Najaars- en wintertuinen

Najaars- en wintertuinen Voor velen een noodzakelijk kwaad, want we gaan richting de koude wintermaanden. Een periode dat we niet of nauwelijks kunnen genieten van de tuin. Maar dat is eigenlijk helemaal niet waar. Ieder seizoen heeft zo zijn charme en dat we er niet in vertoeven, wil nog niet zeggen dat we er ook niet van kunnen genieten. Wat kan je zoal doen om de tuin ook in de wintermaanden een bezienswaardigheid te laten zijn.

Opruimen

Wil je ergens iets moois van maken, moet het altijd opgeruimd zijn. Dat is in de tuin niet anders. Het laatste snoeiwerk (rekening houden met de vorst en dus niet lukraak nog gaan snoeien in oktober) en dan alles opruimen wat niet in de tuin hoort. Bladeren, wat laatste rommeltjes, de laatst gesnoeide takken en een plant die dood is gegaan, meteen verwijderen.

Bekijk je tuin

Als je besloten hebt om de tuin ook in de winter een feestje te laten zijn, kan je de tuin met van alles opleuken. Heb je een overdekt en verwarmd terras, dan is er zelfs mogelijk om in de wintermaanden buiten van de tuin te genieten. Maar ook als dit niet lukt, van binnenuit een fraaie wintertuin bekijken is ook een bezienswaardigheid.

Bekijk je tuin dus goed en maak een plan waar je kleur terug wilt laten komen en waar je het juist rustig wilt houden.
Natuurlijk is er een verschil van een tuin met veel groenblijvende planten of planten die hun blad verliezen. Maar voor beide geldt dat je de tuin altijd nog wat extra’s kunt even met eenvoudige hulpmiddelen.

Bollen

Veel mensen vinden de opkomende bollen leuk, dit nog los van de kleuren die we al weer snel terug zien in de tuin. Bij bollen planten altijd rekening houden met de bloeitijd (en zet het puntje waaruit de bol gaat groeien goed overeind), op deze wijze kan je vanaf februari al weer meer kleur in de tuin hebben.

Een speciaal hoekje wat vanaf februari al weer een kleurenpracht is, kan heel mooi zijn. Maar heb je grote plantenbakken, dan kunnen die ook erg fraai zijn als ze vanaf februari al weer kleur hebben. Afhankelijk van de grootte van de tuin is het goed om deze dichter bij de achterkant van het huis te zetten (of niet). Vanuit een kamer aan de achterzijde van het huis, is het ook prachtig om op een bloemenzee te kijken, zeker in de koudere maanden waar veel groen in de tuin nog in diepe rust is.

Gekleurde muur

Als je in de zomer veel groen hebt, wat in de winter nagenoeg allemaal verdwenen is, kan het inderdaad erg saai worden in de tuin. Bedenk dat je bijna altijd een ommuring hebt van de tuin en als deze een kleurtjes mogen krijgen om het er wat vrolijker uit te laten zien, dan is het handig om te bekijken welke kleur dat is. Natuurlijk moet je je ook bedenken dat de muur in de zomer ook die kleur heeft en als deze niet door een klimplant bedekt wordt, dan zit je in de zomer dus met die kleur. Kies daarom een kleur die ook in de zomermaanden je tuin mooier maakt.

Vaak is een opvallende wand al een aanwinst voor je tuin, of laat het een gedeelte van een wand zijn. Meerdere kleuren kan druk zijn, maar als het kleuren zijn die op elkaar zijn afgestemd (harde en zachtere tinten van eenzelfde kleur), dan kan ook dat speels zijn. Denk bijvoorbeeld aan de horizontale of verticale latten van een houten schutting.

Licht

Omdat het relatief donkere maanden zijn, kan licht ook veel in je tuin doen. Heb je een bepaald object wat “in het zonnetje” gezet mag worden, dan kan een grondspot die goed gericht is, erg fraai zijn. Zet er een sluimerknop op die de lamp bij donkerte aan laat gaan, en je hebt er geen werk aan. Denk wel aan de spaarlamp voor zuinig gebruik.

Maar ook een bepaalde nis in de tuin of een donker hoekje of een spiegelwand die wat extra aandacht mag hebben, kan je voorzien van licht.

Terraslicht

Wat warmer licht creëer je als je bijvoorbeeld stukje overdekt terras hebt met mooie kandelaren of de traditionele lampjes die je voorheen alleen binnen zag. Maar ook mooie windlichten kunnen een overdekt terras in de winter aangenaam gezellig maken. Kortom, er zijn mogelijkheden genoeg om met licht te spelen en de tuin ook in de winter bij het huis te betrekken.

Ornament

Een ornament vind je mooi of niet, maar als je een blikvanger in de tuin wilt, dan kan dit – zeker in de wintermaanden – een extra aspect aan je mogelijk ietwat saaie tuin geven. Bekijk altijd goed welke plaats je het ornament geeft en betrek er ook je woning bij. Welke ramen kijken uit op het ornament?

Het ornament kan wat extra's gegeven worden door er wat mooie diepgroenen groenblijvende planten bij te zetten. De een zal een leuke kleine haag er omheen willen creëren en de ander 2 zuilen aan weerszijde van het ornament. Dit is heel persoonlijk, maar kan het ornament – mits goed geplaatst – nog meer meegeven. Ditzelfde geldt voor licht, licht wat goed gericht op het ornament staat (moet alleen niet te opvallend aanwezig zijn), kan ook in de avonduren het ornament iets extra’s geven.

Wat voor soort ornamenten

Ornamenten heb je voor iets wat wils, variërend van dieren tot zonnewijzers tot menselijke beelden tot ondefinieerbare vormen, maar deze zijn weer goed voor de eigen creativiteit. De tuincentra hebben over het algemeen de meer gestandaardiseerde beelden. Wil je iets aparts, zoek dan een speciaalzaak op. Echt goedkoop zijn ze over het algemeen net, maar is mede afhankelijk van het gebruikte materiaal en of het een uniek beeld is of een uit een reeks Materialen bijvoorbeeld:
  • natuursteen
  • beton
  • koper
  • brons

Tot slot

Met wat creativiteit en zelf aan de slag gaan, kan je je tuin ook in de koude najaars- en wintermaanden een plaatje laten zijn.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloembollen in de tuinBloembollen in de tuinAls je mooie tulpen, narcissen of krokussen in de tuin wil hebben, dan moet je vooruit zien, kleurpaletten samenstellen…
De tuin in het najaarDe tuin in het najaarAl bezig de afgevallen bladeren te verwijderen? We willen het niet, maar het najaar komt er weer aan. Het leuke is dat o…
Onderhouden van de  tuinOnderhouden van de tuinDe tuin onderhouden is, als je het beperkt tot het voor- en najaar een behoorlijke klus. Maar als je tussentijds wat kle…
Weinig onderhoud aan de stadse tuin!Weinig onderhoud aan de stadse tuin!Wie wil het niet? De echte man of vrouw met groene vingers draait zijn of haar hand niet om om een stadse tuin bij te ho…

Hoe kies ik de juiste vijverHoe kies ik de juiste vijverHet kiezen voor een vijver is een overweging op zich, veel vijvers kosten veel tijd, geld en onderhoud, met name in het…
Feng shui voor de tuinFeng shui voor de tuinFeng shui staat al eeuwenlang bekend als methode om uw leven in betere banen te leiden. Hierbij wordt gebruik gemaakt va…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 16-10-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.