Hoe houd ik mijn vijver gezond? De biologie van de vijver

Het in balans houden van een vijver is geen gemakkelijk klusje. Vaak als de vijver eenmaal zijn gang gaat komt het allemaal wel goed, maar zeker in het begin, of als er toch onverhoopt iets mis gaat in de loop der jaren vraagt de vijver een hoop aandacht. Chemische tests, juiste pompkeuze en bijv. positionering van de vijver zijn cruciaal voor een gezonde balans in uw vijver. Ook de populatie, het aantal vissen dient in acht genomen te worden. Al met al een hele klus waar men toch de nodige kennis van dient te hebben.
Vijverbiologie / Bron: NeveahVijverbiologie / Bron: Neveah

De biologie van het water in de vijver

Hoe gevoelig een vijver is voor een slechte waterbalans hangt voor een groot deel af van de grootte van de vijver. Hoe kleiner de vijver hoe groter het risico. Vaak leven veel vissen dicht op elkaar dat voor ziekten kan zorgen, dit begint veelal al bij het voeren en de ontlasting van de vis. Veel mensen voeden royaal, vaak net iets meer als de vissen op kunnen. Het voedsel zakt naar de bodem en begint daar te rotten. Hetzelfde gebeurt met de ontlasting van de vis en eventueel dode planten(resten) of zelfs dode bladeren van bomen. Hier komt een chemische reactie bij kijken die vaak het stinkende rottende water veroorzaakt waar we meestal in de zomer last van hebben.

Hoe houd ik mijn vijver gezond?

Om uw vijver gezond te houden dient u enkele punten goed in de gaten te houden:

Een pomp installeren voor een gezonde vijver

Goede filterpomp voor afvoer en afbraak van vuil. Vergeet vooral ook niet een pomp aan te schaffen met de juiste capaciteiten. Teveel capaciteit doodt teveel goede bacteriën in het water, een te lage capaciteit veroorzaakt rotting van water en uiteindelijk visziekte en sterfte. Houd de pomp goed schoon, verschoon deze ongeveer 1 keer per week, volg het advies voor het verwisselen van filtermateriaal. Dit kan per pomp verschillen.

Chemische tests voor de balans van uw vijverwater

Om vast te stellen of en wat voor problemen er zijn in de vijver, doe vooral een chemische test. Deze tests zijn te verkrijgen bij dierenwinkels en specialisten. Corrigeer eventuele problemen naar behoren.

Water vervangen voor het verhelpen van een hoog nitriet of nitraatgehalte

Buiten medicijngebruik om kan het verstandig zijn om bij een hoog nitriet of nitraatgehalte een deel water te verwijderen, ongeveer 1/3e per dag gedurende een week. Op deze manier verwijdert u het vuile water maar verstoort u de balans van goede bacteriën zo min mogelijk.

Bron: Auntmasako, PixabayBron: Auntmasako, Pixabay
Bacteriën voor een goede balans
U kunt er voor kiezen om een goede waterbalans bij voorbaat al te ondersteunen door middel van toevoeging van nuttige bacteriën. Dit soort bacteriën zijn te verkrijgen bij de dierenwinkel, tuincentrum of specialist.

Installatie van een luchtpomp voor een zuurstofrijke vijver

Zeker bij diepere vijvers of vijvers die veel zon vangen is er gauw sprake van rottend en dus zuurtstofarm water. Reden dus om u af te vragen of het niet beter is om de vijver te verplaatsen of een boom te planten die veel schaduw biedt. Een deel van het probleem valt echter op te lossen met een luchtpomp. Plaats deze zo diep mogelijk in de vijver.

UVC-pomp ter bestrijding van algen

De UVC-pomp is in feite een pomp met een UV lamp geïnstalleerd. Zodra algen langs deze pomp stromen worden ze onmiddellijk gedoodt, op deze manier helpt u uw vijver om algenvrij te blijven. Haal deze pomp wel uit de vijver voor de nachtvorst om bevriezing van de pomp te voorkomen. U heeft deze pomp in de herfst en winter toch niet nodig.

Maar welke pomp moet ik nou kiezen?

De keuze van een pomp is niet zomaar een stap. Vaak onderschatten mensen hoe belangrijk een pomp is dus wordt die ene van de aanbieding maar gekozen. Dit kan echter grote problemen veroorzaken. Zoals al eerder gezegd is een te kleine capaciteit vragen om problemen omdat het water snel zal gaan rotten omdat er niet voldoende vuil wordt afgezogen. Een te grote capaciteit verstoord de natuurlijke balans van bacteriën. Maar hoe bepaal ik dan wat voor pomp ik nodig heb?
Net als bij het artikel over vijverkeuze gaat u het volgende lijstje met vragen langs, op deze manier kunt u de persoon die u verder zal helpen met een pompkeuze een goed eind op weg helpen.
  1. Soort vijver: Is uw vijver een natuurvijver, een combivijver of een koivijver?
  2. Wat is de inhoud van de vijver? (Liters)
  3. Ligt de vijver in de zon of in de schaduw?
  4. Wat is de diepte van de vijver?
  5. Hoeveel vissen zwemmen er per 1000 liter en hoe groot zijn deze vissen?
  6. Heeft of wilt u ook een plantenfilter? (Een filter dat direct samenwerkt met planten).
  7. Wilt u een ingebouwde of losse UV unit?

Over het algemeen geldt: Hoe groter de vijver, hoe dieper de vijver, hoe meer vissen in de vijver, hoe meer zon en hoe minder planten, deste groter moet de capaciteit zijn van de vijver. Planten werken van zichzelf al als filter, ze voeden zich met de afgebroken ontlasting van de vissen of afgebroken etensresten of dode planten of dieren. Maar als er teveel van deze voeding in de vijver zit gaat het water rotten. De planten kunnen de toevoer niet aan. Veel planten zijn dus van belang, maar ze mogen het water niet verstikken met hun eigen groei. Houd hier rekening mee! U heeft liever een grotere pomp als een overwoekerde vijver.

Verder is van belang dat u uw pomp 24/7 laat draaien. Dit bij voorkeur 12 maanden per jaar. Alleen bij bevriezingsgevaar dient u de pomp uit te schakelen. Deze moet u echter onmiddellijk schoonmaken. Zodra de pomp stilvalt sterven goede bacteriën die in de pomp leven af. Als u de pomp weer aan zet zonder deze schoon te maken geeft u het vijverwater een mogelijk dodelijk giftige injectie. Dit effect treedt al na 3 uur van het uit zetten van de pomp op.

Advies van een specialist

De keuze van een pomp hangt van vele factoren af. Laat u goed adviseren door een specialist, tuincentrum of dierenwinkel. Er zijn veel verschillende merken en typen voor verschillende vjivers, diepten, vissoorten en omstandigheden. Zorg vooral dat u, voordat u naar een specialist gaat, antwoord heeft op de bovenstaande vragen. Dit helpt u een heel eind op weg.

Algemene pomp tips

Bron: Jennyzhh2008, PixabayBron: Jennyzhh2008, Pixabay
Sluit geen fontein aan op de waterfilter, er zijn goedkopere en meer geschikte pompen hiervoor. De pompcapaciteit dient minimaal 50 tot 75% van de vijverinhoud te zijn, dit hangt af van het type vijver dat u heeft. In sommige gevallen heeft u echt 100% nodig. De capaciteit van een pomp kan verminderen door een UVC-lamp, opvoerlengte (verticale hoogte die de ingaande pompslang moet afleggen) en de lengte van de slang zelf. Pompen met een spons in de voorfilter slibben snel dicht, deze pompen zijn niet aan te raden. Zet de pompingang op het diepste gedeelte van de vijver voor een zo groot mogelijke vuilinlaat. Zet de pompingang en filter uitgang op een zo groot mogelijke afstand, op deze manier filtert u niet al schoon water.
Houd uw pomp dag en nacht aan.

Tot slot

Een vijver is een delicaat stukje natuur, laat u goed adviseren door een specialist om duurkoop te voorkomen. Een vijver is niet zomaar een stukje water, als u niet oppast veranderd de pronkstuk van uw tuin in een stinkende vijver zonder vissen.
© 2010 - 2024 Neveah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Onderhoud en winterklaar maken vijverIn het najaar daalt de vijvertemperatuur doordat het buiten steeds kouder wordt. Vanwege de dalende temperaturen daalt d…
Droge vijver, een kindvriendelijke vijverEen vijver, hoe ondiep deze ook mag zijn, vormt een potentieel gevaar voor kleine kinderen. Een droge vijver kan een opl…
Koiziektes: Witte stip bij koikarperWitte stip of Ichthyophthirius multifiliis is één van de meest voorkomende parasieten bij koikarpers. De meeste onder de…
Vijver: een vijver aanleggen in de tuinVijver: een vijver aanleggen in de tuinVeel mensen willen een vijver aanleggen in hun tuin. Het is dan wel belangrijk van de voren te bedenken hoe u deze vijve…

Hoe bescherm je planten in de tuin tegen vorst?Hoe bescherm je planten in de tuin tegen vorst?Vorst kan schade aanrichten bij de planten in de tuin. Het water in de bladeren bevriest en de bovengrondse delen van de…
Bomen met mediterrane uitstralingBomen met mediterrane uitstralingIn een mediterrane tuin zijn mooie bomen zeker ook op hun plaats.Drie prachtige bomen, die het goed doen in de volle gro…
Bronnen en referenties
Neveah (102 artikelen)
Laatste update: 30-08-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.