Zo realiseren we onze eigen makkelijke moestuin
Meer en meer landgenoten geven de voorkeur aan het kweken van groenten in hun eigen moestuin. Vele anderen willen hetzelfde, maar voor hen vormt tijdsgebrek de belangrijkste struikelblok. Een trend die hierop inspeelt, is ongetwijfeld de makkelijke moestuin. Wat is eigenlijk zo een makkelijke moestuin, en hoe gaan we tewerk om onze eigen, makkelijke moestuin te realiseren? Met welke tips en raadgevingen houden we bij voorkeur rekening om van onze makkelijke moestuin een succes te maken?
Groententeelt in kleine bakken
Wat is dat, een gemakkelijke moestuin en wat is het verschil met een klassieke groententuin? De makkelijke moestuin, ook wel vierkant tuinieren genoemd, is gebaseerd op Square Feet Gardening. Een teeltmethode die tijdens de beginjaren tachtig werd ontwikkeld, en daarna grondig werd verfijnd. Bij de realisatie van onze eigen makkelijke moestuin, kweken we allerlei groenten op een erg overzichtelijke manier, namelijk in bakken. We gebruiken daarvoor bakken met maximum afmetingen van 1,20 bij 1,20 meter. Zo een bak verdelen we bij voorkeur in zestien vierkante vakken van elk 30 bij 30 centimeter. Elk vak kunnen we dan met een andere groente beplanten. Deze teeltbakken hebben geen bodem nodig. We plaatsen ze immers rechtsreeks op de grond, die we met worteldoek bedekken.
Worteldoek tegen onkruid
Onkruid is ongetwijfeld de grootste vijand van onze moestuin. Vermits wij voor een makkelijke moestuin kozen uit tijdsgebrek, gebruiken we dit worteldoek omdat daar weinig of geen onkruid door kan groeien, en we dus veel minder moeten wieden dan in een klassieke moestuin. Onkruid dat zich met zaad verspreidt, geraakt ook veel moeilijker in onze kweekbakken, omdat onze groenten door de zijkanten van de bak worden beschermd.
Goede grondsamenstelling voor succescolle groentenkweek
Het succesvol kweken van onze groenten begint ook hier met een goede samenstelling van onze grond. In onze makkelijke moestuin zorgen we zélf voor de bodemstructuur. We kweken onze groenten immers niet in volle grond, maar in potgrond. We vullen onze kweekbakken bij voorkeur met een mengsel van vermiculiet, turfmolm en compost. Dit biedt ons het voordeel dat het er niet toe doet of onze tuingrond voor de teelt van groenten geschikt is, of niet.
Wat is vermiculiet?
Vermiculiet is dus een belangrijk onderdeel van onze teeltaarde. Wat is vermiculiet? Vermiculiet is een mineraal dat bij grote hitte wordt opgeblazen, net als popcorn. Daardoor ontstaat een korrelachtig materiaal, dat veel bj isolatie van gebouwen wordt gebruikt. Deze kleine korreltjes zijn echte lichtgewichten, isoleren uitstekend en nemen opvallend veel vocht op om het daarna weer aan hun omgeving terug te geven Dit laatste is uiteraard van groot belang bij het kweken van groenten in onze makkelijke moestuin. Vermiculiet wordt niet voor niets door professionele kwekers gebruikt als zaaigrond, én om hun potgrond te verbeteren.
Gemakkelijk te onderhouden
Een makkelijke moestuin levert heel wat tijdwinst op. Dat is immers de bedoeling van deze teeltmethode, die bij ons een sterk groeiende belangstelling geniet. Door de teelt van groenten in bakken, zijn alle gewassen gemakkelijk bereikbaar en te verzorgen. We voorkomen op deze manier onnodige verspilling van zaad, van water en van voedingsstoffen. Een makkelijke moestuin biedt de moderne tuinier echter nog belangrijke, bijkomende voordelen. We besparen extra tijd, omdat we onze plantjes bijna niet moeten uitdunnen. Door het gebruik van worteldoek, hebben we ook weinig of geen onkruid te wieden. Onze makkelijke moestuin i du zéker onhoudsvriendelijk.
Eén kweekbak volstaat voor één volwassene
We verdelen onze kweekbakken dus in vakken van telkens 30 bij 30 centimeter. Elke groentesoort hoort thuis in één vak. We markeren de verschillende vakken, door houten latjes op te leggen of er een touw tussen te spannen. We hoeven de verschillende kweekvakken zelfs niet van mekaar te scheiden. Deze vakken doen enkel dienst als visuele grens. Eén kweekbak van 1,20 bij 1,20 meter volstaat voor het kweken van bijvoorbeeld één koolplant, vier kroppen sla, negen (rode) bietjes en zestien uien. Start niet te groot. Met een zestal bakken, kweken we al voldoende groenten voor een gezin van vier personen.
Goede organisatie belangrijk
Om van onze makkelijke moestuin een succes te maken, is een goede organisatie erg belangrijk. We dienen eerst voor onszelf uit te maken wat en hoeveel we willen verbouwen. Welke groenten genieten onze voorkeur? Willen we uitsluitend eksklusieve of vergeten groenten kweken, of houden we het bij onze klassiekers? Willen we onze groentenkweek combineren met bloemen en/of kruiden? Deze vragen moeten een antwoord krijgen voor we met de realisatie van onze makkelijke moestuin starten.
Zon en schaduw
De keuze van de plaats waar we onze makkelijke moestuin willen uitbouwen, is ongetwijfeld van groot belang. We kiezen bij voorkeur een voldoende zonnige plaats, in het voorjaar gemiddeld acht uur per dag. We moeten hierbij opletten dat we onze potgrond nooit laten uitdrogen.
Klimconstructies noodzakelijk
We moeten onze makkelijke moestuin zéker ook uitrusten met een verticale klimconstructie. Deze is noodzakelijk voor het kweken van bijvoorbeeld tomaten, courgettes, bonen, pompoenen, enz. Op deze manier neemt de kweek ervan opvallend minder plaats in.
Extra tips voor de realisatie van onze makkelijke moestuin
- We zaaien in onze makkelijke moestijn niet op rijtjes, maar in vierkanten. Binnen die vierkanten zaaien we bij voorkeur op de afstand die we normaal in rijtjes aanhouden.
- Beplant elk vak met een andere groente. Door al de verschillende groenten bij elkaar te zetten, hebben we veel minder last van allerlei ziekten en ongedierten. Op deze manier is het ook niet nodig om een vruchtwisselingsplan op te stellen.
- We verzorgen onze plantjes bij voorkeur van buiten af. Zo worden we met weinig of geen schade geconfronteerd.
- Onze plantjes houden vooral van lauw water.
- We laten de potgrond in onze kweekbakken nooit uitdrogen.
- Om in onze makkelijke moestuin zo veel en zo lang mogelijk te oogsten, zaaien of planten we na iedere oogst steeds een volgend gewas.
Reacties
Anne, 18-03-2011
Ik zaai in toiletrolkokertjes en zet het zonder verplanten in de moestuin. 1 zaadje per kokertje. Meestal laat ik het kokertje iets boven de grond uitsteken zodat ik kan zien of het een opkomend plantje of onkruid is, en als bijkomend voordeel vernielen katten het jonge plantje zo niet. Het kartonnen kokertje vergaat vanzelf.
Reactie infoteur, 18-03-2011
Dag Anne,
Van harte bedankt voor het bezoeken van mijn site, en zeker ook voor het delen van Uw ervaringen met Uw makkelijke moestuin. Doe er alles aan om mijn informatie Up to Date te houden en hoop U nog dikwijls als geïntresseerde bezoeker te mogen begroeten. Zoek je eventueel naar andere informatie? Aarzel dan niet mij te contacteren. Ik zorg dan zo spoedig mogelijk voor eenpassend antwoord, wellicht via een nieuw Infonu- artikel.
Groetjes,
Frantan,
http://frantan.infoteur.nl
Pieter, 14-03-2011
Momenteel hebben wij in de tuin ook een moestuin aangelegd in een bak. Alleen geen losse bakken, maar een grote lange bak van 8 meter bij 1meter 40 en een bak van 10 meter bij 90 centimeter. Vorig jaar netjes begonnen in vierkantjes, nu bleek al snel als je wat meer van het zelfde wilt kweken, dat je natuurlijk in meerdere vakken kunt kweken, maar dat gaf toch naar mijn idee ruimteverlies. Nu hebben we een flexibele indeling bedacht met stokjes en dun nylondraad, die je kunt verzetten waar nodig. Nu kweken we toch in rijtjes, zeg maar 3 vierkantjes aan eengesloten. Dit was tevens geïnspireerd door het kweken in bloembakken van 1 meter lang. Prima voor spinazie, raapstelen, radijs, snijmoes, lenteuitjes, sla en zelfs andijvie deed het daar prima. Trouwens, aardappels in een 12 liter bloempot gaf per pootaardappel 6 a 7 ons oogst, dit had meer kunnen zijn als we wat meer hadden aangeaard na opkomst van het loof. Verder beschikken wij over meerdere kassen, een grote koepelkas en 2 broeibakken van 4 meter ieder. Een aantal groentes worden voorgekweekt voor ze naar buiten gaan. Dit gaat prima, zélfs met de soorten waar men het op de verpakking aangeeft beter niet te doen. Geen zaaibedjes, maar plastic bekertjes worden gebruikt om in voor te zaaien, liefst 1 zaadje per bekertj. Het verplanten gaat dan zonder beschadigen. We hebben er veel plezier aan, veel oogst en een uitstekende kwaliteit. Groeten, Pieter - Drouwenermond
Reactie infoteur, 14-03-2011
Hallo Pieter,
Hartelijk bedankt om je positieve ervaringen met je makkelijke moestuin, recht uit de praktijk, met ons te willen delen. We wensen je alvast een succesvol tuinseizoen toe!