Betonschutting, hout-betonschutting of aluminium schutting

Betonschutting, hout-betonschutting of aluminium schutting Wie zich gaat oriënteren op een nieuwe erfafscheiding loopt de kans om al snel door de bomen het bos niet meer te zien. Wat denkt u bijvoorbeeld van een betonschutting? Dat is allang niet meer die saaie grijze betonschutting van vroeger. Er zijn veel meer eigentijdse mogelijkheden, ook bijvoorbeeld in combinatie met hout. De zogenaamde hout-betonschutting. En wie helemaal een eigentijdse schutting in zijn/haar tuin wil hebben, kiest voor een dergelijke strakke en moderne aluminium schutting. Het voordeel van al deze nieuwe materialen is de langere levensduur.

Betonschutting is meer dan een grijze betonplaat

Nieuwste ontwikkelingen betonschutting

Een schutting van beton wordt al jaren gebruikt in de vorm van gladde grijze betonplaten. Maar er zijn op dit gebied inmiddels veel meer mogelijkheden gekomen. Die bekende grauwe grijze en extreem saaie betonschutting heeft enorme concurrentie gekregen van veel meer eigentijdse uitvoeringen. Wat wel gebleven is, is de duurzaamheid en lange levensduur van deze soorten van erfafscheiding. Er is inmiddels een breed assortiment betonschuttingen in verschillende motieven en kleuren op de markt.

Opbouw van een betonschutting

Een betonschutting bestaat uit losse betonnen platen van 36 cm. hoog, die tussen twee betonnen palen worden geschoven. De onderste plaat komt enkele centimeter in de grond. Door dit bouwsysteem van losse platen kan je zelf de hoogte van de schutting bepalen. Eventueel kan er ook gespeeld worden met de hoogte, door niet overal evenveel platen tussen de palen te schuiven. Geadviseerd wordt om minimaal 3 en maximaal 9 platen op elkaar te stapelen. De voordelen van een betonschutting zijn:
 • Geen onderhoud
 • Duurzaam
 • Geen fundering nodig
 • Goedkoper dan een gemetselde muur

Verschillende motieven van een betonschutting

De in het beton toegepaste motieven doen denken aan de bekende houten schermen die ook als erfafscheiding gebruikt kunnen worden. En net als bij de houten schermen is de betonschutting ook leverbaar met een rechte én een licht gebogen bovenkant.
Verschillende motieven die in de betonschutting aangebracht worden zijn:
 • Glad
 • Vlechtmotief
 • Rots motief
 • Rabatmotief
 • Steenmotief

Kleuren betonschutting

De huidige betonplaten worden, afhankelijk van het gekozen motief, geleverd in de kleuren grijs, antraciet, bruin en geel.

Tweede leven voor de oude betonschutting

Wie in zijn of haar tuin beschikt over een dergelijke oude verweerde betonschutting, moet misschien nog eens even rustig nadenken over de toekomst van deze erfafscheiding. Verwijderen kan altijd nog, dus misschien kan de schutting nog even blijven staan en een tweede leven krijgen. Als hij instabiel is door scheuren en barsten, dan is dit mogelijk nog wel te repareren. Als de schutting daarna met betonverf een kleurtje krijgt, staat er opeens toch een nieuwe erfafscheiding in de tuin.

Hout-betonschutting als alternatief voor beton

Opbouw hout-betonschutting

Zoals de naam al aangeeft gaat het hier om schuttingen gemaakt uit een combinatie van hout en beton. Geschikt voor tuineigenaren die de uitstraling van hout willen combineren met de duurzaamheid van beton. Een dergelijke schutting bestaat uit houten schermen (afmeting 180 x 180 cm.), die geplaatst worden tussen betonnen palen. Voordat de houten schermen geplaatst worden, komt er als eerste een betonnen plaat tussen de palen. De betonnen platen komen enkele centimeters in de grond, de rest van de plaat steekt boven de grond uit. De houten schermen worden vervolgens door middel van U-profielen aan de betonnen palen bevestigd, net boven de betonnen plaat. Het hout komt dus niet in aanraking met de aarde en daarmee wordt de kans op rotten weggenomen.

Voordelen hout-betonschutting

De meest kwetsbare delen van de schutting, met andere worden die delen die met de grond in aanraking komen en dus gevoelig zijn voor rotten, zijn bij deze schuttingen gemaakt van beton. De basis van de erfafscheiding is dus duurzaam en onderhoudsvrij. De schermen hebben een kortere levensduur, maar kunnen, als dat al nodig zou zijn, eenvoudig vervangen worden.

Aluminium schutting voor een moderne erfafscheiding

Opbouw aluminium schutting

Een relatief nieuw product op het gebied van erfafscheidingen is de aluminium schutting. Een schutting die absoluut niet zal misstaan in een moderne, strakke tuin. Maar ook tussen natuurlijke beplanting of veel siergrassen zal de aluminium schutting een verrassend effect geven. Het aluminium is afgelakt met een donkergrijze structuurlak. Ook de aluminium schutting wordt opgebouwd uit losse platen, die tussen aluminiumpalen geschoven worden.

Voordelen aluminium schutting

Het aluminium is kras vast, waterafstotend en onderhoudsvrij. Bovendien is het zeer licht van gewicht en daardoor ook geschikt voor op een balkon. Het materiaal heeft een levensduur van 100 jaar. Het zijn in aanschaf zeker geen goedkope schuttingen, maar er staat dan wel voor de rest van je leven een juweel van een schutting in de tuin of op het balkon!

Leverbare aluminium plaatsoorten

Naast de nogal massieve dichte platen zijn er ook andere structuren leverbaar:
 • Helder glas
 • Gematteerd glas
 • Aluminium spijlen
 • Geperforeerd aluminium
 • Kantelbare lamellen
Door enkele van deze platen in de schutting toe te passen, ontstaat een levendig geheel. De panelen van helder en gematteerd glas zorgen voor lichtval in de tuin. En met het paneel van kantelbare lamellen bepaal je zelf of en wanneer je lichtinval in de tuin wilt hebben. Door enkele afwijkende panelen in de schutting op te nemen, ontstaat er een levendig en gevarieerd beeld. Bovendien creëer je zo je eigen unieke schutting.
© 2009 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Erfafscheiding: de betonschuttingEr zijn heel veel mogelijkheden om de privacy in uw tuin te waarborgen. Een daarvan is de betonschutting. Dat er tegenwo…
Erfafscheiding: het natuurlijk alternatiefBuiten de standaard betonnen, houten of kunststof schuttingen, zijn er nog heel veel mogelijkheden om uw tuin af te sche…
Wat kost het plaatsen van een schutting?De kosten voor het inrichten van de tuin wordt vaak onderschat. Een schutting plaatsen kan een dure klus zijn die veel m…
Erfafscheiding: de kunststof schuttingErfafscheidingen zijn er te kust en te keur te koop. Deze kunnen van beton, steen, hout of natuurlijke oorsprong zijn zo…

Direct privacy met een kant en klare haag!Direct privacy met een kant en klare haag!Uw erfafscheiding plaatsen en binnen één dag al privacy? Met een houten schutting of een erfafscheiding van beton is dat…
Erfafscheiding van sierhekken en sierpoortenErfafscheiding van sierhekken en sierpoortenVoor de afscheiding van het eigen erf wordt vaak gedacht aan een gesloten hek of haag. Maar niet iedereen wil zijn of ha…
Bronnen en referenties
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 07-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.