gemaaid gras laten drogen op het gras is dit juist niet goed voor het gras.

Twee: waar te beginnen

Al heb je een grote of een kleine tuin, je zou op ieder willekeurig punt je grasmaaier aan kunnen zetten. Je kan achterin beginnen of juist voorin. Het meest logisch is om in de hoek te beginnen het dichtst bij het stopcontact. Zo voorkom je dat je in de knoop komt met het snoer.

Ben je er klaar voor?

Heb je de juiste grasmaaier aangeschaft. En de tuin goed bekeken en een goed beginpunt gevonden. Ga dan niet meteen aan de slag. Zorg er altijd eerst nog voor dat er geen grote, scherpe of harde objecten tussen het gras liggen. Ballen, takken en stenen moeten echt eerst van het grasveld verdwenen zijn, anders kunnen de messen in de grasmaaier beschadigen. Als je dit hebt gedaan kan de radio hard en de grasmaaier uit de schuur. En maaien maar!
© 2010 - 2024 Xdoriss, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De automatische grasmaaier: over gemak, milieu én mulchingDe automatische grasmaaier: over gemak, milieu én mulchingDe automatische grasmaaier. Wie een groot gazon heeft, met lichamelijke beperkingen te maken heeft of een drukke daginvu…
Grasmaaier op benzine, voor- en nadelenGrasmaaier op benzine, voor- en nadelenAls je een tuin met groot gazon hebt, gaat er niets boven een grasmaaier op benzine. Daarmee kan je het gazon tot in all…
Robotgrasmaaiers voor een altijd groen en strak gazonRobotgrasmaaiers voor een altijd groen en strak gazonVoor veel tuineigenaren is gras een onmisbaar element in de tuin. Maar je haalt je daarmee wel veel extra werk op de hal…
Voor een gezond gazon: zo kiezen we de beste grasmaaierVoor een gezond gazon: zo kiezen we de beste grasmaaierOm zo lang mogelijk van een gezond en fleurig groen gazontapijt te kunnen genieten, is regelmatig en efficiënt onderhoud…

Hoe creëer je een romantische sfeer in de tuin?Hoe creëer je een romantische sfeer in de tuin?In een romantische tuin staan veel bloemen. De beplanting is hoog en rank en de borders hebben een luchtige uitstraling.…
Stadse tuin als verlengde van de woningStadse tuin als verlengde van de woningDe stadse tuin is gemiddeld genomen niet enorm groot, maar dat neemt niet weg dat je er een mooi verlengde van je woning…
Xdoriss (16 artikelen)
Laatste update: 24-05-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.