Tuinieren op een balkon; mogelijkheden genoeg!

Tuinieren op een balkon; mogelijkheden genoeg! Hebt u geen tuin, maar beschikt u wel over een balkon? Ook dan kunt u nog volop gaan tuinieren! Op een balkon is namelijk veel meer mogelijk dan men zou denken. Er verschijnen steeds meer weelderige balkontuinen. Het is alleen wel zou dat u hierbij niet ondoordacht te werk kan gaan. I.v.m. het draagvermogen van het dak is het belangrijk om te werken met de juiste materialen. Het gaat dan vooral om lichte materialen. Maar dat zal geen enkel probleem vormen. Er is voldoende op de markt.

Draagvermogen van de balkontuin

Voordat u aan de slag gaat is het belangrijk om het draagvermogen van het betreffende dak te berekenen. Het dak vormt immers de vloer voor uw balkontuin. Alles wat er op het dak geplaatst gaat worden, moet door deze vloer gedragen kunnen worden. Om het draagvermogen te kunnen bepalen moet u weten welke balkdikte gebruikt is, maar ook hoever de balken uit elkaar liggen. De aannemer, huisbaas of woningbouwvereniging moet deze gegevens aan u kunnen verstrekken. Komt u zo niet aan de benodigde informatie, dan kan ook een bouwkundig adviseur ingeschakeld worden. Kies zoveel mogelijk speciale producten voor balkontuinen. Deze zijn namelijk uitgevoerd in lichte materialen. Zorg ook voor een goede waterafvoer, zodat de toepassingen niet zwaarder kunnen worden!

Gewicht op balkon goed verdelen

Verder is het belangrijk om de indeling van het balkon zodanig te realiseren, dat de druk van de gekozen materialen goed verdeeld is over het vloeroppervlak. Hebt u toch zware potten of bakken, plaats die dan zoveel mogelijk langs de rand van het dakterras. Daar lopen de muren van de woning en die kunnen meer gewicht dragen. Potten of bakken midden op het dak kunnen eventueel op houten vlonders worden geplaatst. Hierdoor wordt het gewicht van de pot/bak beter verdeeld.

De nieuwe vloer voor de balkontuin

De meeste daken die dienst gaan doen als dakterras zijn voorzien van een bitumen dakbedekking, zink of een afstrooi-laag van grind. Welke vloer u ook gaat kiezen voor het dakterras, er moet altijd voor gezorgd worden dat de bestaande dakbedekking niet door de nieuwe opbouw wordt beschadigd. Beschadigingen zijn nooit leuk, maar in dit geval zorgen ze ook al snel voor lekkages.

Speciale lichtgewicht tegels of daktegel
Er zijn speciale tegels ontwikkeld die het regenwater goed doorlaten en bovendien van zichzelf al licht van gewicht zijn. Tegelleverancier Holcim heeft twee verschillende soorten balkontegels in het assortiment:
  • Draineer (afmeting 30x30x4,5) met een korrelstructuur aan de bovenzijde
  • Green (30x30x4,5) met glad beton aan de bovenzijde
Deze speciale daktegels moeten op tegeldragers worden gelegd. Deze tegeldragers (10x10x1) zijn gemaakt van rubber en zeer geschikt om te leggen op een bitumen dakbedekking.

Houten vlonders gebruiken op een balkon

Voor een heel andere sfeer is het toepassen van houten vlonders ook mogelijk. Hout is immers licht van gewicht.

Kunstgras gebruiken op een balkon

Voor het echte tuingevoel is een groene "vloer" misschien wel de beste oplossing. Denk hierbij ook eens aan kunstgras. Er is kwalitatief hoogwaardig en soms niet van echt te onderscheiden kunstgras op de markt. In het artikel Easygras; onderhoudsvrij gras in uw tuin leest u alles over dit product.

Bouwvergunning voor een dakterras

Voor het aanleggen van een dakterras is meestal een (lichte) bouwvergunning nodig. Informeer hiervoor bij uw gemeente of kijk op www.omgevingsloket.nl (ministerie van VROM).

Klimaat op het balkon

Het is belangrijk om u goed te realiseren, dat het klimaat op een balkon heel anders is dan op de "begane" grond. Een daktuin krijgt over het algemeen meer zon, dan een gewone tuin. En door de hogere ligging zal u ook al snel meer last hebben van de wind.

Tuinieren; Hou rekening met de wind op het balkon

Als u veel van uw buitenruimte op niveau wilt genieten, is het belangrijk om te zorgen voor een windvrije zitplek. U kunt dit realiseren door het plaatsen van een windscherm, maar een groene "windvanger" geeft gelijk meer sfeer aan het balkon. Kies een klimplant of struik die goed tegen de wind bestand is. Grassen en bamboes zijn sterke planten en goede windvangers. Klimplanten als Clematis en Bruidssluier doen het ook goed op het dakterras. Maar let op: "hoge bomen vangen veel wind". M.a.w. kies niet al te hoge beplanting. Deze vangen namelijk veel wind en lopen zo een hoge kans om steeds om te vallen. Zorg voor ruime potten met voldoende aarde. Hierin kunnen de wortels goed groeien en kan ook voldoende water worden opgenomen. Door de vaak vele wind op het dakterras droogt de potgrond snel uit. Hoe groter de pot, hoe minder snel de aarde uitgedroogd zal zijn. Zorg dat de potten niet te droog worden, want dan staan de planten al snel los in de aarde en kunnen ze bij harde wind snel omwaaien.

Hou rekening met de bezonning van het balkon

Doordat de balkontuin hoger is gelegen en natuurlijke schaduw van bomen en struiken in de directe omgeving vaak ontbreekt, is een balkon veel zonniger en warmer dan een lager gelegen tuin. Het is dan ook belangrijk om schaduw te creëren. Dit kan d.m.v. een zonnescherm of parasol, maar mooier is het om dit d.m.v. beplanting te doen. Bijvoorbeeld door het plaatsen van Bamboe, grassen of een kleine boom op stam.

Toepassen van beplanting op het balkon

Verschillende soorten plantenbakken
Afhankelijk van de afmetingen van het balkon kan gekozen worden voor beplanting in potten of bakken. Beschikt u over weinig vloeroppervlak, dan is het plaatsen van verschillende lichtgewicht potten waarschijnlijk de beste keuze. Vul elke pot met slechts één plant. Of meerdere planten, maar dan wel van één en dezelfde soort. Praten we over een groot balkon, dan kan gedacht worden aan grote houten plantenbakken. Hierin kan dan een mini border met gevarieerde beplanting worden aangelegd. De houten plantenbakken moeten aan de binnenzijde bekleed worden met antiworteldoek. Om uitdroging van de aarde te voorkomen én als bescherming tegen (nacht)vorst kan ook gekozen worden voor noppenfolie.

Drainage in potten en bakken

Voor een goede drainage in potten en bakken is het verstandig om eerst een laag kleikorrels aan te brengen en daarna de rest aan te vullen met potgrond.

Automatisch irrigatiesysteem in potten en bakken

De kleinere potten en bakken kunt u waarschijnlijk nog wel zelf voorzien van water. Bij de grotere bakken wordt dit al wat arbeidsintensiever. Dan loont het waarschijnlijk ook wel om een automatisch irrigatiesysteem aan te leggen. Het grote voordeel hiervan is uiteraard dat u minder werk heeft. Maar misschien wel net zo belangrijk is, dat de planten op deze wijze op een natuurlijke en regelmatige manier voorzien worden van water. Bij een juiste instelling van het irrigatiesysteem kunt u het waterniveau nauwkeurig regelen. Gardena heeft een watergeefsysteem voor 1 tot 36 potplanten.
© 2010 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het planten en onderhouden van balkonplantenHet planten en onderhouden van balkonplantenDe balkonplant is natuurlijk gewoon vaak een potplant. Echter, meer dan in een reguliere tuin, kan de balkonplant bijvoo…
Dak: aanleggen van een dakterrasDak: aanleggen van een dakterrasAls u in de stad woont is het zeker aan te raden om een dakterras te nemen wanneer u de kans krijgt. De kosten en prijs…
Turkse taal: onzijdig, lidwoord en bijvoeglijke naamwoordenUitleg over de grammatica van de Turkse taal met betrekking tot onzijdige woorden, lidwoorden en bijvoeglijke naamwoorde…
Tuinieren op de vierkante meter: de VierkanteMeterTuinTuinieren op de vierkante meter: de VierkanteMeterTuinWie geen tuin heeft, of niet genoeg ruimte voor een moestuin kan toch zelf groenten kweken met de VierkanteMeterTuin. Di…

Bloeikalender voor geurende bloemenBloeikalender voor geurende bloemenVeel bloeiende planten zien er niet enkel prachtig uit, maar verspreiden bovendien heerlijke geuren die de neus doen tin…
Snoeien, bladblazen ... de tuin in het najaarSnoeien, bladblazen ... de tuin in het najaarDe tuin kan alle vier de seizoenen schitterend zijn, maar daar moet je over het algemeen wel wat voor doen. Ieder seizoe…
Bronnen en referenties
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 07-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.