Blokhutten en tuinhuizen bieden veel extra mogelijkheden
In steeds meer tuinen verschijnt een blokhut of tuinhuis. Dit kan variëren van een eenvoudige blokhut voor het opbergen van tuingereedschap tot een luxe tuinhuis met kamerindeling en een grote veranda. Er zijn vele mogelijkheden, de markt voor tuinhuizen en blokhutten is zeer uitgebreid. Er worden veel standaardmodellen aangeboden, maar er zijn ook bedrijven die maatwerk kunnen leveren. Ook een standaard model kan naar eigen wensen in de tuin geïntegreerd worden door het af te stijlen naar eigen smaak. Een blokhut of tuinhuis kan ook heel goed functioneren als speelhuis voor de kinderen.
Blokhutten en tuinhuizen
Functie van het tuinhuis of de blokhut
Iedereen die er over nadenkt om een blokhut of tuinhuis te plaatsen, heeft daarbij een bepaalde bestemming voor ogen. Een extra ruimte in de tuin kent vele toepassingsmogelijkheden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:
- Extra bergruimte
- Tuinkamer
- Relaxruimte (sauna!)
- Werkruimte
- Atelier
- Logeerkamer
- Speelhuis voor de kinderen
- Kleedhokje bij het zwembad
Sommige woningen beschikken niet over een ingang aan de tuinkant. Om te voorkomen dat al het tuingereedschap en de tuinkussens telkens door het huis gesjouwd moeten worden, is het plaatsen van een blokhut een ideale oplossing. De meest simpele modellen beschikken al over voldoende ruimte om deze spullen in op te kunnen bergen.
Verschil tussen tuinhuis en blokhut
Wanneer spreken we van een blokhut en wanneer noemen we de extra buitenruimte een tuinhuis? Het grootste en duidelijkste verschil zit hem in de manier waarop beide worden opgebouwd. Blokhutten zijn opgebouwd uit balken die in de hoeken in elkaar grijpen, waardoor een stevige constructie ontstaat. Deze constructie is duidelijk terug te zien op de hoeken van de blokhut. Op elke hoek is aan de buitenzijde duidelijk zichtbaar dat de, deels uitstekende balken, in elkaar grijpen. Tuinhuizen zijn opgebouwd uit kaders met planken en hebben op de hoeken een duidelijk herkenbaar hoekprofiel.
Assortiment tuinhuizen en blokhutten
Over blokhutten en tuinhuizen is veel documentatie beschikbaar. Denk hierbij aan foldermateriaal verkrijgbaar via de tuincentra of speciale websites op internet. Het is verstandig om met dit foldermateriaal een eerste oriëntatie uit te voeren. Er ontstaat zo een goed beeld van wat er zoal op het gebied van tuinhuizen en blokhutten verkrijgbaar is. Verschillen in materialen, afmetingen en vormen worden zo duidelijk. Ook krijgt men op deze manier een goed beeld van eventuele extra mogelijkheden, zoals de aanbouw van een veranda bij een tuinhuis, of een extra overkapping aan een blokhut voor de opslag van bijvoorbeeld openhaardhout. Met alle aldus opgedane kennis kan vervolgens een bezoek gebracht worden aan een verkooppunt van tuinhuizen en blokhutten. De werkelijkheid laat altijd meer zien dan een plaatje. Pas als je een tuinhuis of blokhut betreedt, ervaar je de beschikbare ruimte goed en kan er dus betere een weloverwogen keuze worden gemaakt. Bij de verkooppunten staan altijd diverse modellen uitgestald en kan je goed zien en ervaren hoe een en ander er in werkelijkheid uitziet.
Ook bij de standaard blokhutten en tuinhuizen is er nog een ruime keuze mogelijk in de uitvoeringen en heb je dus nog alle ruimte om persoonlijke wensen te realiseren. Voor de extra mogelijkheden en keuzes moet je dan bijvoorbeeld denken aan:
- Model (rechthoekig, vierkant, met één schuine kant)
- Afmeting
- Deurindeling (met of zonder raam, dubbele deur)
- Draairichting van de deur
- Ramen (aantal ramen, soort raam (vast of uitzetraam))
- Kleur dakshingles (groen, zwart, rood of bruin)
- Wel of geen sierkap
- Wel of geen bloembak bij de (eventuele) ramen
Van bouwpakket tot tuinhuis of blokhut
Als na een uitgebreide oriëntatie de keuze is gemaakt, dan zal het gekozen tuinhuis of de blokhut als bouwpakket thuis afgeleverd worden. In principe is het vervolgens, met bijgeleverde opbouwhandleiding, eenvoudig in elkaar te zetten. Wordt het tuinhuis of de blokhut niet direct geplaatst, bewaar het pakket dan horizontaal in een droge ruimte. Dit in verband met de werking van het hout. Als het pakket of de pakketten rechtop weggezet worden, dan bestaat de kans dat de planken krom trekken. De meeste tuinhuisjes en blokhutten zijn vervaardigd van Scandinavisch vurenhout. Het hout mag niet in direct contact komen met de aarde, omdat het dan op den duur zal gaan rotten.
Fundering of vergunning soms nodig
Om rotten te voorkomen moet het huisje op een fundering geplaatst worden. Is er sprake van een betonnen fundering, dan hebben we hier gelijk te maken met een bouwwerk. En voor een bouwwerk geldt een meldingsplicht bij de gemeente of er moet misschien zelfs een (lichte) omgevingsvergunning voor worden aangevraagd. Informeer dan ook altijd eerst bij de gemeente welke regels er voor jouw situatie en woonsituatie van toepassing zijn, alvorens aan de slag te gaan. Of er een vergunning noodzakelijk is, is ook afhankelijk van het beschikbare bouwvlak op de kavel en wat daarvan al in gebruik genomen wordt door opstallen.