Het bestrijden van gehoornde klaverzuring of springklaver

Het bestrijden van gehoornde klaverzuring of springklaver Gehoornde klaverzuring, ook bekent als springklaver, wordt vaak verward met rode klaver. Gehoornde klaverzuring kun je herkennen aan de bruinrode bladeren die klavervormig zijn. Wanneer de gehoornde klaverzuring bloeit, ontstaan er gele bloemen. Voor veel mensen is de gehoornde klaverzuring een grote ergernis. Het plantje trek je met wortel niet zomaar uit de grond en het vermeerdert zich snel. Wanneer je niet ingrijpt, staat de tuin snel vol met gehoornde klaverzuring.

Wat is gehoornde klaverzuring?

Klaverzuring is een plantje dat oorspronkelijk uit Zuid-Europa komt. De wetenschappelijke benaming van het plantje is Oxalis corniculata. In Nederland komt het plantje voor op vochtige voedselrijke gronden in tuinen. Het plantje bloeit van mei tot en met oktober. De bloemen zijn geel van kleur en zullen alleen bij zonlicht geopend zijn.

Hoe komt gehoornde klaverzuring in de tuin terecht?

Gehoornde klaverzuring kan op verschillende manieren in je tuin komen. Bijvoorbeeld door verspreiding van de zaden door de wind. Wanneer je buurman last heeft van de gehoornde klaverzuring, bestaat er een kans dat de zaden ook in jouw tuin komen. Om verspreiding tegen te gaan, kun je ervoor zorgen dat het plantje geen zaden ontwikkeld door op tijd het plantje te bestrijden.

Het is ook mogelijk dat de gehoornde klaverzuring via andere planten in je tuin is gekomen. Wanneer je in een kwekerij of tuincentrum planten koopt in een pot, dan groeit hier vaak de gehoornde klaverzuring in. In de pot is het vochtig en voedselrijk, wat zorgt voor de ideale groeiomstandigheden voor de gehoornde klaverzuring. Wanneer je planten in pot koopt, verwijder dan eerst de gehoornde klaverzuring als deze aanwezig is.

Waar komt de gehoornde klaverzuring voor in de tuin?

De gehoornde klaverzuring komt in de tuin als volgt voor:
 • In de border
 • In de voegen van de bestrating
 • In het gazon

Gehoornde klaverzuring bestrijden in de border

In de border kun je de gehoornde klaverzuring bestrijden door te schoffelen. Zorg er voor dat de hele wortel wordt verwijderd, anders is de kans groot dat het plantje weer teruggroeit. Mocht het schoffelen geen effect hebben, dan kunnen er andere maatregelen genomen worden, zoals het gedeeltelijk afgraven van de bodem. Door de bodem een aantal centimeters af te graven en de vrijgekomen grond te verwijderen uit de tuin, is er een kans dat je van het plantje af bent. De border kun je na het afgraven weer aanvullen met schone grond. Het gebruik van een bestrijdingsmiddel in de border is risicovol, omdat andere tuinplanten ook aangetast kunnen worden.

Gehoornde klaverzuring bestrijden in de bestrating

In de bestrating kun je de gehoornde klaverzuring beperken door regelmatig te vegen. De zaadjes krijgen hierdoor minder snel de kans om te ontwikkelen. Wie de gehoornde klaverzuring probeert weg te plukken, zal snel merken dat dit lastig gaat. De wortels blijven zitten en de gehoornde klaverzuring groeit weer terug.

Bestrijdingsmiddelen die worden toegepast om gehoornde klaverzuring in de bestrating te bestrijden zijn:
 • CLEAR UP 360 van Bayer Garden
 • Greenfix NW van Luxan

Houd er rekening mee dat de bestrijdingsmiddelen milieubelastend zijn. Lees de gebruiksaanwijzing en gebruik de juiste dosering.

Gehoornde klaverzuring bestrijden in het gazon

Meestal groeien onkruiden in een gazon op open plekken. Om een hogere bedekkingsgraad van het gazon te krijgen, kun je in het voorjaar een extra stikstof bemesting geven. De gehoornde klaverzuring zal hierdoor minder snel de kans krijgen om te ontwikkelen.

Bestrijdingsmiddelen die worden toegepast om gehoornde klaverzuring in het gazon te bestrijden zijn:
 • Dicotex
 • Luxan Primstar voor gazons en weide
 • Bayer Gazon Net

Kort maaien van het gazon heeft geen invloed op de bestrijding van de gehoornde klaverzuring. Het wortelgestel blijft intact, waardoor het plantje weer uitloopt.
© 2016 - 2024 Thijs1993, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Klaverzuring, geen klaver noch zuringKlaverzuring, geen klaver noch zuringKlaverzuring draagt de naam van 2 planten. Klaver omwille van zijn uiterlijk, de vorm van het blad en omwille van zijn i…
Onkruid bestrijden & tipsOnkruid wieden neemt vaak veel tijd in beslag en het behoort meestal niet tot de favoriete bezigheden van de tuinliefheb…
Zomerbloeiende bloembollenZomerbloeiende bloembollenBij bloembollen denkt men meestal gelijk aan het grote assortiment voorjaarsbloeiende soorten, zoals narcissen. Maar er…
Kiwano: gezondheidsvoordelen en bereiding van kiwano'sKiwano: gezondheidsvoordelen en bereiding van kiwano'sDe meloenvariëteit kiwano vindt zijn oorsprong in de Kalahari in Afrika. De Kiwano is familie van de komkommer en de mel…

Kruidentuin: zelf kruiden zaaien en kwekenKruidentuin: zelf kruiden zaaien en kwekenKruiden werden ooit gebruikt om licht bedorven voedsel nog eetbaar te maken. In tijden dat men het niet zo nauw nam met…
Onkruid verwijderen met een onkruidborstelOnkruid verwijderen met een onkruidborstelOnkruid tussen de bestrating vinden veel mensen erg vervelend. In het voorjaar tot en met het einde van de herfst ervare…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Starr Environmental, Flickr (CC BY-2.0)
 • http://weekend.knack.be/lifestyle/nest/tuin/gehoornde-klaverzuring-in-het-gras/article-normal-448355.html
 • http://www.hovenierroelzuidema.nl/tuinproblemen/onkruid-roodbruin-blad-gele-bloem-klaverzuring
 • http://wilde-planten.nl/gehoornde%20klaverzuring.htm
 • https://wiki.groenkennisnet.nl/display/BEEL/Gehoornde+klaverzuring
Reactie

Mark, 15-07-2017
Ik heb last van een enorme hoeveelheid Gehoornde Klaverzuring tussen mijn Lavendel (type Hidcote) in een border van 12m2. Dit hardnekkige klavertje met zijn lange en snelle wortels 'verstikt' mijn Lavendel plantjes. Wat kan ik het beste doen? Reactie infoteur, 17-07-2017
Beste Mark,

In eerste instantie zou u kunnen proberen om de gehoornde klaverzuring te verwijderen door te plukken of te schoffelen. Wanneer plukken of schoffelen weinig uithaalt, kunt u misschien overwegen om de lavendel te verwijderen en te vervangen. Bij het verwijderen van de lavendel moet u er ook voor zorgen dat de gehoornde klaverzuring wordt verwijderd. Om niet opnieuw gehoornde klaverzuring in uw border te krijgen, kunt u ervoor zorgen dat het zaad van de overige klaverzuring in uw tuin niet verspreid. Dit kunt u doen door het onkruid vroegtijdig te verwijderen.

Thijs1993 (41 artikelen)
Gepubliceerd: 25-08-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.