Hoe kies ik de juiste vijver

Hoe kies ik de juiste vijver Het kiezen voor een vijver is een overweging op zich, veel vijvers kosten veel tijd, geld en onderhoud, met name in het begin. Ook de juiste plaatsing van de vijver is een belangrijk onderdeel, net zo goed als de keuze van het type vijver, type vissen, tijd in onderhoud dat u erin wilt steken en wat u precies met de vijver wilt. Kortom, een keuze waar serieus over na gedacht dient te worden.

De eerste stap

Bij het kiezen van de juiste vijver dient u uzelf een aantal vragen te stellen om de keuze, of de hulp bij de keuze door een specialist. Zelfs als u naar een specialist gaat zult u veel van de volgende vragen gesteld krijgen, om niet overvallen te worden doet u er verstandig aan de vragen te beantwoorden voor u zelfs maar gaat kijken naar een vijver. Dit artikel kan u al een heel eind op weg helpen.
  1. Wat past bij mijn tuin?
  2. Welke grootte vijver wil ik?
  3. Waar wilt u de vijver hebben en is dit een geschikte plaats?
  4. Wil ik koi of goudvissen?
  5. Wil ik een mooi stukje natuur of doe ik het puur voor de vissen?
  6. Hoeveel tijd heb ik beschikbaar voor het onderhoud van de vijver?
  7. Wat zijn de kosten die ik uit wil geven aan een vijver?

Soorten vijvers

Vijvers zijn grofweg onder te delen in 3 soorten, ze hebben elk hun voor- en nadelen, raadpleeg de bovenstaande vragenlijst om te kijken welke vijver het beste bij u past.

Natuurvijver

Bij de natuurvijver ligt de nadruk niet op de vissen maar op de natuur, de natuurvijver is een stukje tuin die niet nadrukkelijk aanwezig is en een graag bezochte plaats is voor dieren zoals vogels, kikkers en ander klein gedierte. Een mooie aanwinst voor een natuurtuin. De natuurvijver dient voornamelijk voor zichzelf te zorgen en indien met rust gelaten gaat het vaak wel zijn eigen gang. Het is echter wel aan te raden om dode planten en afvallende herfstbladeren uit het water te halen. Ook is het aan te raden om regelmatig de waterwaarden te checken en deze, indien nodig, aan te passen. Het hebben van een simpele filter is wel aan te raden.

Combi vijver

Een combi vijver heeft als doel: Het zien van de vissen. Het is nog altijd een mooi stukje natuur, zoals elke vijver, maar bij de Combi vijver is het toch zaak dat er minder planten begroeiing is, daarom vraagt deze vijver meer aandacht als de natuurvijver. Er wordt vaak in het water gewroet om plantgroei tegen te gaan en daardoor kunnen de waterwaarden uit balans raken met alle gevolgen van dien. Ook kan het gebeuren door de nadrukkelijke verzorging van de vissen dat er teveel vissen in een te kleine ruimte komen, deze factoren kunnen voor vervuiling van het water zorgen wat rottend en stinkend water, zieke vissen en planten en zelfs dode vissen en planten kan veroorzaken. Een filter is een vereiste voor deze vijvers om de schadelijke stoffen uit het water te kunnen filteren, de filter regelmatig schoonmaken is een onderdeel hiervan. Ook is het zaak dat de waterbalans wekelijks getest wordt. Als het water vervuild is, zelfs dagelijks. Houd de visstand goed in de gaten want teveel vissen is net zo schadelijk als teveel planten. Overweeg om een UVC-filter te nemen, dit is een filter met UV-licht die de algen in het water doodt.

Bron: Auntmasako, PixabayBron: Auntmasako, Pixabay
Koi vijver
Dit is de meest arbeids-intensieve vijver die er is. Koi zijn prachtige, maar gevoelige en grote vissen, de vijver dient dus relatief groot te zijn om deze pareltjes te kunnen huisvesten. Het is een misverstand dat deze vissen erg duur zijn. De goedkoopsten zitten zo rond de 10 euro (goudvissen zo rond de 1,50 tot 2,50) maar de echte liefhebbers tellen er zo honderden, dan wel niet duizenden euros voor neer. Koi vereisen een erg sterke filterpomp, het water dient ter aller tijden schoon te zijn. Ook is een UVC-filter en een luchtpomp aan te raden. Het water dient met grote regelmaat getest te worden en het schoonmaken van de vijver is zo mogelijk nog belangrijker als bij de combi vijver. Koi hebben een schone, vlakke bodem nodig van minimaal 1 meter diep, denk hier aan als u een vijver aanschaft, probeer ook scherpe grint te vermijden.

Specificatie van de vijvers

Soort vijverMin. diepteMin. inhoudPomp/filterLuchtpompBodemUVC-filter
Natuurvijver 60 cm1000 LNaar wensNaar wensVijversubstraatNaar wens
Combi vijver 80 cm2500 LFilterpompJaVijversubstraatJa
Koi vijver 100 cm5000 LFilterpompJaSchone, vlakke bodemJa

Bron: Jennyzhh2008, PixabayBron: Jennyzhh2008, Pixabay

De vijver het jaar door

Het hele jaar door is het erg belangrijk om de vijver goed te blijven verzorgen. Houd er rekening mee dat zeker met warme zomers en in het najaar er veel dode planten in het water terecht komen, dit kan gaan rotten, zeker als het warm weer is kan dit desastreuze gevolgen hebben. Hieronder kunt u meer zaken vinden die van belang zijn voor het onderhoud van een vijver.

De pomp dient 1x per week schoon gemaakt te worden. Vergeet ook niet om regelmatig het filtermateriaal te vervangen. Wanneer dit moet hangt af van het type vijver en de hoeveelheid vissen en planten en de warmte van het water. Als de waterbalans niet goed is, is het van belang om de pomp dagelijks te verschonen en de waterwaarden dagelijks te checken. Verwijder dode plantenrsten en (draad)alg wekelijks. Dit geld voor alle vijvers, maar bij de natuurvijver hoeft u niet altijd zo strict te zijn.

In de winter is een UVC-filter niet nodig, het is verstandig om deze te verwijderen voor het gaat vriezen. Span in de herfst een net over de vijver om vallende bladeren op te vangen of verwijder deze zelf met regelmaat. Denk aan katten en reigers, ze kunnen zo uw vijver leeg roven, in het geval van koi kunnen er zelfs dieven zijn die uw vissen stelen, overweeg om een licht, geluid, of wateralarm te installeren. In de winter is het van belang om een beluchtingsset of ijsvrijhouder, of een combinatie hiervan te installeren, dit zorgt ervoor dat er een wak blijft waardoor verse lucht de vijver in kan en schadelijke gassen de vijver uit kunnen. Dit wordt aangeraden bij alle vijvers. U kunt optioneel een vijververwarmer installeren, in de winter gaan de vissen vaak in winterslaap in de modder, met een waterverwarmer voorkomt u dichtvriezing, de winterslaap van de vissen, en de stabiliteit van de watertemperatuur zorgt voor gezondere vissen. Dit is niet aan te raden voor een natuurvijver. Houd er rekening mee dat kouder weer ander en minder voer vereist, de spijsvertering van de vissen gaat langzamer dus ze eten minder, als de vissen dan ook nog het verkeerde voedsel krijgen kan het zijn dat het voedsel in de maag gaat rotten, met als gevolg een lege vijver in de lente. Onder de 10 graden is het voeren van wintervoer, of zelfs stoppen met voeren ten zeerste aan te raden.

Stilstaand water

Zodra u een vijver installeert is het belangrijk om te overwegen om een pomp of fontein te installeren, stilstaand water is een ideale broedplaats voor muggen. Een fonteintje of een pomp kan dit probleem uit de weg helpen.

De positie van een vijver

Zeker niet onbelangrijk. Grote en diepe vijvers kunnen bijna overal wel geplaatst worden, maar zeker de kleinere vijvers zijn een probleem hierin. Vissen zijn vaak ongezond als ze te weinig zonlicht krijgen, maar veel zonlicht zorgt weer voor opwarming en het rotten van water, ook wordt de algengroei aanzienlijk vergroot. Zet de vijver dus op een plek waar het de ochtend- of avondzon treft en verder het grootste deel van de dag in de schaduw verkeert.
© 2010 - 2024 Neveah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Carassius Auratus - GoudvisCarassius Auratus - GoudvisWat je op het plaatje hiernaast ziet, is wel het grootste misverstand dat er bestaat over de goudvis: hij mag absoluut n…
Vissen in je vijverVissen in je vijverAls je een vijver hebt, kun je overwegen om er vissen in te doen. Bedenk eerst goed wat voor een soort vissen je in je v…
De goudvis, populaire koudwatervisDe goudvis, populaire koudwatervisDe Latijnse naam van de goudvis is Carassius auratus en behoort tot de familie van de karperachtigen (Cyprinidae). Het i…
Koi vijver: De keuze van een vijverpompEen vijverpomp voor een koi vijver uitkiezen kan niet altijd even makkelijk zijn. Er zijn enorm veel vijverpompen in de…

De tuin winterklaar maken (tips)De tuin winterklaar maken (tips)De winter is voor plant en dier een rustperiode en ook voor u valt er in de tuin weinig te doen. U hebt dus alle tijd om…
Najaars- en wintertuinenNajaars- en wintertuinenVoor velen een noodzakelijk kwaad, want we gaan richting de koude wintermaanden. Een periode dat we niet of nauwelijks k…
Bronnen en referenties
Neveah (102 artikelen)
Laatste update: 30-08-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.