Waar moet ik op letten bij gras keuze

Waar moet ik op letten bij gras keuze Als we het over gras hebben dan hebben we het over wel achtduizend soorten. Gras bestaat er in vele soorten en maten en zijn versprijdt over de hele wereld, we eten het, we spelen erop en we genieten ervan, maar wat is nou de juiste keuze voor een gazon? Of voor een paardenweide? Of juist een golfcourse? Dat antwoord is nog niet zo simpel. Gelukkig zijn er veel specialisten op dit gebied. Laat u dus goed informeren voor u over gaat tot de aankoop van graszaad of graszoden.

Gras

Gras is een erg succesvol soort plant en komt overal ter wereld voor, zelfs op Antarctica, in totaal zijn er ongeveer 8000 soorten gras, van mais tot gazongras en van rijst tot weidegronden, maar wat kies je nou? Wat is nu het juiste gras voor specifieke doeleinden? Dat kun je hier terugvinden. Uiteraard zijn er een scala meer aan mogelijkheden, maar de basis wordt hier behandeld, geadviseerd door de meeste graszaad/zoden verkopers in Nederland.

Soorten gras

Er zijn enkele soorten gras die in feite een basispakket vormen en die in diverse soorten gazons, speelgrond, weidegrond en graszoden voorkomen. Deze soorten staan bekend om hun standvastigheid, vaak relatief hoge tolerantie tegen ziekten en hun mooie vlakke groeiwijze. Deze soorten zijn:

GrassoortGebruik
Engels Raaigras Sport, gazon, golf, speel, paard, combi weide/maai
Veldbeemgras Gazon, golf, speel, paard, combi weide/maai
Roodzwenkgras Sport, gazon, golf, speel, paard
Hardzwenkgras Sport, gazon, speel
Struisgras Gazon, golf
Rietzwenkgras Sport, paard
Timothee Paard, combi weide/maai, maai
Beemdlangbloem Paard, combi weide/maai
Italiaans Raaigras Maai

Het is erg moeilijk te beoordelen welke combinatie grassoort het best bij welk gazon of speelplaats past, elk type grond heeft zijn eigen combinatie nodig, staat het vol in de zon? Of ook in de schaduw? Wordt het erg intensief gebruikt? Of gewoon met regelmaat bewandeld? Onderstaande grascombinaties zijn dan ook een richtlijn, het is altijd aan te raden om advies te vragen aan de meesters in het vak.

Sport

In de sport kan men diverse soorten gras gebruiken. Van belang is dat het gras veel kan hebben.
 • Engels Raaigras X Veldbeemgras
 • Engels Raaigras X Rietzwenkgras (aangeraden bij zandgrond)
 • Roodzwenkgras X Hardzwenkgras

Gazon

Bij gazongras is van belang dat het er mooi uitziet, hiervoor wordt dan ook een andere graskeuze gemaakt als bij bijvoorbeeld sportvelden of golfcourses, het gras kan tegen een stootje maar is niet bedoeld voor een potje voetballen.
 • Engels Raaigras X Roodzwenkgras X Hardzwenkgras
 • Roodzwenkgras X Hardzwenkgras
 • Veldbeemgras X Struisgras (komt zelden voor)

Golfcourses

We weten allemaal hoe golfcourses eruit zien, strak kortgemaaid grasland, het moet niet alleen strak zijn voor het zicht, maar voornamelijk ook voor het spel, dit vraagt dan ook om een specifieke combinatie van grassoorten. Dominant blijkt Roodzwenkgras.
 • Roodzwenkgras X Struisgras
 • Veldbeemgras X Roodzwenkgras
 • Engels Raaigras X Veldbeemgras X Roodzwenkgras

Graszoden

Graszoden zijn een makkelijke wijze om snel een braakliggend stuk grond te bedekken met een mooie grasmat, daarbij heeft het ook als bijkomend voordeel dat er geen onkruid tussen groeit en het simpelweg minder arbeidsintensief is als het inzaaien van grond en het goed op laten komen van het gras.
 • Veldbeemdgras X Roodzwenkgras (Siergazon)
 • Engels Raaigras X Veldbeemdgras X Roodzwenkgras (Speelgazon of sportgazon)

Speelgazon

Speelgazon heeft veel diversiteit nodig, het wordt vaak slechts periodiek intensief gebruikt (zie lente en zomer) maar moet ook mooi ogen daar het vaak een gazon in de achtertuin betreft. De combinatie van ingezaaid speelgazon is dan ook divers.
 • Engels Raaigras X Veldbeemdgras X Roodzwenkgras X Hardzwenkgras

Paardenweide

Een paardenweide vraagt meer aandacht en diversiteit als een koeieweide, paarden zijn erg selectief en relatief destructief voor het land, ze grazen vrij diep tot aan de wortel en rennen al gauw gaten in het grasland daar paarden actiever zijn als koeien en duidelijk zwaarder als bijvoorbeeld schapen. De gaten in de bodem zijn weer een uitstekende groeiplaats voor onkruid. Om dit te voorkomen en om aan de behoefte van het paard te voldoen is een goede mix dus een vereiste. Er zijn twee soorten, een mix van vier grassoorten en een mix van zes, ook hier geldt weer: Vraag de meesters in het vak! Vaak staan paarden ook op weidegrond bedoeld voor koeien daar de grasmix hiervoor een stuk goedkoper is, dit kan zorgen voor een slechte voedingsbalans, vitaminen en mineralen bijvoeren is dan ook van uiterst belang, dit d.m.v. bijv. biks of speciale supplementen voor paarden die in de zomer op het land staan.
 • Engels Raaigras X Veldbeemgras X Roodzwenkgras X Timothee
 • Engels Raaigras X Veldbeemgras X Roodzwenkgras X Rietzwenkgras X Timothee X Beemdlangbloem

Koe en maaiweide

Voor de standaard weide in nederland zijn wederom diverse combinaties mogelijk, dit is afhankelijk van het productiedoel, combinatie en nog diverse andere zaken. Hieronder vind je diverse combinaties voor diverse doelen.

Maai en weidegrond

Maai en weidegrond is ideaal voor een optimale benutting van grasland, zowel begrazing als maaien is geen probleem, maar voor optimale maaikwaliteit kunt u beter kiezen voor een maaigrascombinatie, in het volgende kopje weergegeven.
 • Engels Raaigras X Veldbeemgras X Timothee X Beemdlangbloem | kan goed tegen wisselende omstandigheden, is breed inzetbaar.
 • Engels Raaigras | Productief, standvastig en resistent voor bladvlekziekte.
 • Engels Raaigras X Timothee | Voor zowel grazen als maaien, beter voor maaien, snelle voorjaarsgroei en structuurrijk door de Timothee.

Maaigrond

Maaigrond kan uiteraard gebruikt worden als weidegrond, maar als u liever een combinatie weidegrond hebt kan je beter voor bovenstaande combinaties kiezen.
 • Engels Raaigras X Italiaans Raaigras X Kruising Raaigras | Is het meest productief voor tijdelijk (2/3jr) grasland.
 • Engels Raaigras X Timothee | Is erg geschikt voor zowel eerste, tweede als derde snede hooi, bevat meer Timothee dan de graasvariant.

Tot slot

Gras is er in vele soorten en maten, heirboven staat een basisassortiment aangeraden door de kenners, er zijn echter nog duizenden meer soorten grassen te vinden, voornamelijk interessant voor tuinaanleg. Vraag ook hierover advies, laat je ten aller tijden goed informeren want niet alle soorten gras doen het goed in alle types omstandigheden!

Lees verder

© 2010 - 2024 Neveah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gras verticuteren, hoe en wanneer?Gras verticuteren, hoe en wanneer?Gras verticuteren doe je in het voorjaar in april of mei en in het najaar in september of oktober. Door het gras te vert…
Zelf graszoden leggen, snel en goedkoopZelf graszoden leggen, snel en goedkoopGraszoden leggen is een voorjaarsklus. Wil je een mooi strak en groen gazon, dan zijn grasmatten een uitkomst. Je kunt v…
Het gazon in de tuinHet gazon in de tuinHet gazon is nog steeds een “veel geziene gast” in de tuin. Gemakkelijk met spelende kinderen, ruimtelijk met een border…
Gazon aanleggenHet aanleggen van een grasveld is helemaal niet moeilijk maar wel arbeidsintensief. In een aantal stappen wordt uitgeleg…

Mooie bomen voor de kleine tuinMooie bomen voor de kleine tuinOok in een kleine tuin komen veel bomen goed tot hun recht. Alle Acer Palmatum soorten zijn geschikt voor de tuin. Er is…
Roze bloeiende vaste plantenRoze bloeiende vaste plantenEr zijn vele roze bloeiende vaste planten. In dit artikel beschrijf ik enkele planten uit mijn tuin die roze bloeien. De…
Bronnen en referenties
 • Allesovergras: www.allesovergras.nl/
 • Wikipedia: www.wikipedia.nl
Neveah (102 artikelen)
Laatste update: 30-08-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.