De nieuwe tuin, een beleving!
Een nieuwe tuin aanleggen of een bestaande tuin opnieuw aanleggen is voor de een een feestje en de ander vindt het noodzakelijk kwaad. Als je er niet voor kiest om alles met tegels vol te gooien kan je nog steeds alle kanten op met wel of niet bewerkelijk maken van de tuin. Maar aan ieder tuinidee gaat een plan vooraf en verdiep je je in het groen.
Waarom jezelf verdiepen in het groen?
De meeste tuinprogramma’s ten spijt … de tuinmannen zijn ongetwijfeld kundig, maar om direct een mooi plaatje te krijgen, zetten de meeste tuinmannen de tuin veel te vol. Enerzijds met het aantal planten per m2 en anderzijds de hoeveelheid groen per saldo. Dit is niet echt realistisch.
Het zijn vaak stadstuinen die men in beeld brengt en dat is logisch, dat is de doelgroep en de meeste mensen hebben nu eenmaal een stadse tuin. Maar wat er aan toegevoegd zou kunnen worden is in enkele vragen uit te werken.
- Welke planten/bomen vind jij mooi? (denk aan sferen en dat kunnen streken op aarde zijn)
- Waar gebruik je de tuin voor?
- Heb je ruimte nodig of zit je graag “ingesnoerd”?
- Hoeveel tijd wil je aan de tuin spenderen? (en is die tijd er ook?)
- Moet de tuin opgaan in het geheel of wil je er juist een eyecatcher van maken?
Deze vragen moeten niet enkele minuten voordat je aan de slag wil gaan, gesteld worden. Nee, daar moet wat tijd voor genomen worden. Het is goed om je te verdiepen in het groen om je heen en waar je je het prettigst voelt. Dat wil ook te spenderen tijd zeggen, want als je al met het idee hoeveel tijd je kwijt gaat zijn in je tuin gaat zitten, ontspant het plots niet zoveel als je gehoopt had.
Hoe met de vragen om te gaan?
Als we ons dan toch verdiepen in de vragen, kunnen er wel wat handreikingen gedaan worden.
Welke planten/bomen vind jij mooi?
Om te bepalen welke planten en bomen je mooi vindt, moet je wat verzamelen. Verzamelen van plaatjes uit bladen, internet of op televisie. Het is goed dit in het grote geheel aan te geven, want vaak is een individuele plant niet zozeer het item, maar meer het totale beeld wat je wilt creëren. Als iemand dus met een plaatje van een oase in een woestijn aankomt, kom je hoogstwaarschijnlijk op iets anders uit dan wanneer iemand de heide op de Veluwe als ultiem plaatje laat zien.
In gesprek gaan over wat die oase dan met je doet en waarom je dit zo mooi vindt, levert vaak waardevolle informatie op. Zo krijg je een genuanceerd beeld van wat iemands ultieme tuin is én daarnaast dwing je iemand om na te denken over welk groen je als aantrekkelijk ervaart.
Daarmee ook gezegd dat het niet zo consumeren is als voor de televisie zitten en kijken naar een ervaren tuinman die even een tuintje fabriceert.
Waar gebruik je de tuin voor?
Bovenstaande informatie combineer je met het gegeven waar iemand de tuin voor wil gebruiken. Essentieel voor de beplanting en de ondergrond van de tuin. Overigens geldt wel dat als iemand er niet echt over na wil denken “alles” een lekkere dooddoener is. Doorvragen is dan erg belangrijk om de exacte informatie boven tafel te krijgen.
Heb je ruimte nodig of zit je graag “ingesnoerd”?
De ervaring leert dat de tuinen in de tuinprogramma’s erg vol zijn en mensen die van dit soort intimiteit houden, vinden dit hoogstwaarschijnlijk prettig. Maar dit geldt niet voor iedereen, alleen is het belangrijk om de juiste vragen te stellen om te achterhalen of iemand van een overvolle tuin claustrofobisch wordt of dat hij/zij zich er heerlijk in voelt. Vragen over de omgeving (mag ook binnen zijn) geven vaak een genuanceerd beeld.
Hoeveel tijd wil je aan de tuin spenderen?
Je kunt wel van alles willen, maar als je echt de tijd niet hebt en het geld niet kunt of wilt spenderen aan een tuinman, moet je ook realistisch zijn. De wensen in kaart brengen wil ook zeggen dat je meteen in beeld hebt wat het qua tijd gaat kosten om het mooi te houden. Een mooi aangelegde tuin mag om die reden geen frustratie worden.
Moet de tuin opgaan in het geheel of wil je er juist een eyecatcher van maken?
Zoveel mensen zoveel wensen en dus van belang te weten of je je tuin als verlengde van je huis wilt zien of dat je er juist een eyecatcher van wilt maken. Als je in het verlengde van je huis gaat werken, zijn de kleuren en setting van de woonkamer belangrijk.
Een eyecatcher-tuin is opvallend door planten, objecten en/of kleuren. Maar voor een dergelijke tuin geldt, dat als je in de tuin kom je het “wow”-effect wilt hebben. Als dit is wat je wilt, dan is het de vraag hoe je dit “wow”-effect kunt creëren. Vaak is de persoonlijke smaak van doorslaggevend belang. Bespreek welke kunst(vorm) hij/zij mooi vindt. Welke kleuren iemand mooi vindt en dit gecombineerd met de eerdere vragen over de sferen die aantrekkelijk gevonden worden.
Tot slot
Een tuin is meer dan een verzameling planten met een tuinset om na gedane arbeid uit te rusten. Een tuin is een beleving op zich, maar door de eigenaar er actief bij te betrekken vormt zich de ultieme tuin. Verschillende sites informeren je over de mogelijkheden van aanleggen. Zelf, iemand anders of een combinatie van. www.onlinetuindesign.nl is zo’n voorbeeld.