Accessoires voor in de tuin

Accessoires voor in de tuin Met de lente volop in aantocht is de tijd aangebroken om ook met wat nuances wat veranderingen in de tuin aan te brengen. Wat accessoires hoeven geen vermogen te kosten, maar kunnen wel je tuin dat beetje extra geven, wat het weer een fris geheel maakt voor het nieuwe “buitenseizoen”.

Observeren

Begin altijd met het goed observeren. Hoe staat je tuin er nu bij. Kijk door het nog te snoeien groen heen en probeer een beeld te vormen van wat je als verrassends in je tuin ziet of zou willen zien. Vanuit je woning naar de achtertuin, maar ook andersom. Hoe kijk je naar je tuin vanuit je achtertuin richting je huis en helemaal als je daar ook nog een zithoek hebt.

Neem ook de voortuin in je op, vanuit je woning en andersom vanaf de straatzijde. En als je aan een of beide zijde een vrije opgang hebt, is het ook goed te kijken wat je er aan kunt veranderen.

Veranderen is niet altijd verbeteren

Daarbij gesteld dat veranderen om het veranderen niet altijd per definitie verbeteren wil zeggen. Maar observeer je buitenverblijf goed om te zien waar je met iets verrassends iets kunt verbeteren en in het nieuwe seizoen met kleine aanpassingen leuke dingen kunt doen.

Kale muren

De kale muren aan de zijkant van het huis, schuur of garage worden nogal eens met wat eenvoudige klimmers “aangekleed”. Maar de verticale begroeiingmogelijkheden van de laatste tijd geven plots legio mogelijkheden om deze muren ook met iets bloeiends fraai te maken.

Er zijn verschillende systemen, maar het komt er op neem dat er op een veelal houtenraamwerk een soort kunststof zakken (die water doorlaten) worden vastgezet. Hier kan grond in en daar kan je wat je maar wilt uit laten groeien. In kleur, soort of wat je maar wilt. Geheel naar eigen smaak. Om verdroging te laten voorkomen is het goed er meteen een druppelaar in te verwerken. Deze houdt de grond nat genoeg. Anders is het aloude dagelijkse besproeien van de tuinplanten uiteraard aan de orde.

Spelen met licht

Spelen met licht beperkt zich niet meer tot een eenvoudig spotje. Maar de veelkleurige led-verlichting biedt allerlei mogelijkheden om donkere of saaie hoekjes iets extra’s te geven. Verwerk de led-verlichting op speciale plaatsen en bijvoorbeeld tussen planten om de planten ook in de donkere avonduren een extra accent te geven.

Stijl

Natuurlijk is het van je stijl afhankelijk of je met prieeltjes, rozenstruiken, buxushagen of strakke belijning je tuin “in wilt kleuren”. En is je tuin een lekkere lounge plaats of een groene oase met allerlei wild groeiende bloemen. In beide gevallen kun je met een leuk kunstwerk een eyecatcher in de tuin maken. Bekijk eens het werk van jonge kunstenaars, meestal nog betaalbaar en erg verrassend. Combineer het met de nieuwe led-verlichting en je hebt er tot in de late uren plezier van.

De minimaal een meter hoge pot waar een speciale plant in kan (bijvoorbeeld een oude olijfboom), past zowel in de strakke tuin als ook in de romantische tuin.

Voor en zijtuin

De voor en zijtuin zijn in Nederland over het algemeen niet echt groot. Maar een haagje is ook bij een kleine tuin toch nog wel gezelliger dan een stenen muurtje. Neem bijvoorbeeld de groenblijvende taxis, welke op verschillende hoogte geplaatst kan worden, vormt ook in de koudere maanden prettig groen. Verwerk er bijvoorbeeld wat led-verlichting in. De nuancering maakt het minder strak en goed voor de veiligheid wat extra licht om de woning.

Voordeur

Bekijk ook de omgeving van de voordeur eens goed. De meeste mensen willen een toegankelijk huis en als de voordeur dan niet toegankelijk is, valt het hele idee weg. Wat extra groen in de vorm van potten (die bij de stijl van het huis passen) met weelderige bloemen kunnen een wereld van verschil maken.

Grind loopt niet altijd even prettig, maar wat grind in de omgeving van de voordeur kan het geheel wel wat meer toegankelijkheid geven. Op een of andere manier associëren veel mensen grind met toegankelijkheid, maak daar gebruik van. Denk bijvoorbeeld aan een oprit met grind, mogelijk in combinatie met stenen.

Vloeren

De ouderwetse grindtegels zijn uit de mode, maar zacht grijs grind gecombineerd met grote tegels in antraciet stralen rust en vriendelijkheid uit. De grote tegels bieden overzicht en het grind is toegankelijk.
Probeer in bestrating te spelen met materialen en kleuren.

Creatief

Een bordje “welkom” vind je in iedere tuinwinkel, maar als je jonge kinderen of kleinkinderen hebt, is het wellicht aardig de kinderen het woord te laten schilderen. Een laklaag maakt dat het weersbestendig wordt en is minder standaard dan het bordje uit de winkel. Maar zo kan ook een foto of schilderij wat van of door kinderen gemaakt is en bewerkt voor in de tuin, kan een speciaal effect geven. Het speciale canvas kan ook in de winter gewoon buiten blijven en geeft zelfs in het koude seizoen nog iets extra’s.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het aanleggen van een voortuinHet aanleggen van een voortuinDe voortuin is het visitekaartje van een woning waar vaak weinig aandacht aan wordt besteed. Maar een goed aangelegde vo…
Bestrating: bestraten van tuin en opritBestrating: bestraten van tuin en opritHet kan erg voordelig zijn om uw tuin of oprit te bestraten. Het kan namelijk behoorlijk wat onderhoudswerk schelen. Wie…
Ideeen voor de kleine stadse voortuinDe gemiddelde stadse voortuin zal niet dieper zijn als een meter of 4 en niet breder dan het huis (heb je al een garage…
Tuin: Inschakelen van een hovenierTuin: Inschakelen van een hovenierSoms kan het zijn dat uw tuin toe is aan een opknapbeurt of een totale renovatie. Dan wilt u mogelijk een nieuwe oprit o…

Bloeiende struikenBloeiende struikenBloeiende truiken staan mooi in een tuin. Vooral als de tuin wat groot is zorgt het voor een mooie opvulling van de bord…
Geraniums: verschillende soortenGeraniums: verschillende soortenGeraniums zijn winterharde vaste planten. Er zijn vele soorten geraniums met mooie bloemen en bijzonder, soms wintergroe…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 23-03-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.