Verticuteermachine: kopen of huren?

Verticuteermachine: kopen of huren? Een verticuteermachine is eigenlijk onmisbaar voor iedere tuineigenaar die in het bezit is van een gazon. Maar kan een dergelijke machine nou beter kopen of huren? Als je elk tuinseizoen wilt genieten van een mooie grasmat, dan moet het gazon elk voorjaar geverticuteerd worden. Al het mos moet uit het gazon verwijderd worden. Dan kunnen licht, lucht, voedingsstoffen en water het gras en de wortels weer bereiken. Ben je in het bezit van een gazon met een groot oppervlak dan is dit een hele klus. Een goede machine is dan eigenlijk onmisbaar. Er zijn verschillende manieren om te verticuteren en dus ook verschillende soorten machines in verschillende prijsklassen.

Wat is een verticuteermachine?

De hoofdfunctie van een verticuteermachine is het verwijderen van mos uit een gazon. Door middel van een groot wiel met scherpe tanden of messen wordt hiermee de grasmat grondig schoongemaakt en ontdaan van de enorme viltlaag van mos die vaak na de winter in de grasmat aanwezig is. Naast het verwijderen van mos worden door de ronddraaiende tanden de grasmat en de grond ook open gemaakt. Er ontstaan zo gaten in de vaak dichte grasmat en aangelopen/aangedrukte grond. Door deze gaten kan er weer licht, lucht en water doordringen in de aarde. En dit zijn alle drie onmisbare factoren voor gezond gras dat goed groeit en mooi groen is. Als de verticuteer beurt achter de rug is, dan is het gras van deze grondige schoonmaakactie meer bruin dan groen geworden. Maar geen nood. Binnen de kortste keren, uiteraard mede afhankelijk van de groeiomstandigheden en het weer, kan je weer genieten van een prachtige groene grasmat.

Soorten verticuteermachines

Verticuteerhark

Een verticuteerhark is natuurlijk niet echt een machine, maar wel handig voor iemand die in het bezit is van een vrij klein gazon. Het verwijderen van mos met behulp van een verticuteerhark is een zware en inspannende tuinklus. Eenvoudige verticuteerharken zijn al te koop vanaf 15 à 20 (Prijspeil 2019). Gardena heeft een ruime keuze aan verticuteerharken, meestal met een werkbreedte van 35cm. Deze harken vormen vaak een onderdeel van het bekende combisysteem van Gardena.

Elektrische verticuteermachine

Een elektrische verticuteermachine wordt aangedreven door een elektromotor. Deze neemt dan ook het zware werk van je over. Elektrische verticuteermachines lijken uiterlijk en in het gebruik veel op een elektrische grasmachine. Maar in plaats van het gras te maaien gaat de verticuteerder de grond te lijf. Deze machines zijn er in verschillende prijsklassen. De prijs is mede afhankelijk van het aantal assen waarover de machine beschikt. Een 1-assige verticuteermachine is voldoende voor kleine tot middelgrote gazons. Heb je een vrij groot gazon, dan is een 2-assige verticuteerder echt wel aan te raden. Vanaf ongeveer 150 kan je al een elektrische verticuteermachine van een redelijke kwaliteit aanschaffen.

Verticuteermachine op benzine

Door benzine aangedreven verticuteermachines worden over het algemeen alleen door professionele tuinders gebruikt. De prijs ligt aanzienlijk hoger (vanaf 300 voor een kwalitatief goede machine (prijspeil 2019)). Voor een apparaat dat in de meeste gevallen maar één keer per jaar gebruikt wordt is dat best veel geld.

Verticuteermachine kopen of huren?

Verticuteermachine kopen

Bovenstaand is per soort verticuteermachine al aangegeven wat globaal de te verwachte prijs is. Je kunt voor jezelf beslissen wat het je waard is om een dergelijke machine in eigen bezit te hebben. Bedenk ook dat hij ergens gestald moet worden in de berging of garage. Overigens zijn er inmiddels ook machines in de handel met een dubbel functie. Er zijn grasmaaiers die ook beschikken over een verticuteerfunctie. Maar hier hangt nog wel een behoorlijk prijskaartje aan!

Verticuteermachine huren

Veel bouwmarkten en verhuurbedrijven bieden de mogelijkheid om een verticuteermachine te huren. Je kunt huren per dagdeel (4 uur), per dag, voor het weekend of per week. Een nadeel van huren kan zijn, dat het verticuteren meer gepland moet worden. Heb je het apparaat al zelf in de schuur staan, dan kan je gelijk aan de slag als je tijd en zin hebt en het weer het ook nog eens toelaat. Huren kan wel weer handig zijn om een apparaat eens uit te proberen. De prijzen hangen uiteraard af van de duur van de huurperiode. Denk bij een huur per dagdeel (4 uur) aan een prijs vanaf 25 en voor een week vanaf ongeveer 85 (prijspeil 2019).

Waarom je gazon verticuteren?

Mos verwijderen uit het gazon

In elke grasmat komt mos voor. De hoeveelheid mos is afhankelijk van de mate van onderhoud en de ligging van het gazon. Als er teveel mos tussen het gras komt, dan wordt het gras op den duur verdrukt. Het krijgt bijna letterlijk niet meer de ruimte om te groeien. Zeker in het voorjaar, na een lange en vaak natte herfst/winter, is er veel mos in het gazon aanwezig. Het voorjaar is daarom bij uitstek de beste periode om het gazon eens flink aan te pakken. De weg naar een mooie grasmat begint dus met een goede verticuteerbeurt aan het begin van het tuinseizoen. Als het gazon, door welke omstandigheden dan ook, erg gevoelig is voor mosvorming, dan kan een tweede verticuteerbeurt in september overwogen worden. Met het verticuteren van het gras komt er een enorme hoeveelheid materiaal van de grasmat af. Doordat het mos verwijderd is, krijgt het gras weer meer lucht en ruimte. Dit is nodig voor een goede groei. De tanden van de verticuteermachine hebben de vaak helemaal dichtgelopen grasmat ook voorzien van "gaten". Hierdoor komt er weer lucht, licht en water in de aarde en bij de wortels. Onder deze omstandigheden worden de voedingsstoffen weer beter opgenomen.

Hoe ontstaat mos?

Mos ontstaat in een vochtige en/of zure omgeving. Als een grasmat intensief gebruikt en/of belopen wordt, dan kan de bodem dichtslaan. Bij een dichtgeslagen bodem kan regenwater niet of slecht weglopen. Het gras en de grond zijn dan (te) lang vochtig en dit werkt mosvorming in de hand. Bladeren die de hele winter op het gazon blijven liggen zorgen ook voor verzuring van de bodem. Op een verzuurde bodem wordt gemakkelijk mos gevormd. Gazons die voornamelijk in de schaduw liggen, zijn ook erg gevoelig voor mosvorming.
© 2011 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gras verticuteren, hoe en wanneer?Gras verticuteren, hoe en wanneer?Gras verticuteren doe je in het voorjaar in april of mei en in het najaar in september of oktober. Door het gras te vert…
Een gazon verticuterenEen gazon verticuterenEen mooie grasmat is de wens van veel tuinliefhebbers maar die vergt nu eenmaal onderhoud. Naast regelmatig maaien in he…
Grasverzorging in maart, wat moet ik doen?Grasverzorging in maart, wat moet ik doen?In maart begint het gras langzaam aan weer te groeien. Het is tijd om er weer eens aandacht aan te besteden. De eerste m…
Groen gazon zonder mosGroen gazon zonder mosIedereen wil natuurlijk graag een groen gazon. Soms is je gras echter zo verwaarloosd, dat je het gevoel krijgt dat je j…

Voor moestuinleken: Zo richten we onze eerste moestuin inVoor moestuinleken: Zo richten we onze eerste moestuin inWe kiezen steeds meer voor het kweken van groeten in onze eigen moestuin. Voor velen is tijdsgebrek, of gebrek aan basis…
Tuinarchitectuur: ontwerpen van de tuinTuinarchitectuur: ontwerpen van de tuinVeel mensen willen hun tuin ontwerpen. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. Zo zijn er kant-en-klare ontwerpen…
Bronnen en referenties
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 17-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.