Nieuwe tuintrend: zo leggen we onze eigen kruidentuin aan

Nieuwe tuintrend: zo leggen we onze eigen kruidentuin aan We tonen meer en meer aandacht voor gezonde en evenwichtige voeding. Velen kiezen hierbij voor het kweken van groenten in eigen moestuin. Anderen gaan nog een stap verder, en kweken nu ook (keuken) kruiden in hun zélf aangelegde kruidentuin. Hoe gaan we bij de aanleg van zo een eigen kruidentuin best tewerk, en met welke tips en raadgevingen houden we bij voorkeur rekening, om binnenkort volop onze zélf geteelde kruiden te kunnen oogsten?

Kruiden, bron van geuren, kleuren én gezondheid

Kruiden geven extra uitstraling en persoonlijkheid aan onze tuin. Ze helpen ons ook in ons streven naar een gezonde, evenwichtige en gevarieerde voeding. Kruiden brengen onze dagelijkse gerechten op smaak. Daarnaast voelen kruiden zich perfect thuis in allerlei vinaigrettes. En verwerkt in thee, zijn kruiden doeltreffend tegen allerlei gezondheidsklachten. Om succesvol onze eigen kruiden te kweken, moeten we zeker geen deskundige zijn. Eenmaal in groei en bloei, zijn kruiden een bron van geuren, kleuren, textuur én gezondheid. Een eigen kruidentuintje hoort dan ook thuis in iedere tuin .

Kruiden hebben niet veel plaats maar wél veel zon nodig

We moeten écht over niet veel ruimte beschikken, om een eigen kruidentuintje te kunnen aanleggen. Vaak worden kruiden in kleine bedden, in een kas of serre gezaaid. We combineren bij voorkeur verschillende kruiden, dat bezorgt ons ook een schitterende bloemenpracht. Bij de realisatie van onze eigen kruidentuin, houden we er bij voorkeur rekening mee dat kruiden échte zonnekloppers zijn. Voor de succesvolle uitbouw van onze eigen kruidentuin, zorgen we er dan ook voor dat we in onze toekomstige kruidentuin dagelijks over minimum zes uur zonnneschijn kunnen beschikken.

Bodemanalyse noodzakelijk

Een goede basis vormt het succes van onze toekomstige kruidentuin. De juiste samenstelling van onze tuingrond is dan ook van groot belang. Een grondanalyse is daarom een aanrader. Kruiden groeien bij voorkeur in een niet té zure, maar neutrale ondergrond, bij voorkeur met een ph- gehalte tussen vijf en zeven. Voor we starten met het planten van onze kruiden, verrijken we onze grond bij voorkeur met een organische meststof, rijk aan mineralen.

Goed gedraineerde bodem

Willen we een rijke kruidenoogst, dan moeten we over een goed gedraineerde bodem beschikken. Dat betekent meteen ook dat we onze kruiden regelmatig zullen moeten bewateren. Om succesvol kruiden te telen, houden we de vochtigheidsgraad van onze bodem nauwlettend in de gaten. We laten de ondergrond zeker nooit uitdrogen. De vochtigheidsgraad van onze ondergrond controleren we best op een diepte van ongeveer drie centimeter en niet aan de oppervlakte.

Kies voor biologische compost

Voor het succesvol kweken van onze kruiden, kiezen we bij voorkeur voor biologische bemesting. Plantaardige voedingsstoffen leveren onze plantjes in de eerste plaats voldoende stikstof, fosfor en kalium, broodnodig voor een snelle inworteling én een gezonde groei. Bladcompost is doeltreffend om onze kruiden van de meest elementaire voedingsstoffen te voorzien. We lossen deze compost bij voorkeur op in water, en vernevelen dit mengsel over de bladeren van onze kruidenplanten. Zo groeien in de eerste plaats de bladeren in plaats van de wortels van de plantjes. De plantjes worden daardoor ook sterker, waardoor ze beter bestand zijn tegen allerlei ziekten en tegen de meest uiteenlopende weersomstandigheden. We mogen met deze bladbemesting ook niet té kwistig omspringen. We geven onze opgroeiende kruiden iedere vier weken extra voeding, liefst bij bewolkt weer om de verbranding van onze plantjes te voorkomen.

Kruiden oogsten voor ze in bloem staan

Bij het oogsten zorgen we er voor dat we nooit méér dan één derde van de plant gebruiken. We oogsten onze kruiden bij voorkeur ' s ochtends. De concentratie van oliën die in de kruiden aanwezig zijn, is dan immers het grootst. We oogsten de kruiden zéker voor ze bloemen dragen. Eens in bloem, gaat de meeste energie naar de bloemen en niet naar de bladeren. We kunnen onze kruiden onmiddellijk na het oogsten gebruiken. Invriezen is uiteraard ook mogelijk. In dat geval behouden ze gedurende een zestal maanden al hun eigenschappen én hun geneeskundige krachten.

Meest voorkomende (keuken) kruiden voor onze kruidentuin

Kruiden die in geen enkele kruidentuin mogen ontbreken zijn ongetwijfeld tijm, laurier, dragon, bieslook, munt en salie. Al deze kruiden vragen een eigen manier van verzorging, en worden op verschillende manieren geoogst.
  • Tijm: Tijm bepaald in belangrijke mate de smaak van onze gerechten. Dit veel gebruikte keukenkruid bezit een maximum aan smaak wanneer zijn blaadjes regelmatig worden bijgeknipt.
  • Munt: Munt wordt vooral gebruikt voor het zetten van thee. Dit kruid is echter ook erg doeltreffend om allerlei insecten als kevers en muggen en zelfs mollen uit onze tuin te houden. Munt zou dan dan ook in geen enkele (moes) tuin mogen ontbreken.
  • Salie: Dit kruid is erg smaakvol bij zowel vleesgerechten als bij kip, kalkoen en ander gevogelte. Saliethee is ook erg efficiënt tegen verkoudheden en keelpijn.
  • Dragon: Smaakt heerlijk bij alle zuivelproducten, en bij eiergerechten.
  • Bieslook: Dit kruid brengt de meest uiteenlopende gerechten op smaak. Van bieslook worden enkel de sprietjes gebruikt.
© 2011 - 2025 Frantan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een eigen kruidentuinEen eigen kruidentuinKruiden zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden, want we willen steeds verser eten. Op zich een prima ontwik…
Kruidentuin: zelf kruiden zaaien en kwekenKruidentuin: zelf kruiden zaaien en kwekenKruiden werden ooit gebruikt om licht bedorven voedsel nog eetbaar te maken. In tijden dat men het niet zo nauw nam met…
Ieder zijn kruidentuinIeder zijn kruidentuinDe kruidentuin is al zo oud als de weg naar Rome en kan je zelf aanleggen, met die planten die je graag aan je eten toev…
Zelf je eigen kruidenthee makenZelf je eigen kruidenthee makenWe kennen allemaal de kruidenthee die in de winkel staat, maar ook het zelf maken van kruidenthee is mogelijk en helemaa…

Kunstgras van goede kwaliteit is gemakkelijk te onderhoudenKunstgras van goede kwaliteit is gemakkelijk te onderhoudenRegelmatig zie je dat mensen een goede kwaliteit kunstgras in de tuin laten leggen. Wanneer het kunstgras omgeven wordt…
Tijd voor de tuin: zo kiezen we de juiste potgrondTijd voor de tuin: zo kiezen we de juiste potgrondBinnenkort starten we weer volop met het zaaien en planten van groenten, met het vullen van bloembakken, het stekken van…
Frantan (185 artikelen)
Gepubliceerd: 13-03-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.