Winterjasmijn met haar prachtige gele bloemen

Winterjasmijn met haar prachtige gele bloemen Over jasmijn bestaan nogal wat misverstanden. Veel mensen denken dat daarmee de boerenjasmijn wordt bedoeld, terwijl de ander de heerlijke ruikende klimplant bedoelt die de basis vormt van veel parfums.

Boerenjasmijn is geen jasmijn

De boerenjasmijn die zijn bloeitijd in het begin van de zomer heeft is echter helemaal geen jasmijn. Dat wordt ook wel duidelijk uit de naam die Philadelphus luidt. De echte jasmijn daarentegen luistert naar de benaming Jasminum.

Jasminus

De Jasminum komt uit een grote familie. Zeker 200 soorten scharen zich onder deze paraplu. Ook is de Jasminum familie van de olijf. En de meeste leden van deze familie zijn klimplanten die heerlijk reuken. Ook is het merendeel van hen niet winterhard, ze komen de Hollandse winters buiten dus niet zonder kleurscheuren door. Er zijn er wel een paar die wel tegen het Nederlandse klimaat kunnen, maar die geven dan weer niet die heerlijke geuren af. Het is soms oneerlijk verdeeld in de wereld.

Jasminum nudiflorum - bloeien op kaal hout

De bekendste van die niet geurende jasmijn is de winterjasmijn. Zijn Latijnse naam is Jasminum nudiflorum. Dit betekent dat hij naaktbloeiend is en wie de plant ziet weet ook snel waarom hij deze benaming heeft gekregen. De plant bloeit namelijk zo op het kale hout.

Winterjasmijn bloeit vooral in het na- en voorjaar

De naam van de winterjasmijn is ook wat vreemd gekozen, want het bloeien van de plant begint al in de herfst en niet pas in de winter. Het aanmaken van bloemen gaat dan wel door tot het voorjaar. Met vorst stopt het trouwens allemaal, want dan last de plant vanzelf een bloeipauze in. Dit wordt vooraf gegaan door het bevriezen van de bloemen en dat is het signaal voor de plant om er maar even mee op te houden om de prachtige gele bloemetjes te reproduceren. Zonder vorst zijn er dus bloemen te vinden van oktober tot maar, maar in het najaar en in het voorjaar bereikt de plant zijn hoogtepunt qua bloei.

Hoe ziet winterjasmijn eruit?

Winterjasmijn is eigenlijk een kleine stuik. Daar komen lange uitlopers aan en die zetten hun wortels weer overal in de grond waar zij diezelfde grond raken. Dit betekent dus ook dat de plant op een gegeven moment wel overal kan groeien door de tuin. Wie dat niet wil, zal dus moeten ingrijpen. Snoeien is sowieso erg belangrijk bij deze struik, want er ontstaat na verloop van tijd wel veel dood hout. Ieder jaar na de bloei een groot deel van de takken wegsnoeien is de remedie. De groei en de bloei worden er bovendien alleen maar veel beter van. De bloemen van de winterjasmijn zijn geel en dat levert in de winter natuurlijk wel een prachtig beeld op.

Waar kan winterjasmijn geplant worden?

De winterjasmijn struik kan op veel plaatsen staan. Vrijstaand is mogelijk, maar ook tegen een muur. Wie de plant op een keermuurtje plant ziet de takken vervolgens bijna vloeiend naar beneden vallen. Wie de takken steeds goed opbindt, kan de plant wel 5 meter hoog zien worden. De winterjasmijn kan overigens ook in potten worden geplant. Mooi naast de deur is het een prachtig welkom in een duistere periode als herfst en winter. Er is wel een hele grote pot voor nodig om de plant te laten floreren, maar verder heeft de struik niet zoveel nodig. Ja wat water natuurlijk.

Grond en standplaats winterjasmijn

Jasminum nudiflorum kan op alle grondsoorten worden geteeld en ook wel overal in de tuin. Hem op het oosten zetten is wat minder succesvol. Door de oostenwind bevriezen de bloemen dan te snel. De struik doet het zowel in de schaduw als in de zon, maar hij heeft wel voorkeur voor zon. Dan is te zien dat hij de mooiste bloemen oplevert.

Winterjasmijn in een vaasje of boeket

De winterjasmijn doet het verder ook heel goed in boeketten en in vazen. De takken blijven heel lang goed en het prachtige geel staat geweldig in de duistere najaarsperiode.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloeit de forsythia? Neen, het is de winterjasmijnBloeit de forsythia? Neen, het is de winterjasmijnDe winterjasmijn bloeit wanneer de meteorologische winter (1 december) begint, tot de meteorologische lente (1 maart). M…
De jasmijn is een bloem vol geur en romantiekDe jasmijn is een bloem vol geur en romantiekDe Jasmijn struik kennen we in Nederland met heerlijk geurende bloemetjes die in mei en juni bloeien. Gaan we naar de la…
De mooie Arabische jasmijnDe mooie Arabische jasmijnDe meeste mensen kennen de jasmijnplant wel, een plant met donkergroen blad en mooie sierlijke witte bloemen. Daarnaast…
De geneeskracht van jasmijnDe geneeskracht van jasmijnJasmijn of gewone jasmijn groeit oorspronkelijk in de Kaukasus, Noord-Iran, Pakistan, Afghanistan, het Himalayagebergte…

Buitenkeukens en barbecues voor gezellig eten in de tuinBuitenkeukens en barbecues voor gezellig eten in de tuinDe tuin wordt steeds meer een verlengstuk van de woning. Er verschijnen hele mooie zithoeken in de tuin en ook het buite…
De tuin snoeienDe tuin snoeienAls je tuin aan het verwilderen is of je vindt dat alle planten wat meer teruggesnoeid moeten worden, heeft het geen zin…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ARLOUK, Pixabay
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 17-12-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.