Werkzaamheden in de tuin in de late herfst
De herfst is in de maanden oktober, november en december echt in het land. De bomen hebben prachtig verkleurde bladeren en verliezen deze bladeren in de herfst. De herfst kan nat, koud en winderig zijn, maar de herfst kan ook prachtig zijn met mooie, droge, zonnige dagen. Het opruimen in de tuin gaat gewoon door. Ook moeten planten beschermd worden tegen de winter die er aan gaat komen. In dit jaargetijde moet de tuin winterklaar gemaakt gaan worden.
Opruimen
In de late herfst, oktober, november en december, vallen de bladeren van de bomen en struiken. Er is weinig meer te snoeien of te knippen. De focus ligt dan ook meer op het opruimen en het winterklaar maken van de tuin.
Bladeren
Zorg ervoor dat alle bladeren van paden afgehaald worden. Bladeren kunnen heel glad worden wanneer ze nat worden en een beetje verteren. Bladeren op stoepjes of op trappetjes in de tuin zijn dan ook heel gevaarlijk. Zorg er daarom voor dat de paden, stoepjes en traptreden bladvrij zijn.
Composthoop opbouwen
Er komt in de herfst een hoop organisch afval uit de tuin. De herfst is dan ook een uitermate geschikt seizoen om een composthoop op te zetten. Door het opzetten van een composthoop kan je zelf goed organische meststoffen krijgen voor de tuin en het is een goede manier om van tuinafval af te komen. Al het tuinafval kan gecomposteerd worden, mits er geen ziekten en plagen in zitten. Zelfs gemaaid gras, plantenresten, ongekookt voedsel en klein geknipte takjes kunnen op de composthoop. Gooi geen dierlijk afval, zoals eieren of gekookt afval, zoals gekookte aardappels of gekookte rijst, op de composthoop, want dit kan ongedierte aantrekken. Let er ook op dat je geen onkruid dat al zaad heeft gevormd op de composthoop gooit. Voeg wel regelmatig wat tuingrond toe aan de composthoop.
Dek de composthoop af zodat de composthoop warm blijft waardoor het beter kan verteren. Om het verteringsproces te versnellen kan je regelmatig de composthoop keren.
Compost zonder composthoop
Wanneer het bouwen van een composthoop niet haalbaar is, kan je de afgevallen bladeren in een zak doen. Bind de zak dicht en prik er een paar gaatjes in. Laat daarna de zak de hele winter in een hoekje in de tuin liggen. De bladeren zullen composteren, waardoor je in de lente een zak met waardevolle bladaarde hebt.
Border
De border moet nu echt schoongemaakt worden. Verwijder ook nog het laatste onkruid zodat er in de lente met een schone border begonnen wordt. Controleer ook vaste planten op ziekten en plagen. Haal bijvoorbeeld de laatste rozenbladeren die aangetast zijn door roest van de plant af en gooi deze weg (niet op de composthoop!).
Voorbereiden op het voorjaar
Planten die vermeerderd worden door scheuren van de kluit, zoals papaver, mogen nu opgegraven worden en gescheurd worden. Er kunnen tot aan december ook nog steeds voorjaarsbloeiers, zoals bollen, gepland worden. Graaf ook de uitgebloeide herfstbloeiers zoals de dahlia op wanneer het blad zwart verkleurd is. Strooi in de herfst ook beendermeel of ander langzaam werkende meststof in de border.
Bescherm de planten tegen de kou
De
winter staat nu bijna voor de deur en de herfststormen kunnen in volle gang zijn. Niet alle planten zijn winterhard. Sommige planten kunnen een matige vorst overleven, maar gaan dood wanneer de winter streng is met veel vorst. Om het volgende jaar weer van deze planten te kunnen genieten moet je deze planten beschermen tegen de vorst. Leg een hoop (paarden)mest aan de voet van rozen of leg stro neer. Je kan ook de hele plant inpakken in bobbeltjesplastic of noppenfolie. Als het goed is heb je in de
nazomer al stekjes gemaakt, mocht de plant ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch nog doodgaan.
Planten in een pot die vorstgevoelig zijn kun je nu al binnen zetten. Zet deze vorstgevoelige planten binnen, in een schuur of op een redelijk koele plek in het huis.
Gazon
In november en december moet het gras met rust gelaten worden. Haal wel telkens afgevallen blad van de bomen weg, omdat er anders kale plekken in het grasveld kunnen ontstaan.