Buitenkraan kopen en laten plaatsen?

Buitenkraan kopen en laten plaatsen? Een buitenkraan in je tuin heeft veel voordelen. Geen gesleep meer met zanderige tuinslagen door je huis. Geen gedoe meer met losschietende koppelingen op je keukenkraan, en geen waterplassen meer in je keuken. Veel mensen kiezen voor plaatsing van een buitenkraan in de achtertuin of voortuin, of zelfs op ruime balkons. Ten eerste om de planten te besproeien en om stenen en houten vloertjes en dergelijke schoon te spuiten. Ook is een tuinslang in je tuin handig voor het schoonhouden van afvalbakken, of om te verkoelen, met of zonder zwembadje. Wat kost een buitenkraan en wat zijn de voor- en nadelen? Aan het plaatsen van een buitenkraam zitten vrijwel alleen maar voordelen. Het enige nadeel is dat een buitenkraan gemakkelijk kan bevriezen, maar dat kan voorkomen worden door een bijgeleverde hendel om te zetten en de kraan leeg te laten lopen zodra er vorst op komst is. Daarna laat men de buitenkraan geopend staan. Water komt er niet meer uit, en de kraan kan dan in de winter niet bevriezen.

Buitenkraan aan laten leggen

Er zijn verschillende bedrijven die een buitenkraan aan kunnen leggen. Ze zullen voordat zij een prijsopgaaf kunnen maken, een aantal dingen willen weten:
  • foto van de watermeter.
  • foto van de geschikte en aanwezige kruipruimte(s).
  • afstand tussen kruipruimte(s) en tuin.
  • de plek in de tuin waar je de kraan geplaatst wilt hebben.
  • voorkeur voor het type buitenkraan.
  • beantwoorden van overige vragen die je gesteld worden.

Buitenkraan voortuin

Als je een kraan laat plaatsen op een plek waar derden van buitenaf gemakkelijk bij kunnen, zoals bijvoorbeeld een kraan in de voortuin, kies dan voor een kraan met de mogelijkheid deze af te sluiten met een slot. Hiermee voorkom je dat er door anderen stiekem water gebruikt wordt op jouw rekening, bijvoorbeeld wanneer je op vakantie bent. Ook wil je voorkomen dat kinderen de kraan ontdekken en voor de lol met het water gaan spelen en vervolgens de kraan laten openstaan, met een hoge waterrekening tot gevolg. Daarom is een kraan met slot (voor plekken waar derden bij kunnen) de beste oplossing. Deze kranen worden afsluitbare kranen genoemd. Je kunt deze na de zomer op winter-stand zetten zodat ze in de winter niet kunnen bevriezen.

Voordelen van een buitenkraan in je tuin

Het grote voordeel van een kraan in je tuin is het feit dat je water direct hebt op de plaats waar je het nodig hebt. Voor het besproeien van de tuin of voor het vullen van een zwembad of kinderbad werkt het ideaal. Maar ook als je gewend bent dieren in de tuin te voederen is het heel prettig om een kraan bij de hand te hebben. Verder is een buitenkraan ideaal voor het schoonmaken van grote voorwerpen, die in huis niet gemakkelijk schoon te maken zijn. Denk hierbij aan vuilnisbakken, tuinstoelen, plastic voorwerpen. Zet altijd een emmer onder de kraan om restjes water op te vangen. Dit lekwater kan dan weer hergebruikt worden voor het bewateren van de planten.

Hoe wordt de buitenkraan aangelegd?

De loodgieter komt de kraan bij je thuis in de tuin aanleggen. Sommige bedrijven specialiseren zich zelfs in het aanleggen van buitenkranen, waar ze het hele voorjaar en de zomer zoet mee zijn. De specialist bepaalt eerst vanaf welk punt de kraan het beste kan worden doorgetrokken naar buiten. Als er door meerdere tussenwanden in kruipruimtes geboord moet worden, zal daar wat extra geld per tussenmuur voor berekend worden. De kortste weg naar de buitenkraan is meestal de goedkoopste. De specialist kruipt de kruipruimte in en neemt een geschikte boor en waterslangen en ander noodzakelijk materiaal mee om onder het huis vanaf een geschikt punt vanaf de waterleiding de buitenkraan door te trekken naar buiten. Als eenmaal de slang door het boorgat in de muur is gestoken wordt de waterslang keurig langs de muur omhoog vastgezet met beugels. De kraan wordt erop gemonteerd en vastgezet met schroeven in de muur.

Waar moet je rekening mee houden?

Wat het plaatsen van een buitenkraan betreft moet je rekening houden met:
  • welk type kraan je kiest. Vergelijk de prijzen van de kranen. Er zijn spotgoedkope, eenvoud typen kranen, en dure luxe modellen.
  • kies een loodgieter in je eigen regio, dit in verband met de kosten die voor de afstand tussen het bedrijf en je huis, in rekening worden gebracht en in verband met eventuele reparaties later.
  • laat je goed informeren over bijkomende kosten zoals voorrijkosten en extra materiaalkosten.
  • vraag vooraf een paar gespecificeerde offerte(s) van verschillende bedrijven en beslis dan pas welk bedrijf de kraan gaat plaatsen.
  • staat het bedrijf waarmee je in zee wilt gaan goed aangeschreven?
  • vergelijk aanbiedingen van verschillende aanbieders.
  • laat je vooraf informeren over de garantieperiode en vraag bewijs van de garantie.

Lees verder

© 2014 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afwatering in de tuin: weg met modder en plassenAfwatering in de tuin: weg met modder en plassenPlassen regenwater op je terras. Bemodderde puien. Een hindernisbaan van water voor je garage. Waterballet bij de buiten…
Preventie waterschade, meest voorkomende boosdoenersIn Nederland krijgen we steeds vaker te maken met fikse regenbuien. Deze regenbuien kunnen waterschade in uw huis veroor…
Een regenton voor de opvang van gratis regenwaterEen regenton voor de opvang van gratis regenwaterIn ons natte landje is aan water geen gebrek. Natuurlijk beschikt elke woning over schoon drinkwater. En kunnen we er al…

Waarom is gras groen?Waarom is gras groen?Het gras lijkt altijd groener aan de overkant. Iedereen wil graag een groene gazon in hun tuin en met goed grasmaaien en…
Jaarlijks Landelijke Compostdag met gratis compostSteeds meer consumenten zijn er van overtuigd dat het goed is voor het milieu dat gft-afval (groenten, fruit en tuin) ge…
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 10-09-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.