Snoeien, bladblazen ... de tuin in het najaar

Snoeien, bladblazen ... de tuin in het najaar De tuin kan alle vier de seizoenen schitterend zijn, maar daar moet je over het algemeen wel wat voor doen. Ieder seizoen heeft zijn pracht en hoewel we massaal voor het voorjaar of de zomer gaan, het najaar heeft ook zijn charme. Daarnaast ook het moment om eventueel een eigen compostsysteem te maken.

Snoeien

In de zomer loopt alles uit, bloeit alles perfect, om vervolgens tegen het najaar met een ietwat saaie uitgebloeide en door gegroeide bos takken te zitten. Wellicht ietwat gechargeerd, maar menig man of vrouw pakt de snoeischaar en haalt het rigoureus weg of is te bang en haalt alleen de kleine uitgelopen takken weg. Maar enig beleid in het snoeiwerk is geen overbodige luxe.

Basis over snoeien

Hoe dieper je een scheut terugknipt, hoe sterker de nieuwe scheuten zullen zijn, kortom snoeien stimuleert de groei. Vanaf eind augustus tot pakweg medio oktober kunt je gaan snoeien. Als u een tak stevig snoeit zal de grotere tak de sterkste van de plant vormen, bovendien moet je je realiseren dat als regel geldt dat recht omhoog groeiende takken sneller groeien. Hangende takken of meer horizontaal groeiende takken zullen met bloemen en vruchten bevatten.

Oog

De ogen of knoppen op de takken zijn belangrijk. Het hoogstgeplaatste oog zal als beste groeien en als je niet snoeit zal dit het oog zijn wat het beste uitloopt.
Als je nu gaat snoeien is het goed te weten naar welke kant het oog staat tot waar je wilt snoeien. Staat dit naar buiten gericht dan en wil je dat, dan zal de struik/boom een meer open structuur krijgen.

Materiaal

Kies het materiaal wat het lekkerst in de hand ligt. Dit kan heel verschillende zijn, maar bij ieder gereedschap is het van belang dat scherp is. Je kunt bomen en struiken ernstig verwonden als je met niet scherp gereedschap werkt.

Opruimen

De blaadjes vallen van de bomen, de bloemen zijn uitgebloeid en vallen uit en takjes kunnen door de wind zijn weggeblazen, kortom de tuin moet opgeruimd worden.
Een bladblazer is ideaal en als je er toch een aanschaft, neem er dan een met een die ook een stofzuiger in zich heeft. Maar ook alleen een bladblazer is handig, want je blaast alles eerst in een hoek en bergt het daarna eenvoudig op in de container of de composthoop. Natuurlijk kan je ook altijd een bladblazer huren. Kijk goed welke het prettigst voor je is en ook handig om uit te proberen, om er - wellicht in een later stadium - zelf een aan te schaffen.

Voor degene die de natuur zijn gang wil laten gaan, kan je de rottende blaadjes natuurlijk laten liggen. Slecht is het niet, het ziet er alleen niet zo gestileerd uit als de gemiddelde tuin in Nederland er uit hoort te zien. Maar bepalen doe je immers zelf.

Zelf compost maken?

Dat kan natuurlijk, maar doe het met zorg of niet. Anders gaat het niet werken. Enkele tips:
  • Zorg voor voldoende lucht in de hele composthoop, d.w.z. iedere zes weken alles even goed opschudden/de boel overhoop halen.
  • Doe er van alles in (zie lijst hieronder), om de juiste variëteit te krijgen en zorg dat het enigszins gelijkwaardig gemengd wordt en gooi er iedere week iets bij.
  • Een composthoop moet niet te nat of te droog zijn, dus langdurig blootstellen aan de najaarsregens doet de composthoop geen goed. Zorg dat de composthoop half beschut staat. Bijvoorbeeld onder een boom.

Wat mag in de composthoop

  • fijngemaakt hout en takken
  • blad van hulst, dennennaalden, coniferen
  • aardappelschillen
  • pinda doppen
  • troep uit de tuinvijver
  • schillen van fruit
  • gemaaid gras
  • eierschalen
  • koffieprut
  • rauwe groenteschillen
  • poep van konijnen, duiven etc.
  • stro
  • tuinaarde/turfmolm
  • zaagsel
  • kamerplanten (verlept)

Wat wel voor de hand ligt, maar wat niet mag is o.a.:
  • kamerplanten die ziek zijn
  • gekookte etensresten
  • kaaskorsten
  • brood
  • botjes

De tuin in alle seizoenen mooi

Als je de tuin in het najaar ontdoet van bladeren en andere troep, komt er ook weer ruimte om te kijken naar nieuwe plantjes, heide bijvoorbeeld. Maar vergeet ook de bollen niet te planten die in het volgende voorjaar weer opkomen.
Er zijn voldoende planten die in het najaar nog prima gezet kunnen worden en die de tuin ook in het najaar een fraai uiterlijk geven.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Werkzaamheden in de tuin in de late herfstWerkzaamheden in de tuin in de late herfstDe herfst is in de maanden oktober, november en december echt in het land. De bomen hebben prachtig verkleurde bladeren…
Succesvol tuinieren: zo maken we zelf onze compostSuccesvol tuinieren: zo maken we zelf onze compostDe kwaliteit én de samenstelling van onze tuingrond is van groot belang om succesvol te tuinieren. Onze grondverbeteraar…
Ecologisch tuinieren - de handleidingEcologisch tuinieren - de handleidingIn een ecologische tuin heb je beduidend minder werk, minder afval en veel extra kijkplezier. Door kunstmest en chemical…
Tuin en tuinier tips - SnoeienTuin en tuinier tips - SnoeienHet doel van het snoeien van planten en bomen is ze mooi en gezond te houden. Belangrijk om te weten is wanneer je dit m…

Tuinieren op een balkon; mogelijkheden genoeg!Tuinieren op een balkon; mogelijkheden genoeg!Hebt u geen tuin, maar beschikt u wel over een balkon? Ook dan kunt u nog volop gaan tuinieren! Op een balkon is namelij…
Bladblazers; gemakkelijk verwijderen van afgevallen bladBladblazers; gemakkelijk verwijderen van afgevallen bladHet kan verkeren. In het voorjaar kunnen we niet wachten tot de eerste bladeren weer aan de bomen komen. Maar in de herf…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 25-06-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.