Feng shui voor de tuin

Feng shui voor de tuin Feng shui staat al eeuwenlang bekend als methode om uw leven in betere banen te leiden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van chi, "de levensadem" die door middel van feng shui op een dusdanige manier wordt gestimuleerd om positief en harmonieus te werken zodat welvaart, geluk, gezondheid, carrière en andere levensgebieden kunnen worden bevorderd. Niet alleen het binneninterieur, maar ook de omgeving rondom uw huis, de tuin is hierbij van groot belang, om zo goed mogelijk positieve chi te creëren.

Algemene tips voor de tuin

Zorg ervoor dat uw tuin altijd mooi en opgeruimd is. Verwijder dorre bladeren en dode planten, en zorg ervoor dat vuilnisbakken zo min mogelijk zichtbaar zijn. Verwijder verschaald water. Tuinpaden kunnen het best kronkelen, dus geen rechte paden! Verzorg uw planten goed; bomen en planten staan voor groei en ontwikkeling, het element hout. Snoei uw planten wel regelmatig, zodat ze niet het huis overweldigen.

De achtertuin

Zorg voor de bescherming van de "hemelse schildpad" aan het einde van achtertuin, d.m.v. bomen, heesters, een heuveltje, een hek of een muur. Laat de tuin in ieder geval niet aflopen op het einde. Geleidelijke verhogingen in uw tuin zijn gunstig, de chi stroomt dan langzaam en kan voorspoed bewerkstelligen. Dit in tegenstelling tot een steile helling of een geheel vlakke tuin. Vanaf de achterdeur bezien kan de achtertuin rechts qua begroeiing of omheining beter hoger zijn dan de kant aan de linkerkant. Bij een terras kunt u de tuinmeubelen beter niet in het midden plaatsen maar liever iets aan de zijkant.

De voortuin

Zet sinaasappelboompjes of citroenboompjes bij de voordeur. Hang geen bezems bij de voor- of achterdeur. Zet nooit planten met doorns vlak bij de voordeur. Water is gunstig in de voortuin, maar niet direct rechts van de voordeur, van binnen uit gezien. Water links van de voordeur is wel erg gunstig.

Water in de tuin

Waterelementen zoals een vijver of een fonteintje in de tuin zijn belangrijk vooral om welvaart te creëren. Wees hierin echter niet te overdadig, een snel stromende rivier bijvoorbeeld achter het huis is absoluut niet gunstig, want het water neemt uw kansen mee. Indien het een waterpartij of een fontein betreft, zorg er dan voor dat het water ergens lijkt in te stromen, en niet ergens uit. Waak ervoor dat het water langzaam en kronkelend stroomt. Zoals gezegd is water links van de voordeur, van binnen uit gezien erg gunstig. Vanuit de feng shui bezien is water dan ook belangrijker in de voortuin dan in de achtertuin. Indien u echter een vijver heeft in de achtertuin verzorg deze dan goed, en laat het water niet troebel of modderig worden. Een vijver in de achtertuin kan het best op het zuidoosten of op het noorden worden gemaakt. Het noorden correspondeert in de feng shui met carrière en het zuidoosten met welvaart.

Beplanting

Net alle planten creëren gunstig feng shui, de meeste wel, maar planten met ronde bladeren zijn altijd te verkiezen boven planten met puntige bladeren. Stekelige planten met scherpe uitsteeksels zijn echt af te raden, vooral cactussen kunt u beter niet binnen- of buitenshuis behouden. Planten of bomen zoals bonsaiboompjes die kunstmatig worden klein gehouden zijn ook af te raden, net zoals planten of bomen die er zielig of treurig uitzien, zoals de naam al zegt, een treurwilg. Zeer gunstige planten, bloemen of bomen zijn bijvoorbeeld: bamboe, sinaasappelboom, perzikboom, jadeplant, pioenroos, gardenia, magnolia en fuchsia.

De vijf elementen

Hoewel een tuin vaak veel groen heeft, en dus het element hout overheerst, is het belangrijk ervoor te zorgen dat toch alle vijf de elementen in uw tuin zijn vertegenwoordigt. De vijf elementen zijn hout, water, vuur, metaal en aarde. Een evenwichtige balans tussen deze is aangeraden. De productieve elementen cyclus is als volgt: water voedt hout, hout voedt vuur, vuur voedt aarde, aarde voedt metaal, en metaal voedt water.

Kleuren van bloemen, stenen, tuinpaden, of tuinmeubilair

Men kan ervoor kiezen om de kleuren die in de tuin worden gebruikt aan te passen aan de windrichting, dat wil niet zeggen dat er in het noorden bijvoorbeeld alleen maar blauwe bloemen mogen staan, maar het betekent dat er wel gekeken kan worden of de kleur blauw zich wel duidelijk bevindt binnen die windrichting in de tuin. Pas op dat er hier niet teveel geel aanwezig is aan deze kant van de tuin, want geel is de kleur van het element aarde en "aarde dempt het water".

Kleuren die bij de windrichtingen passen:
  • Noord: blauw en zwart
  • Noordoost: beige en wit
  • Oost: groen en blauw
  • Zuidoost: groen en blauw
  • Zuiden: rood, oranje, roze en paars
  • Midden: geel
  • Zuidwest: geel en bruin en roze
  • West: paars en roze
  • Noordwest: wit, grijs, zilver- en goudkleuren

De tuinbagua

Een ook veel gebruikte feng shui methode is een die gebruikt maakt van de tuinbagua, zie de tabel hieronder. Bij deze methode wordt er niet gekeken naar de windrichtingen maar wordt deze tabel over de tuin heen gelegd om te zien waar zich welke gebieden bevinden. De gebieden in de tabel dienen evenwichtig over de tuin te worden gespreid waardoor er 9 evengrootte gebieden ontstaan. Het gebied bovenaan in het midden correspondeert dan altijd met het zuiden. Dit is het gebied van roem en erkenning, en correspondeert lichamelijk gezien met het hart en de ogen, en kan positief worden gestimuleerd met het element vuur, zoals rode bloemen, verlichting, kaarsen, een barbecue, etc. De tuinbagua wordt altijd gelezen met de onderzijde van de tabel aan de kant waar zich de achterdeur bevindt, dus vanaf het huis naar de achtertuin toe. Bij de voortuin valt de onderzijde van de tabel samen met de straatkant, de tabel wordt dan gelezen vanaf de oprit of de stoep naar de voordeur toe.

Tot slot

Probeer een evenwichtige tuin te creëren door yin en yang in balans te houden. Gebruik stenen of kiezels tussen de planten, want planten zijn ying en stenen zijn yang. Als u een muur heeft ter omheining, laat er altijd begroeiing vlakbij zijn, vanwege dit ying-yang aspect. Zorg voor licht en zon in uw tuin, laat bomen en struiken dan ook niet zodanig bloeien zodat ze het licht uit uw tuin of huis halen, maar zorg daarentegen ook voor een beschutte schaduwplek. Wissel kleuren en elementen af, en zorg voor afscheiding of kleurverschil tussen trapjes, paden en terras, zodat de overgangen van het een naar het ander goed zichtbaar zijn. Zorg ervoor dat het hek geen spitse spijlen en punten heeft, en al helemaal niet naar beneden of naar de zijkant toe, de tuin in. Goed groeiende gedijende planten zijn meestal een indicatie voor goede feng shui, maar zorg ervoor dat paden wel goed zichtbaar en beloopbaar zijn, vooral het pad naar de voortuin. Gebruik tuinverlichting om donkere en verlaten tuinhoekjes te activeren.

Laat uw gevoel beslissen wat u vindt van de tuin voor en na bepaalde wijzigingen. Intuïtie heeft hierin zeker een belangrijke plaats en kan u helpen de chi beter te laten stromen.

welvaart roem en erkenningrelaties
gezondheid en familiegezondheidkinderen en creativiteit
kennis en wetenschapcarrièrehelpende vrienden
© 2010 - 2024 Andromeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Feng Shui inrichten van je woon- en slaapkamerHet Feng Shui inrichten van je woon- en slaapkamerFeng Shui is een veelgehoorde term, maar wat wordt er eigenlijk mee bedoeld? Feng Shui is een eeuwenoude Chinese leer, d…
Feng Shui in de tuinFeng Shui in de tuinDe meeste mensen weten wel dat Feng Shui uit het oosten komt, maar voor veel mensen stopt de informatie daar dan ook. Da…
Feng Shui toepassen in je huisFeng Shui toepassen in je huisFeng Shui is een Chinese leer die staat voor ruimte en rust, dus een opgeruimd huis waaruit alle overtollige spulletjes…

Najaars- en wintertuinenNajaars- en wintertuinenVoor velen een noodzakelijk kwaad, want we gaan richting de koude wintermaanden. Een periode dat we niet of nauwelijks k…
Wintergroenten uit eigen tuinWintergroenten uit eigen tuinMet de meeste wintergroenten voor eigen tuin begint u al in het voorjaar. Het is ook mogelijk om in de herfst nog wat gr…
Andromeda (5 artikelen)
Gepubliceerd: 13-10-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.