Tuintafel van natuursteen; een blikvanger op het terras

Tuintafel van natuursteen; een blikvanger op het terras Een tuintafel van natuursteen past heel goed in een strak vormgegeven tuin. Natuursteen heeft als groot voordeel dat het duurzaam en onderhoudsvrij is. Natuurstenen tuintafels zijn in aanschaf helaas wel veel duurder dan de meer gangbare tuinsets, maar daar staat tegenover dat natuursteen wel een leven lang meegaat. Natuursteen is er in vele soorten en afwerkingen. Omdat het om een natuurproduct gaat, is elke tafel of elk tafelblad uniek. De aangeboden tafelbladen zijn er in verschillende maten en kunnen meestal gecombineerd worden met een onderstel naar keuze.

Natuurstenen tuintafels en/of tafelbladen

Een tuintafel van natuursteen past helemaal een moderne en strak ontworpen tuin. In een gezellige, misschien wat rommelig ogende cottage-tuin zal een dergelijke tafel misschien wat minder tot zijn recht komen. Maar dat is eigenlijk helemaal niet zo belangrijk. Het belangrijkste is of je een natuurstenen tuintafel zélf mooi vindt en of je dus wilt investeren in een mooie en unieke natuurstenen tuinset. Soms kan je het treffen en heeft het tuincentrum of een tuinmeubelspeciaalzaak een tafel staan van hardsteen. Tussen de loungesets van Rattan en de aluminium tuinsets zal het echter vaak zoeken zijn naar een speld in een hooiberg. Beter is het om op zoek te gaan naar een speciaalzaak op het gebied van natuursteen. Daar is een showroom met een ruimere keuze en er lopen mensen met kennis van zaken, die al je vragen kunnen beantwoorden. Op internet is veel informatie te vinden over natuursteen. Dit is altijd te gebruiken als voorbereiding voor een bezoek aan een natuursteenspecialist. Natuursteen is een product dat niet van een plaatje gekocht kan worden. Zoals de naam al duidelijk aangeeft, gaat het hier om een natuurproduct. Dit houdt eigenlijk in dat elk stuk uniek en anders is. Tafelbladen die qua soort onder dezelfde productnaam vallen, kunnen in uiterlijk en tekening in de steen toch erg van elkaar verschillen.

Tuintafel of tafelblad van basalt

Als lava of magma aan de oppervlakte komt en stolt, dan wordt automatisch na verloop van tijd basalt gevormd. Basalt is zeer hard en daarin vergelijkbaar met graniet. Het is bovendien nagenoeg niet poreus en vorstbestendig. Kijk wel uit met gemorste frisdrank, wijn of het sap van citrusvruchten. In deze drankensoorten zitten bepaalde zuren die het materiaal namelijk wel aantasten. Als je het blad van de tafel wilt schoonmaken, dan mag dit niet gebeuren met agressieve schoonmaakmiddelen. Want ook hierin zitten stoffen die het tafelblad onherstelbaar kunnen aantasten. Het ontstaan van Basalt is hetzelfde, maar het uiterlijk kan, afhankelijk van de omstandigheden, wel degelijk verschillen:
 • Gezoet Basalt is mat grijs van kleur en heeft donkere spots.
 • Gevlamd Basalt is grijs van kleur met donkerdere spots.
 • Gepolijst Basalt is donkergrijs tot zwart van kleur en heeft spots die zelfs nog wat donkerder zijn.

Tuintafel of tafelblad van graniet

De materiaalsoort graniet is erg hard. Hierdoor is het bijna ongevoelig voor beschadigingen bij normaal dagelijks gebruik. De natuurlijke scharkeringen in de steen kunnen erg verschillen. Bij graniet denken de meeste mensen ongetwijfeld aan de bekende ouderwetse granieten aanrechtbladen van vroeger. Maar graniet is er in veel meer soorten, kleuren en scharkeringen. Er bestaan wel 1000 verschillende soorten graniet. De keuze is dan ook oneindig, dat zal wel duidelijk zijn. Door die grote keuze zal er altijd wel een soort naar je eigen smaak tussen zitten.
Onderstaand een grove indeling naar enkele veel voorkomende kleuren:
 • Grijskleurige granietsoorten: Brail White, Kashmir White, Laverde
 • Bruinachtige granietsoorten: Colombe, Colombo Gold, Four Seasons, Indian Juparana
 • Zwarte granietsoorten: Absolute Black, Black Galaxy, Shanxi Black
 • Rode granietsoorten: Red Dream, Maple Red, Tianshan Red

Tuintafel of tafelblad van marmer

Marmer is gemetamorfeerd kalksteen en bestaat dus grotendeels uit kalk. Door zeer hoge temperaturen en druk is dit omgevormd tot marmer. Ook marmer is zeer gevoelig voor zuren, dus kijk ook hier uit met frisdranken, citrusdranken en wijn. Marmer is veel zachter dan bijvoorbeeld basalt en graniet. Hierdoor is het ook veel gevoeliger voor beschadigingen.

Tuintafel of tafelblad van hardsteen

Net als marmer is ook hardsteen een kalksteensoort. Ook hier dus weer uitkijken met zuren uit frisdranken, citrusvruchten of wijn. Op hardsteen kunnen deze zelfs een (niet te herstellen) chemische reactie veroorzaken. Het zachtere materiaal is bovendien gevoelig voor krassen. De kleur van hardsteen varieert van licht- tot donkergrijs.
Soorten hardsteen:
 • Aziatisch hardsteen
 • Belgisch hardsteen (bevat meer fossielen)
 • Chinees hardsteen (heeft meer kalk bolletjes en een egale structuur)
 • Vietnamees hardsteen (voornamelijk lichtgrijs van kleur, egale structuur)

Tuintafel of tafelblad van leisteen

Leisteen heeft een gelaagde structuur en een ruw uiterlijk. Leisteen is een omvorming van kleisteen, wat aangeeft dat het dus is opgebouwd uit klei. Door de gelaagde structuur is leisteen minder hard dan andere natuursteen-soorten, en dus ook gevoeliger voor vorst.

Samenstellen tuinset van natuursteen

Veel leveranciers van hardstenen tuinsets bieden de tafelbladen en de onderstellen apart aan. Met andere woorden je koopt géén voorbedachte combinatie, maar je maakt zelf je eigen ideale én unieke combinatie. Als tafelblad kan in het algemeen gekozen worden uit de hierboven genoemde soorten hardsteen. Met het kiezen van een onderstel bepaal je voor een groot gedeelte ook de stijl van de tafel. Een gietijzeren onderstel met krullen zal heel anders zijn qua stijl dan een strak onderstel van roestvrij staal (RVS), ook al is in beide gevallen het tafelblad van graniet.

Verschillende materiaal tafelonderstel

 • Roestvrij staal (RVS)
 • IJzer
© 2011 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Natuursteen op de vloer, mooi!Natuursteen op de vloer, mooi!Natuursteen op vloeren geeft een woning een bijzondere stijl. Bij het inrichten en aankleden van het interieur van een w…
Sierbestrating van natuursteenSierbestrating is er in veel variëteiten te koop. U kunt kiezen voor beton, waar niets mis mee is, maar die haalt het qu…
Vloerbedekking: Natuursteen, een vergelijking van de soortenVal je voor natuursteen, ga dan zorgvuldig tewerk bij je keuze van de soort, de kleur en de toepassing. Omdat er veel so…
Bestrating; terras of pad van natuursteen of travertinBestrating; terras of pad van natuursteen of travertinBij de aanleg van een tuin gaat, terecht, veel aandacht uit naar de bestrating. De materiaalkeuze voor het terras en de…

Rozen snoeien voor gezonde en rijkbloeiende struikenRozen snoeien voor gezonde en rijkbloeiende struikenRozen snoeien is een jaarlijks terugkerende tuinklus waar bijna elke tuinbezitter mee te maken krijgt. In de meeste Nede…
Het planten en verzorgen van bomen in uw tuinHet planten en verzorgen van bomen in uw tuinVoor een boom in uw tuin moet u echt kiezen, grote bomen vragen lang niet altijd veel verzorging maar als ze eenmaal te…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Anaterate, Pixabay (bewerkt)
 • www.sessio.nl
 • www.tuintafel.com
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 17-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.