De tuin snoeien

De tuin snoeien Als je tuin aan het verwilderen is of je vindt dat alle planten wat meer teruggesnoeid moeten worden, heeft het geen zin om rigoureus de snoeischaar te pakken en stevig te gaan kortwieken. Snoeien in het najaar is prima, maar wel met beleid.

Vormen maken of terugsnoeien

Terugsnoeien omdat de plant te groot wordt, er dode of zieke takken aan zitten is iets wat je het hele jaar door moet doen. Wat altijd van belang blijft is dat het terugsnoeien met beleid plaatsvindt. Daarmee gezegd dat het lukraak takken verwijderen die ziek of dood zijn de plant uit proportie kan brengen. De plant wordt er niet fraaier op als deze niet meer in proportie is en daarom is het belangrijk bij het snoeien altijd naar de plant in zijn totaliteit te blijven kijken. Als je aan een kant takken moet weghalen, laat de andere kant – die er wellicht wel goed uitziet – niet verwilderen.

Het najaar is prima om te snoeien, de bloeiperiode is voorbij en zonder de plant te beschadigen kan er gesnoeid worden. Voor sommige planten is het zelfs belangrijk om direct na de bloeiperiode te snoeien.

Het vormsnoeien is bijvoorbeeld bekend bij de buxus. Figuren of mooie rechte dichte hagen van de diepgroene buxus, die bovendien in de winter mooi blijft. Een figuur om een mooi egale haag creëer je door mooie strakke vormen te snoeien. Doe dit niet met groot geweld, maar snoei met geduld. Het zijn over het algemeen geen snelle groeiers (de groenblijvers) en het volle plaatje wat je met een groenblijver kunt krijgen, wordt teniet gedaan als je te rigoureus met de snoeischaar aan de slag gaat. Bekijk de plant of haag en ‘corrigeer’ wat niet in het plaatje past en laat de plant(en) daarna weer rustig doorgroeien. Bladverliezende planten kun je vaker per seizoen vormsnoeien om deze in balans te houden.

Gereedschap

Goed gereedschap is het halve werk, wordt wel eens gezegd. Maar het klopt wel, want met goed gereedschap werkt het nu eenmaal beter. Beter voor de snoeier en beter voor de plant. Het is immers toch een ‘wond’ die gemaakt wordt.
Naast de snoeischaar is een boomzaag belangrijk als je bomen in de tuin hebt, maar ook een goede schep, spade, hark en bezem zijn belangrijk. Goed gereedschap hoef je niet jaarlijks te kopen, dus een duurzame versie – die veelal ook prijzig is – is aan te bevelen.

Er zijn meerdere merken die goed materiaal maken, maar belangrijk is dat het goed in de hand ligt en het werk voor je kan doen (het is min of meer een verlengstuk van je handen). Heb je bijvoorbeeld kleine handen, dan is niet ieder gereedschap geschikt. Probeer daarom snoeischaren, boomzagen of heggenscharen uit, voordat je deze aanschaft. Ook voor links- en rechtshandige is er apart materiaal te koop.

Aan de slag

Soms zijn mensen angstig om te snoeien. Haal je er teveel vanaf, gaat de plant mogelijk kapot. Let bij het snoeien altijd op de aanwezige knoppen. De knoppen steken niet altijd uit, maar zijn nog klein of liggen tegen de tak aan. Let dus goed op. De plaats van de knoppen kan de groeiwijze beïnvloeden, dus kijk goed waar de knoppen liggen en snoei tot boven de laatste knop (die bij de hoofdtak ligt). Wat naar binnen groeit, kan de plant qua groei/bloei beïnvloeden, dus verwijder deze ook.

Al met al kan het stevig terugsnoeien dus drastisch lijken, maar als je de juiste knoppen laat zitten, komen er vanzelf weer mooie jonge takken terug.

Na het snoeien alles netjes opruimen (voor compost of in de container) en je tuin kan met goed fatsoen de winter in.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De snoeitabel, wanneer en hoe snoeien?De snoeitabel, wanneer en hoe snoeien?Wanneer en hoe je planten en struiken moet snoeien kun je vinden in de snoeitabel in dit artikel. Een snoeitabel wordt o…
Tuin en tuinier tips - SnoeienTuin en tuinier tips - SnoeienHet doel van het snoeien van planten en bomen is ze mooi en gezond te houden. Belangrijk om te weten is wanneer je dit m…
Struiken en bomen snoeien met hulp van Gardena gereedschapStruiken en bomen snoeien met hulp van Gardena gereedschapAls we een mooie tuin hebben dan is vooral het snoeien een regelmatig terugkerende bezigheid. We moeten oude en dorre ta…
Hortensia snoeien, Hortensia onderhoud & tipsHortensia snoeien, Hortensia onderhoud & tipsHortensia's. Wanneer moet je een Hortensia snoeien en hoe doe je dit om een optimaal resultaat in het aantal bloemen en…

Winterjasmijn met haar prachtige gele bloemenWinterjasmijn met haar prachtige gele bloemenOver jasmijn bestaan nogal wat misverstanden. Veel mensen denken dat daarmee de boerenjasmijn wordt bedoeld, terwijl de…
Zelf paddenstoelen of champignons telenZelf paddenstoelen of champignons telenZelf iets telen of kweken is altijd erg leuk. En het is vaak nog leerzaam bovendien. Zelf paddenstoelen of champignons t…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 24-10-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.