Cortenstaal in de tuin, waar kun je het voor gebruiken?

Cortenstaal in de tuin, waar kun je het voor gebruiken? Cortenststaal is een sterk, duurzaam en recyclebaar materiaal. Het heeft bij de aflevering een grijs/zwarte metaalkleur, die door toevoeging van andere metalen oxideert. Dit vindt plaats onder invloed van weersomstandigheden. Hierdoor ontstaat de kenmerkende bruine roestkleur. De roestlaag zit alleen op de buitenste laag en beschermt het onderliggende metaal tegen verder oxideren. Cortenstaal heeft een warme, moderne uitstraling maar het past heel goed bij verschillende tuinstijlen, van modern tot klassiek.

Wat is cortenstaal?

Cortenstaal is een afgeleide van Cor (corrosie laag- roestkleur) en Ten, (tensile strength- treksterkte) de eigenschappen van het materiaal. Het is een sterk en weervast materiaal met een lange levensduur. Het materiaal wordt o.a. gebruikt in de bouw, voor constructies en in de tuin. Cortenstaal is ijzer waaraan de metalen koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom zijn toegevoegd. Onder weersinvloeden oxideert het materiaal en gaat roesten. Deze roestlaag zit alleen op de buitenste laag van het materiaal en heeft een beschermende werking. Het laat geen zuurstof door zodat het materiaal niet verder roest. Het materiaal heeft dan ook een langere levensduur dan gewoon staal. Omdat het een zuiver metaal is, kan het worden omgesmolten tot nieuw staal. Het materiaal is dus 100 procent recyclebaar.

De kwaliteit van cortenstaal

Cortenstaal is verkrijgbaar in dunne en dikkere platen. De kwaliteit van dunne platen is minder goed, ze roesten eerder door. Hoe dikker de plaat, hoe beter de kwaliteit. Bouwmarkten (maar ook online aanbieders) gebruiken vaak de dunne platen om het cortenstaal goedkoop aan te kunnen bieden.

Water veroorzaakt zwakke plekken

Er mag geen water of blad op het cortenstaal blijven liggen, omdat het corrosieproces hier gewoon door gaat en er op den duur zwakke plekken zullen ontstaan. Dunne platen cortenstaal zijn al na enkele jaren doorgeroest. Dit kan worden voorkomen door bij het ontwerp rekening te houden met de waterafvoer.

Hoe ontstaat de kenmerkende roestbruine kleur?

De uiteindelijke kleur die het cortenstaal aanneemt wordt bepaald door een aantal factoren. De vochtigheid, temperatuur, blootstelling aan weersomstandigheden en de stand van een object kleuren het materiaal oranje, terra of bruin. Cortenstaal wordt in metaalkleur geleverd en heeft na ongeveer één tot twee jaar zijn roestkleur.

Het ontstaan van cortenstaal

In de VS werd de staallegering voor cortenstaal ontwikkeld waarna er in 1932 patent op kwam. United States Steel Company bracht het materiaal op de markt onder de naam Cor-Ten-staal en produceert het onder hun licentie. Dillicor en Patinax zijn andere merken die dit materiaal produceren.

Cortenstaal in de tuin

Cortenstaal wordt steeds meer gebruikt door tuinontwerpers omdat het materiaal een moderne, warme uitstraling heeft en een lange levensduur. Het wordt gebruikt voor bloembakken, vijver- en borderranden, kantopsluitingen, sierhekwerk, schuttingen, verlichting, gevelbekleding, vuurkorven, buitenhaarden en kunstobjecten. Met cortenstaal creëer je eenheid in de tuin, als je het terug laat komen in de accessoires. Voorwerpen van cortenstaal zijn te koop bij o.a. tuincentra. Als je dit materiaal in een tuin gebruikt moet het meestal op maat worden gemaakt. Vooral in het begin geeft cortenstaal roestwater af, op donkere bestrating of op een groenstrook is dit geen probleem.

Een kantopsluiting van cortenstaal

Cortenstaal wordt veel gebruikt als kantopsluiting voor bestrating. Het voorkomt dat de bestrating wordt weggedrukt of verzakt. De rechte lijnen en het gladde oppervlak zorgen voor een strakke uitstraling. Je kunt het toepassen in rechte, gebogen of ronde vormen. Cortenstaal is ook mooi als afscheiding van een verhoogde border.

Wat zijn de voordelen van cortenstaal?

  • Het heeft een lange levensduur.
  • Het heeft een strakke, moderne uitstraling.
  • Het is op veel manieren toepasbaar. (voorwerpen, kantopsluiting)
  • Het is net zo sterk als rvs.
  • Het kan zowel in rechte als in ronde vormen worden verwerkt.
  • Het krijgt na verloop van tijd de kenmerkende warme roestkleur.
  • De roestbruine kleur past goed in een natuurlijke omgeving.
  • Het heeft weinig onderhoud nodig omdat de roestlaag een beschermende werking heeft. Schilderen is niet nodig.
  • Het is volledig recyclebaar.

Wat zijn de nadelen van cortenstaal?

  • Goede kwaliteit cortenstaal is duur in aanschaf.
  • Voor de doe-het-zelver lastig te verwerken.
  • Geeft vooral in het begin roestwater af na een regenbui.
  • Er mag geen water of blad op blijven liggen.
© 2013 - 2024 Liza, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cortenstaal voor bloembakken en borderranden in de tuinCortenstaal voor bloembakken en borderranden in de tuinCortenstaal, een speciale metaallegering die wordt gebruikt in de bouw, maar ook een zeer geschikt materiaal is voor geb…
Cortenstaal: Eigenschappen en toepassingenCortenstaal: Eigenschappen en toepassingenCortenstaal gaat zo'n acht keer langer mee dan de gangbare constructie(koolstof)staal. De sterkte is vergelijkbaar met d…
Bestrating; Gebruik van opsluitbanden of palissadebandenBestrating; Gebruik van opsluitbanden of palissadebandenSierbestrating is er in alle soorten en maten. Bij de aanleg van een pad of terras gaat de meeste aandacht uit naar de k…
Het aanleggen van een voortuinHet aanleggen van een voortuinDe voortuin is het visitekaartje van een woning waar vaak weinig aandacht aan wordt besteed. Maar een goed aangelegde vo…

Regenton - over duigen en designRegenton - over duigen en designZe zijn er in soorten en maten, van hout met duigen, keramiek tot kunststof en designtonnen. Een ding hebben ze gemeen:…
Meer vlinders in uw tuinMeer vlinders in uw tuinVlinders, een van de weinige insectensoorten die daadwerkelijk geliefd zijn bij vele mensen. In hun vele kleuren en vari…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: M Ke, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://www.xidit.nl/10-cortenstaal-hoe-werkt-het.html
  • https://gadero.nl/cortenstaal/
  • https://godu-tuin.nl/blog/een-cortenstaal-vuurschaal-kopen-beoordeel-zelf-eenvoudig-de-kwaliteit
  • https://www.metaalwinkel.nl/cortenstaal.html
Reacties

Bart-Jan, 02-12-2017
In uw artikel over cortenstaal in de tuin wordt opgemerkt dat er geen bladeren of water op het cortenstaal mogen blijven liggen. Wij hebben onlangs een waterschaal van cortenstaal gekocht! Moeten wij nu de waterschaal gaan behandelen (ik denk dan aan een roestomzettende verfsoort of een voorbehandeling met menie)? Reactie infoteur, 04-12-2017
Hallo Bart-Jan,

Cortenstaal oxideert onder invloed van weersomstandigheden en ook wanneer er water op blijft staan. Hierdoor slijt de roestlaag ook steeds een beetje waardoor het oxidatieproces blijft doorgaan. In een waterschaal zal dit proces ook steeds doorgaan. De levensduur van het materiaal is afhankelijk van de dikte van het metaal. Cortenstaal kan wel 30 jaar meegaan. Het materiaal hoeft verder geen behandeling te ondergaan.

Groeten Liza

Ron Rots, 26-04-2017
Ls.

Gaarne ontvang ik van u nadere informatie (of een doorverwijzing naar een deskundige op dit gebied) m.b.t. het gebruik van Corten-staal. Een aantal jaar geleden hebben wij in onze gemeenschappelijke tuin de aanwezige kunststof plantenbakken op een specifieke wijze "ingepakt" met dun Cortenstaal. Het ziet er beter uit dan de voorgaande situatie echter vanaf het moment van plaatsing (2014) hebben wij regelmatig te kampen met lekkages en waterschade voor onderliggende winkelpanden. Ter verduidelijking: onze binnentuin, ca. 600m2 groot, bevindt zich op de 1e etage en is aangelegd op een betonvloer met dakbedekking (bitumen); piepschuimplaten en split-steentjes. Hierop rusten de plantenbakken. Door de beperkte aanwezigheid van hemel afvoerpunten i.c.m. de specifieke montage van het Cortenstaal, is geconstateerd dat een gedeelte van het Cortenstaal permanent nat staat. Dit lijkt mij niet goed voor de levensduur van het staal, aangezien hierdoor het proces van roestvorming structureel is en zich geen "huid" kan vormen. Mijn concrete vraag is de volgende: Is bij u bekend in hoeverre het zgn. loog- of roestwater een nadelige invloed kan hebben op de dakbedekking cq. bitumen-laag?

In afwachting van uw reactie,
Met vriendelijke groet,

Ron Rots Reactie infoteur, 27-04-2017
Goedemorgen,
De lekkage zou kunnen worden veroorzaakt door:
- Het materiaalgebruik, de scherpe splitsteentjes en/of scherpe randen van het cortenstaal.
- De beperkte afvoer van regenwater.
- Plasvorming doordat regenwater niet naar de afvoer wegloopt. Dak zou iets af moeten lopen.
Ik weet niet of roestwater nadelig is voor de dakbedekking. Het is misschien verstandig om een erkende dakdekker bij u in de buurt om advies te vragen.

Hieronder nog een link waar informatie over dakbedekking opstaat.
http://zandensplit.nl/informatie/grind-op-het-dak.html

Met vriendelijke groet,
Liza

Liza (204 artikelen)
Laatste update: 17-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.