Werkzaamheden in de tuin in de late herfst

Werkzaamheden in de tuin in de late herfst De herfst is in de maanden oktober, november en december echt in het land. De bomen hebben prachtig verkleurde bladeren en verliezen deze bladeren in de herfst. De herfst kan nat, koud en winderig zijn, maar de herfst kan ook prachtig zijn met mooie, droge, zonnige dagen. Het opruimen in de tuin gaat gewoon door. Ook moeten planten beschermd worden tegen de winter die er aan gaat komen. In dit jaargetijde moet de tuin winterklaar gemaakt gaan worden.

Opruimen

In de late herfst, oktober, november en december, vallen de bladeren van de bomen en struiken. Er is weinig meer te snoeien of te knippen. De focus ligt dan ook meer op het opruimen en het winterklaar maken van de tuin.

Bladeren

Zorg ervoor dat alle bladeren van paden afgehaald worden. Bladeren kunnen heel glad worden wanneer ze nat worden en een beetje verteren. Bladeren op stoepjes of op trappetjes in de tuin zijn dan ook heel gevaarlijk. Zorg er daarom voor dat de paden, stoepjes en traptreden bladvrij zijn.

Composthoop opbouwen

Er komt in de herfst een hoop organisch afval uit de tuin. De herfst is dan ook een uitermate geschikt seizoen om een composthoop op te zetten. Door het opzetten van een composthoop kan je zelf goed organische meststoffen krijgen voor de tuin en het is een goede manier om van tuinafval af te komen. Al het tuinafval kan gecomposteerd worden, mits er geen ziekten en plagen in zitten. Zelfs gemaaid gras, plantenresten, ongekookt voedsel en klein geknipte takjes kunnen op de composthoop. Gooi geen dierlijk afval, zoals eieren of gekookt afval, zoals gekookte aardappels of gekookte rijst, op de composthoop, want dit kan ongedierte aantrekken. Let er ook op dat je geen onkruid dat al zaad heeft gevormd op de composthoop gooit. Voeg wel regelmatig wat tuingrond toe aan de composthoop.

Dek de composthoop af zodat de composthoop warm blijft waardoor het beter kan verteren. Om het verteringsproces te versnellen kan je regelmatig de composthoop keren.

Compost zonder composthoop

Wanneer het bouwen van een composthoop niet haalbaar is, kan je de afgevallen bladeren in een zak doen. Bind de zak dicht en prik er een paar gaatjes in. Laat daarna de zak de hele winter in een hoekje in de tuin liggen. De bladeren zullen composteren, waardoor je in de lente een zak met waardevolle bladaarde hebt.

Border

De border moet nu echt schoongemaakt worden. Verwijder ook nog het laatste onkruid zodat er in de lente met een schone border begonnen wordt. Controleer ook vaste planten op ziekten en plagen. Haal bijvoorbeeld de laatste rozenbladeren die aangetast zijn door roest van de plant af en gooi deze weg (niet op de composthoop!).

Voorbereiden op het voorjaar

Planten die vermeerderd worden door scheuren van de kluit, zoals papaver, mogen nu opgegraven worden en gescheurd worden. Er kunnen tot aan december ook nog steeds voorjaarsbloeiers, zoals bollen, gepland worden. Graaf ook de uitgebloeide herfstbloeiers zoals de dahlia op wanneer het blad zwart verkleurd is. Strooi in de herfst ook beendermeel of ander langzaam werkende meststof in de border.

Bescherm de planten tegen de kou

De winter staat nu bijna voor de deur en de herfststormen kunnen in volle gang zijn. Niet alle planten zijn winterhard. Sommige planten kunnen een matige vorst overleven, maar gaan dood wanneer de winter streng is met veel vorst. Om het volgende jaar weer van deze planten te kunnen genieten moet je deze planten beschermen tegen de vorst. Leg een hoop (paarden)mest aan de voet van rozen of leg stro neer. Je kan ook de hele plant inpakken in bobbeltjesplastic of noppenfolie. Als het goed is heb je in de nazomer al stekjes gemaakt, mocht de plant ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch nog doodgaan.

Planten in een pot die vorstgevoelig zijn kun je nu al binnen zetten. Zet deze vorstgevoelige planten binnen, in een schuur of op een redelijk koele plek in het huis.

Gazon

In november en december moet het gras met rust gelaten worden. Haal wel telkens afgevallen blad van de bomen weg, omdat er anders kale plekken in het grasveld kunnen ontstaan.
© 2015 - 2024 4chevaux, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Werkzaamheden in de tuin in de vroege herfstWerkzaamheden in de tuin in de vroege herfstDe zomer is voorbij, de herfst komt eraan. De prachtige verschillende kleuren in de tuin maken plaats voor de herfsttint…
Een kleurrijke tuin in de herfstEen kleurrijke tuin in de herfstIs het niet zonde dat de tuin in de herfst veranderd van een kleurrijk geheel naar een saaie grauwe boel? De herfst is h…
Werkzaamheden in de tuin in de winterWerkzaamheden in de tuin in de winterOok in het winterseizoen is er nog voldoende van de tuin te genieten en is er voldoende te doen. De wintertuin hoeft nie…
Herfstbloeiende plantenHerfstbloeiende plantenDe dagen worden weer korter, de regen valt met bakken uit de lucht en de wind waait flink, het is weer herfst. De zomerb…

Een vlinderstruik eenvoudig stekkenEen vlinderstruik eenvoudig stekkenAls er een plant is die zeer makkelijk gestekt kan worden, dan is het wel de vlinderstruik. Gedurende de lente en de zom…
Onkruid op een milieuvriendelijke manier verwijderenOnkruid op een milieuvriendelijke manier verwijderenEen tuin is prachtig: mooie bloemen, prachtige struiken, heerlijk genieten, maar al dat onkruid! Soms lijkt het erop dat…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Zdenet, Pixabay
4chevaux (102 artikelen)
Laatste update: 14-09-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.