InfoNu.nl > Huis en Tuin > Tuin > Kunstgras in de tuin als gazon is gemakkelijk te onderhouden

Kunstgras in de tuin als gazon is gemakkelijk te onderhouden

Kunstgras in de tuin als gazon is gemakkelijk te onderhouden Veel mensen laten een goede kwaliteit kunstgras in de tuin leggen. Wanneer het kunstgras omgeven wordt door planten en struiken dan ziet de tuin er verzorgd uit terwijl men niet hoeft te maaien, of te sproeien. Vooral bij langere afwezigheid blijkt het een ideale oplossing. Maar ook na een lange en droge zomer merken mensen dat het lastig is om een mooi gazon te behouden. Kunstgras is weliswaar een tamelijk kostbare maar ook een prachtige aanschaf waar je vele jaren plezier aan kunt beleven. De planten komen mooier uit omdat de omgeving groen is. Bij een verdord grasveld zie je vaak de mooie planten minder tot hun recht komen.

Kunstgras is geschikt voor jong en oud

Kunstgras is geschikt voor jonge gezinnen die niet zoveel tijd en energie willen of kunnen besteden aan het onderhoud van het gezin. Maar ook voor ouderen en alleenstaanden die zo lang mogelijk zelfstandig willen blijven wonen is het laten aanleggen van een gazon van kunstgras een uitkomst. Men kan dan kiezen voor een redelijk groot gazon en er plantjes om heen laten groeien die nog wel te verzorgen zijn. Vaak kan men het verhuizen naar een appartement hierdoor uitstellen, want vaak is de tuin een struikelblok om te kunnen blijven wonen.

Voordelen van kunstgras in de tuin t.o.v. gewoon gras

Er zijn diverse voordelen te bedenken voor de aanschaf van kunstgras. We kunnen denken aan:
  • Er hoeft niet meer gemaaid te worden
  • Er hoeft geen mest meer te worden gekocht
  • Graskanten snijden behoort tot het verleden
  • Verticuteren van het gras is eveneens niet meer nodig
  • Belangrijk voordeel is ook dat we drinkwater besparen want er hoeft niet meer te worden gesproeid. Na een regenbui is het gras snel droog omdat het water door vele kleine gaatjes wordt afgevoerd
  • Kinderen kunnen snel weer erop spelen. Het voelt lekker zacht aan.
  • Voor mensen die veelvuldig afwezig zijn is kunstgras dan ook een uitkomst.

Het tegenwoordige materiaal is nauwelijks van echt te onderscheiden en dit maakt dat er veel bedrijven en huishoudens zijn die besluiten over te gaan tot de aankoop van kunstgras.

Kunstgras bestaat uit kunststof korrels

Kunstgras bestaat uit kunststof korrels. Deze korrels worden bij een hele hoge temperatuur gesmolten en onder een vorm plaat geperst. De nerf structuur van een grassprietje wordt nagebootst en zo ontstaan lange kunststof vezels. Deze worden nadat ze zijn afgekoeld onder water over lange rollen getrokken. In de fabriek staat een hele grote naaimachine. De vezels worden in een polypropyleen draagdoek getuft. Dit gaat met honderden naalden tegelijk die elke een lange vezel bewerken en er ontstaat een lus. Op het laatst wordt er nog een laag vloeibare latex over gespoten. In een oven van 85 graden wordt het kunstgras uitgehard. Kunstgras is door T.N.O. getest op brandveiligheid.

Kunstgras in tuin en op kinderspeelplaats

Kunstgras wordt gebruikt voor veel doeleinden. Grote grasvelden bij kinderspeelplaatsen. Rondom speeltoestellen en zwembaden. Bij hockey- en voetbalvelden. Zo is voetbalclub Heracles een club die op kunstgras speelt. Er wordt ook kunstgras gelegd rondom bedrijven en instellingen. Maar ook in de particuliere tuinen gaat men steeds vaker over op kunstgras. Op balkons van appartementen wordt soms een stuk kunstgras gelegd om toch een groene omgeving te krijgen die met wat planten verder kan worden opgefleurd.

De kwaliteit van kunstgras is sterk verbeterd. Ook de uitstraling is veel natuurlijker geworden. Men kent kunstgras in diverse soorten en kwaliteiten.

Hoe wordt kunstgras gelegd

Eerst begint men met het verwijderen van het oude materiaal, gras of planten. Dan wordt de gehele oppervlakte zorgvuldig uitgegraven tot een diepte van tenminste 15 centimeter. Indien nodig dient drainage te worden aangebracht. Daarna wordt een laag wit zand gestort. Dit noemt men vul zand. Men gaat met een tril machine over de oppervlakte om het zand goed vast in te klinken. Dan moet het een nachtje liggen en wordt er wat water over gesprenkeld. Aan de zijkanten worden trottoirbanden geplaatst zodat er een bak ontstaat waar het gras in wordt gelegd. De volgende dag wordt het zand nogmaals goed ingeklonken en daarna wordt de oppervlakte geheel vlak en stabiel gemaakt. Vervolgens wordt het gras neergelegd en zo nodig gelijmd, afhankelijk van de grootte van de oppervlakte. Men kan zelf een keuze maken welke vorm men wenst. Rond, langwerpig of vierkant. Daarna wordt het gras aan de zijkanten vastgelegd en wordt het geveegd. De sprietjes komen omhoog. Een nieuw gazon is ontstaan.

Kwartszand

Er is ook kunstgras wat aangebracht wordt op doek wat de druk moet verdelen. Daarna wordt er ingestrooid met kwartszand.

Informatie over bedrijven die kunstgras leveren

Men kan natuurlijk zelf het kunstgras leggen maar er zijn ook bedrijven die gespecialiseerd zijn in het leggen van kunstgras. Hierover kun je informatie vinden op internet bij kunstgras.nl. Deze organisatie kan je verder helpen om een leverancier te vinden in je eigen provincie. Je bent er dan van verzekerd dat ook de garantie goed geregeld is.

Hoe wordt kunstgras als een mooi gazon onderhouden

Het belangrijkste onderhoud bestaat uit het verwijderen van gevallen blaadjes. Men dient het gras regelmatig te vegen met een bezem om de sprietjes mooi omhoog te houden. Er kan wat onkruid in het gras komen, meestal onkruid wat is ingewaaid en dit kan men gemakkelijk verwijderen. Ook de vogeltjes laten nog wel eens wat zaadjes vallen die dan ontkiemen.

Gevaren kunstgras

Op sportvelden wordt vaak gebruik gemaakt van rubberkorrels die over het kunstgras worden gestrooid. Dit wordt gedaan om de bal soepel over het veld te laten glijden. Deze rubberkorrels worden vaak gemaakt van oude autobanden en er wordt door diverse instanties gewezen op het gevaar van deze korrels. Wie echter in de tuin een kunstgras gazon heeft hoeft hier niet bang voor te zijn omdat er geen korrels worden gestrooid.
© 2011 - 2019 Celientje1, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kunstgras, dat scheelt een hoop werk!Kunstgras, dat scheelt een hoop werk!Lekker luieren in de tuin, als de temperaturen aangenaam genoeg zijn, languit op een tuinstoel of ligbed. Boven je zie j…
Gras: aanleggen van een kunstgrasveldGras: aanleggen van een kunstgrasveldSteeds meer particulieren gaan kunstgras aanleggen in hun tuin. Dat hoeft niet per se heel duur te zijn. De particuliere…
Easy grass; onderhoudsvrij gras in uw tuinEasy grass; onderhoudsvrij gras in uw tuinGras is een bijna onmisbaar element in de tuin. Naast de overige beplanting zorgt gras ervoor dat de tuin een groene uit…
Kunstgras, net echt!Kunstgras, net echt!Een verdieping op het zo gewoon lijkende kunstgras, meer hoe het wordt gemaakt, de toepassingen, het materiaal, het onde…
Gras verzorgen door beluchten, verticuteren en bemestenGras verzorgen door beluchten, verticuteren en bemestenDe meeste tuinbezitters willen gras in hun tuin. Dit is goed te begrijpen, want een gazon geeft een tuin gelijk een groe…
Bronnen en referenties
  • http://www.dessosports.com/nl/alles-over-kunstgras/productie-en-aanleg/

Reageer op het artikel "Kunstgras in de tuin als gazon is gemakkelijk te onderhouden"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Celientje1
Laatste update: 18-08-2018
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!