Tuintips voor de maand maart
De lente is in aantocht, tijd om de bloemen buiten te zetten! Want wil je, als het mooie weer aanbreekt, genieten van je tuin dan moet je nu alvast voorbereidingen treffen. Je kunt snel verandering brengen in de tuin door bijvoorbeeld klimplanten te plaatsen, zet wat primula's neer of viooltjes. Snoei de rozen en bemest ze met rozenmest. Maak het gras 'lenteklaar'.
Inhoud artikel
Klusjes in de tuin
De tuin ziet er misschien nog wat somber uit maar daar kun je snel verandering in brengen:
- Heesters en bomen die bladverliezend zijn kun je nu aanplanten, voor verplanten is het nu ook de juiste tijd.
- In maart kun je een heg planten.
- In een kleine tuin kun je klimplanten neerzetten, die fleuren de tuin op en nemen weinig ruimte in.
- Haal de winterbescherming rondom vaste planten en heesters weg (maar wacht als er nog sterke nachtvorst wordt voorspeld).
- Verwijder het eerste onkruid, zo kunnen er nog geen zaden gevormd worden.
- Vaste planten kunnen gescheurd en uitgeplant worden, bemest de grond eerst met wat compost.
- Struiken die in de zomer of in het najaar bloeien op nieuwe takken kun je nu snoeien. Denk aan: de vlinderstruik, de hibiscus, winterheide en clematissen die in de zomer bloeien. Struiken die in het voorjaar bloeien moet je niet snoeien, dan knip je namelijk alle aanwezige bloemknoppen weg. Deze struiken (zoals de ribes, de brem, de sering) moet je direct na de bloei snoeien.
- Voor de nodige kleur kun je violen en primula's tussen de net opgekomen vaste planten zetten.
En verder:
- Het is een goede periode om compost of stalmest in de tuin onder te spitten.
- Snoei rozen en bemest ze met rozenmest.
- De klimop mag gesnoeid worden.
- Zaai pompoenen, je kunt de plantjes in mei buitenzetten.
- Siergrassen die mooi zijn geweest in de winter, kun je nu terugknippen.
Bron: Foto infoteur Het gras 'lenteklaar' maken
- Het is goed om het gras een keer per jaar te verticuteren, ook als je geen mos ziet. Verticuteren heeft namelijk niet alleen als doel om mos te verwijderen maar ook dode grassprieten. Het zorgt ervoor dat het gazon niet verstikt. Je kunt verticuteren met een verticuteerhark maar je hebt ook verticuteermachines.
- Vaak ligt er na de koude maanden een soort viltlaagje op het gazon, je kunt dit weghalen met een hark zodat het gras kan groeien.
- Daarna is het verstandig om het gras te beluchten, dit doe je met behulp van een grasprikker. Na dit klusje kun je een mengsel van compost en zand over het gras strooien.
- Je kunt het gras maaien, maar let erop dat de temperatuur boven de zes/zeven graden Celsius is. Let op: maai het gras de eerste keer niet te kort.
- Voordat je gaat maaien is het verstandig om de grasmaaier na te kijken, misschien moeten de messen geslepen worden.
- Overgebleven onkruid als paardenbloemen moet je zo diep mogelijk uitsteken, bijvoorbeeld met een mesje.
Kuipplanten
Tuinplanten die niet tegen vorst kunnen moet je nog even binnen houden. Je kunt de planten al wel vast verpotten. Bereid kuipplanten alvast voor op de tijd dat ze naar buiten gaan, zet deuren en ramen van de kas open als het mooi weer is.
Schoonmaken van de vijver
In de herfst en de winter zetten bacteriën afgestorven planten en wieren om in voedsel. Maar als je nog niet zo lang geleden een vijver hebt aangelegd dan is er nog geen rijk bacterieleven en dan moet je de vijver opschonen. Met een grofmazig schepnet kun je de bladeren van de bodem weghalen. Doe dit voorzichtig, om geen planten te beschadigen. Laat je de bladeren liggen dan zal er moerasgas ontstaan onderin de vijver. Planten die je in mandjes hebt gezet moet je uit de vijver halen en de planten daarna schoonspoelen. Leuk om weer leven te zien in de vijver na de koude maanden. Vissen worden actiever en de bruine kikker en de pad laten zich weer zien.
Onderhoud tuinmeubilair
Start alvast met het onderhoud van de tuinmeubels. Schuur het hout, bij lekker weer kun je dan direct aan het schilderen beginnen.
Prachtige lentebloeiers
- Maagdenpalm
- Bezembrem (bloeit in het derde jaar)
- Helleborus
- Klokjesbloem
- Primula
- Schoenlappersplant
- Vergeet-mij-nietje
Lees verder