De tuin in het najaar

De tuin in het najaar Al bezig de afgevallen bladeren te verwijderen? We willen het niet, maar het najaar komt er weer aan. Het leuke is dat ook het najaar allerlei mogelijkheden voor de tuin kan bieden. Echte, om dit te realiseren, moet je wel wat ondernemen.

Opruimen

Zorg dat datgene wat gesnoeid moet worden, ook daadwerkelijk gesnoeid wordt. Zo maak je de tuin weer klaar voor het volgend seizoen en geeft overzicht als je aanpassingen of nieuwe planten in de tuin wilt brengen. Groen afval kan je over het algemeen gratis afgeven bij de gemeente die hier een stortplaats voor heeft, maar heb je de mogelijkheid te composteren, dan is dat natuurlijk ook prima. Ruim het gesnoeide materiaal wel op, er kan anders ongedierte in sluipen én gaan stinken.

Bij het opruimen van de tuin wil dat nog niet zeggen dat het buiten zitten voorbij is. September en oktober geven meestal nog hele mooie zonnige dagen en de tuinset kan dus nog prima dienst doen. ‘S avonds eventueel met de buitenkachel (open haard of elektrische kachel) en overdag eventueel met een vestje in het zonnetje.
Als de planten gesnoeid zijn en er voor het volgend seizoen nieuwe plantjes zijn geplaatst, heeft de tuin weer “een nieuw uiterlijk” en geeft vaak ideeën voor de toekomst. Alleen niet te laat in het najaar planten, want als de vorst om de hoek komt ben je te laat.

Kleur

Het najaar hoeft per definitie niet een seizoen met weinig kleur te zijn. Zijn het niet de mooie rood gekleurde bladeren dan kunnen het mooie najaarsplanten zijn of de gezellig afgevallen eikeltjes van de bomen. Heide is bekend om de bonte en warme kleuren die er perfect uitzien in het najaar. Als je heide plaatst kijk dan goed naar de kleur en plaats er een aantal bij elkaar, zo krijgt een perkje met heide meer body. Je vormt zo een kleurveld (of meerdere kleurvelden) wat een rijke uitstraling geeft.

Bron: YvetteNatuurfotografie, PixabayBron: YvetteNatuurfotografie, Pixabay
Maar kleur krijg je ook door nu bollen te plaatsen. Dan kan je vanaf januari prachtige kleuren in de tuin hebben. Kijk goed op de verpakkingen hoe diep je moet plaatsen. Zo kan je trapsgewijs vanaf januari kleur hebben in je tuin. Op de verschillende diepte kan je de verschillende bollen plaatsen die achter elkaar uitkomen.
Plaats bollen niet te ver van elkaar, dan krijg je zo’n “eenling” effect. Als je ze bij elkaar plaatst krijg je maand na maand een andere kleurzee te zien. Een speciaal apparaatje om de bollen te plaatsen vergemakkelijkt het proces aanzienlijk. Deze zijn bij iedere tuinwinkel te koop.

Tuinafscheiding

In het najaar verven is prima. Wacht niet te lang, want dan is de lucht te vochtig en droogt het niet goed meer. Maar het najaar is er zeker geschikt voor. Zo kan bijvoorbeeld na het snoeien een muurtje/wandje tevoorschijn komen wat met een kleur mooier uitkomt (als in het voorjaar de plant weer uitloopt). Neem dan nu de verf en roller ter hand. Ben niet bang voor kleuren. Alles hoeft niet perse in groen of bruin te zijn, bekijk waar je jezelf prettig bij voelt en wat aansluit bij de andere kleuren in de tuin (bijvoorbeeld de kussens in de tuinset of andere accessoires). Een wandje in de tuin met een heldere kleur kan er juist een extra effect aan geven.

Een speciaal effect kan je overigens ook krijgen door iets anders met de wand te doen. Een mooie beeld voor of tegen de muur of een mooie spiegel met opvallende lijst. Zeker een spiegel geeft in een kleinere tuin ook nog een ruimtelijk effect..
Maar combineren met verticale beplanting (m.n. handig als je een kleine tuin hebt) werk je een lelijk muurtje ook effectief weg.
Dit kan je vervolgens ook weer combineren met spiegels of een eyecatcher. Een kleurtje erbij en je hebt zo een nieuw geheel gemaakt.

Voor verticale beplanting kan een geraamte van hout met gaas gemaakt worden. Er zijn ook kant en klaar stellages te koop of pakketten om het zelf te maken (een soort matten met "zakjes" waar je plantjes in kunt plaatsen. Let wel goed op welke planten je erin zet. Kies ook voor groenblijvers, om ook in de winter zo'n mooi groene wand te hebben.

Vooraf altijd een totaalplaatje maken van hetgeen je van plan bent te gaan doen, dat werkt wel zo prettig en je hebt geen last van achter teveel of te weinig ingekochte spullen. Bovendien kan je zo de kosten een beetje in de hand houden.

Er is dus meer dan genoeg te doen in het najaar!
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloembollen in de tuinBloembollen in de tuinAls je mooie tulpen, narcissen of krokussen in de tuin wil hebben, dan moet je vooruit zien, kleurpaletten samenstellen…
Zuidelijke invloeden in de tuinZuidelijke invloeden in de tuinEen tuin met zuidelijke invloeden kan zowel een groene tuin als een grijs betegelde of betonnen plaats opfleuren. Met be…
Tuinafscheiding: afscheiding voor de tuin plaatsenTuinafscheiding: afscheiding voor de tuin plaatsenEr zijn verschillende manieren om een tuinafscheiding te bouwen. Tuinafscheidingen worden geplaatst om verschillende red…
Snoeien, bladblazen ... de tuin in het najaarSnoeien, bladblazen ... de tuin in het najaarDe tuin kan alle vier de seizoenen schitterend zijn, maar daar moet je over het algemeen wel wat voor doen. Ieder seizoe…

Kruiden in de tuinKruiden in de tuinKruiden staan erg mooi in je tuin. Kruidenplanten hebben vaak een mooi blad en de bloei van kruiden zorgt vaak voor een…
Eerste hulp bij koude, advies voor plant en mensWinter! In dit koude jaargetijde willen we we ons weer afvragen hoe wijzelf en onze planten op een prettige manier de wi…
Bronnen en referenties
Reactie

Kala, 17-05-2011
Ik heb de aflevering gezien van 'Eigen huis & tuin' en vind die verticale beplanting dus helemaal geweldig. In het programma gebruiken ze een zwarte stellage/systeem van, ik meen, plastic die ze ophangen aan 2 houten balken. WAAR kan ik dat kopen? Reactie infoteur, 17-05-2011
Bij de bekende tuincentra. O.a. bij Intratuin heb ik ze zelf gezien in verschillende uitvoeringen.

Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.