Tuinaanleg, de eerste stappen voor een mooie tuin

Tuinaanleg, de eerste stappen voor een mooie tuin U heeft uw tuinontwerp af, maar voor u koppen met spijkers gaat slaan, zorg wel dat u degelijk materiaal hebt, zorg voor een goede hovenier die kwalitatief en financieel gezien bij uw plaatje past, houd ook vooral rekening met onvoorziene problemen. Er zijn enorm veel oplossingen maar een probleem oplossen kost meestal geld. Verdiep u ook goed in de verschillende mogelijkheden met betrekking tot planten bomen en bloemen. De keuze is groot maar extra kosten kunnen uw droomtuin aan diggelen slaan.
Bron: Pezibear, PixabayBron: Pezibear, Pixabay

Eindelijk is het zo ver

U heeft uw tuinontwerp succesvol afgerond, misschien is de hovenier al langs geweest voor overleg, mogelijk ook een zelfstandige tegellegger en iemand die verstand heeft van elektrische bedrading en aanleg. Het ontwerp is af, de afspraken zijn gemaakt, de kosten zijn geïnventariseerd en mogelijk bent u zelf ook nog handig wat u een hoop kosten kan besparen. Dit artikel, onderdeel van een special onderhoud en aanleg tuinen helpt u een stap verder in de juiste richting om een prachtige tuin te creëren, met, of zonder ervaring. Voordat u uw handtekening zet is het echter raadzaam om de volgende zaken nog even onder de loep te nemen.

Ik weet het allemaal wel

Ga er nooit van uit dat u alles voorzien heeft. Het kan bijvoorbeeld altijd zo zijn dat de vorige bewoners elektrische bekabeling hebben gemaakt op plekken waar u die echt niet kan hebben, aanpassingen zijn vereist en als u niet in het bezit bent van een plattegrond met daarop de oude bekabeling dan kan dat voor een hoop onvoorziene problemen zorgen. Zo kan het ook zijn dat, zodra de zware machines aan het werk gaan, u ineens tot de conclusie komt dat, onder de toekomstige bestrating, een hele grote boomstam met wortels ligt van een boom die door de vorige bewoners was gekapt en vervolgens verborgen onder een dikke laag grond. Dit hout zal gaan rotten en uiteindelijk gevaarlijke valkuilen onder uw bestrating veroorzaken. Zo'n boomstronk moet met wortelen en al zorgvuldig verwijderd worden. U moet zich ook goed afvragen of u met andere obstakels te maken hebt. Zoals al eerder aangegeven in het artikel tuinontwerp moet u rekening houden met straathoeken bijvoorbeeld. Informeer uzelf goed over of een boom niet te groot word, het weghalen is altijd een groot probleem.

Bron: Manfredrichter, PixabayBron: Manfredrichter, Pixabay

Een fluitje van een cent

Op papier lijkt het allemaal simpel en de kosten lijken duidelijk maar houd altijd in gedachten dat er zaken zijn die u niet voorzien heeft, houd ook hier wat geld voor vrij. Kijk ook vooral bij verschillende tuincentra en specialisten, de kosten kunnen drastisch verschillen afhankelijk van jaargetijden, tussenpersonen en bedrijven. Laat ook vooral de optie om alles te regelen met uw hovenier niet voorbij gaan. Vaak als er veel besteld wordt bij één bedrijf gaan de prijzen drastisch omlaag. Het kan echt geen kwaad om ook hiervoor een offerte aan te vragen, maar ook hoveniers kunnen van prijs verschillen. Houd uw ogen dus goed open en denk twee keer na voordat u uw handtekening zet.

Planten

Waarschijnlijk het leukste deel van uw tuinaanleg: De beplanting. Ook al zou u het niet zo zeggen, maar beplanting is over het algemeen het minste van uw kosten. Denk dus niet dat u met de aankoop van planten de grootste slag al geslagen heeft.
Als u planten gaat kopen, praat de verkoper dan niet naar de mond, vraag nooit 'deze plant wordt toch wel groot he?' 'groot' heeft een verschillende betekenis voor verschillende mensen, de verkoper weet niet precies wat voor tuin u heeft en zal vaak toch al geneigd zijn om u ook naar de mond te praten, bewust of onbewust. Stel dus vragen zoals 'Hoe groot wordt deze plant?' en 'Heeft deze plant zon of schaduw nodig?' Zo weet de verkoper niet wat u graag hoort en dwingt u hem ook min of meer om meer informatie over de plant te geven. Vooraf research over wat voor opties er zijn en wat u waar het beste kunt plaatsen kan dus absoluut geen kwaad.

De nieuwe tuin- een kale tuin, of toch niet?

Omdat u rekening moet houden met de uiteindelijke grootte uw nieuwe primaire planten loopt u het risico dat er een hoop lege ruimtes ontstaan rondom de nog jonge boompjes. Dit probleem is heel simpel op te lossen door 1 of 2-jarige planten te planten op een dusdanige manier dat de groei van de boom of struik niet belemmert wordt. Op die manier ziet uw tuin er toch vrolijk en vol uit. Eenjarige planten bloeien gelijk het eerste jaar al, tweejarige planten groeien eerst hun bladeren en bloeien pas het tweede jaar. Kijk ook vooral in augustus/september in de tuincentra! Veel mensen weten het niet, maar in deze maanden zijn er ook een hoop mooi bloeiende planten die u minder snel in de tuin van uw buren terug zult vinden.

Vergeet niet om uw eenjarige planten pas na de ijsheiligen te planten (2e week van mei) tuincentra verkopen hun bloemen vaak te vroeg, simpelweg omdat er vraag naar is van de consument, naar veel eenjarige planten overleven de vorst niet, dit is zonde van uw aankoop. Een uitzondering op deze regel is als u een zeer besloten stadstuin heeft. Hier blijft de grondtemperatuur vaak boven het nulpunt in het voorjaar.

Bron: Hans, PixabayBron: Hans, Pixabay

Maar ik heb een tuin op de noordkant

Een schaduwtuin komt met zijn eigen problemen en voordelen. Het is zeker zaak om een goede hovenier in te huren voor plantenadvies, maar wilt u van het voorjaar toch een fleurige tuin? Hier een lijst van een aantal bloemen die het wel goed doen in het voorjaar:
 • Begonia semperflorens
 • Datura stramonium
 • Impatience
 • Lobelia erinus
 • Lunaria annua
 • Mimulus guttatus
 • Myosotis
 • Nicotyana
 • Polygonum capitatum
 • Tagetus tenuifolia
 • Tricyrtis
 • Cyclamen coum
 • Epimedium
 • Helleborus
 • Sarcococca hookeriana

Genoeg variatie, maar vergeet niet dat ook deze planten hun verzorging nodig hebben. Soms moeten ze in de zomer wel een hoop zonlicht hebben en omdat ze vaak beschut staan onder grotere planten of bomen wordt het water als een spons bij hun weggezogen. Een beetje extra aandacht kan dus echt geen kwaad.
© 2011 - 2024 Neveah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tuin: Inschakelen van een hovenierTuin: Inschakelen van een hovenierSoms kan het zijn dat uw tuin toe is aan een opknapbeurt of een totale renovatie. Dan wilt u mogelijk een nieuwe oprit o…
Goedkoop een tuin aanleggenGoedkoop een tuin aanleggenEen tuin is voor mensen een ideale locatie om te ontspannen. Belangrijk is dan wel dat de tuin er netjes bij ligt met pl…
Wat kost een hovenier?Wat kost een hovenier?Een mooie tuin aanleggen kan u veel geld gaan kosten. Niet iedereen kan zelf een mooie tuin aanleggen. U moet zelf een g…
Bestaande tuin veranderen: stappenplanBestaande tuin veranderen: stappenplanWilt u uw bestaande tuin veranderen of misschien wel een nieuwe tuin aanleggen? Ga dan te werk volgens een goed doordach…

Vruchtwisselingsplan groentetuin voor maximale opbrengstVruchtwisselingsplan groentetuin voor maximale opbrengstHet biologisch kweken van groenten in eigen tuin spreekt steeds meer landgenoten aan. Met de lente in het verschiet, zij…
Hoe onderhouden we voorjaarsbloemen in potjes?Hoe onderhouden we voorjaarsbloemen in potjes?Willen we in het voorjaar met volle teugen kunnen genieten van een kleurrijke bloemenpracht in onze tuin, dan moesten de…
Bronnen en referenties
 • Tuinieren het hele jaar door (Boek)
 • Afbeelding bron 1: Pezibear, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Manfredrichter, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Hans, Pixabay
Neveah (102 artikelen)
Laatste update: 30-08-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.