Tuinkast, tuinkist of balkonkast als ideale opbergplek

Tuinkast, tuinkist of balkonkast als ideale opbergplek Bergruimte heeft men bijna altijd te weinig. Niet alleen in huis, maar ook in de tuin is voldoende en efficiënte opbergruimte erg belangrijk. Extra bergruimte voor het tuingereedschap, een praktische en veilige stalling voor de fiets(en), opbergruimte voor buitenspeelgoed, het uit het zicht onttrekken van de vuilcontainers: er zijn tal van toepassingen te bedenken waarvoor extra opbergruimte in de tuin een ideale oplossing is. Er zijn veel verschillende tuinkasten, tuinkisten, balkonkasten en fietsenbergingen op de markt. Dergelijk opbergmateriaal is in de meeste gevallen gemaakt van hout, kunststof of staal.

Extra opbergplek met tuinkast, tuinkist of balkonkast

Is de bestaande tuinberging te klein of beschik je helemaal niet over een berging in de tuin? Geen nood, want diverse leveranciers hebben oplossingen bedacht voor het opbergen van alle tuinspullen. Niets is zo ergerlijk als rondslingerende en/of onvindbare spullen. Daarom is het overzichtelijk opbergen van tuingereedschap, het uit het zicht onttrekken van de vuilcontainers, een opbergplaats voor de tuinkussens of een droge en veilige parkeerplek voor de fietsen een vereiste voor praktisch iedereen. Voor alle soorten spullen en producten is een oplossing bedacht in de vorm van tuinkasten, opbergkisten, fietsenberging en balkonkasten. Deze producten worden zowel in hout, van kunststof en zelfs in staal aangeboden. Naast een praktische oplossing zijn de kasten, met hun eigentijdse design, soms ook echte sfeermakers in de tuin. De uitvoeringen van hout kunnen desgewenst ook nog gebeitst worden in allerlei kleuren, zodat de kast of berging een persoonlijk tintje krijgt en helemaal past bij de inrichting van de tuin.

Houten opbergplaatsen voor in de tuin

In de meeste bouwmarkten en uiteraard bij alle tuinspecialisten vind je volop keus in houten opbergsysteem voor de buitenruimte. Denk daarbij aan tuinkasten, tuinkisten, opbergruimtes voor een enkele of een dubbele de vuilcontainer of een droge opbergplek voor het openhaardhout. Deze in hout uitgevoerde oplossingen hebben misschien als nadeel dat het materiaal in de loop der jaren wel het nodige onderhoud zal vragen. Voor het onderhoud kan gekozen worden om het hout te behandelen met beits of met verf. Beits brengt een transparante laag aan en verf is dekkend. In het eerste geval blijft de houtnerf zichtbaar en bij gebruik van verf verdwijnt deze. Bij het behandelen met beits of verf kan praktisch uit elke kleur gekozen worden. Dit kan dan weer als voordeel van hout worden gezien. Een opbergplek van hout kan in elke gewenste kleur worden gebeitst of geschilderd en daardoor helemaal aangepast worden aan de persoonlijke smaak en sfeer in de tuin.

Kunststof opbergplekken voor in de tuin

Wie kiest voor een opbergplek van kunststof zal lang kunnen genieten van dit product. Kunststof vraagt immers geen onderhoud en is onslijtbaar. Het is misschien niet altijd de mooiste oplossing, maar dat is heel persoonlijk. Dergelijke producten worden geleverd in neutrale kleuren (wit, grijs, groen, gebroken wit), waardoor ze al snel passen in elke tuin. Het kunststof zal na verloop van jaren, onder invloed van zon, wind en regen, wel iets verkleuren. Onderhoud, behalve misschien een jaarlijkse schoonmaakbeurt, is er dus eigenlijk niet.

Opbergplekken van gegalvaniseerd staal

Ten opzichte van hout of kunststof wordt met de aanschaf van een opbergplek van gegalvaniseerd staal echt een opvallend element aan de tuin toegevoegd. Dit is dan ook vaak een bewuste keuze. Niet alleen een praktische keuze voor een mooie opbergruimte, maar ook voor de toevoeging van een bijna architectonisch element in de tuin. Vooral in moderne strakke tuinen is een opbergplek van gegalvaniseerd stal echt een waardevolle toepassing.

Tuinkasten of tuinkisten

Tuinkasten van hout

Houten tuinkasten zijn de meest logische en mest gebruikte oplossing voor een opbergprobleem in de buitenruimte. Dergelijke kasten worden veel aangeboden bij bouwmarkten en tuinspecialisten. Door de verschillende modellen is er oor elke oplossing wel iets te vinden. Naar wens kan gekozen worden voor een smalle hoge kast of juist voor een laag en breed model. Ook de indeling van de kasten is verschillend. Afhankelijk van wat je er in wilt opbergen kan je kiezen voor een opbergruimte voorzien van planken, of juist een open ruimte zodat je er ook grote en eventueel hoge spullen in op kunt bergen. Qua vormgeving kan je vervolgens nog kiezen voor een schuin aflopend dak of een puntdak. En het uiterlijk van de houten opbergruimte kan uiteraard naar wens worden afgewerkt met een beits of verflaag in de gewenste dekking en kleur.

Tuinkisten of terraskisten van hout

Tuinkisten of terraskisten zijn lage kisten, waarin een (enigszins beperkte) opbergruimte aanwezig is. Wie weinig extra bergruimte nodig heeft, kan met een terraskist twee vliegen in één klap slaan. Een dergelijke opbergruimte kan namelijk onderdeel uit maken van de zithoek op het terras. Met een (eventueel zelfgemaakt) kussen op de kist veranderd deze bergruimte ineens in een extra zitruimte.

Balkonkasten

Wie op zoek is naar een balkonkast komt eigenlijk uit bij de tuinkasten. In principe voldoen die ook aan de eisen voor een balkonkast. Een balkon is over het algemeen niet groot, dus als daar nog een kast op geplaatst moet gaan worden, dan zal de zoektocht uitgaan naar de kleinere exemplaren. Een kast met een dubbelfunctie, zoals een kist met bergruimte waar ook op gezeten kan worden, lijkt dan het meest ideale. En zoek je toch een hoge kast, zoek dan en exemplaar die niet al te diep is. Dit scheelt ook weer ruimte op het balkon. Uiteraard moet je nog wel je spullen er in kwijt kunnen.

Opbergplek voor de afvalcontainer(s)

De opvallend in het zicht staande vuilcontainers blijven voor de meeste mensen een ergernis. Het liefst wil je ze dicht bij de deur, omdat dat nou eenmaal het gemakkelijkst is voor het even snel weggooien van het afval. Daarom is een beetje netjes wegwerken van de meestal niet zo fraaie afvalcontainers of kliko's wel gewenst. Met de verschillende kant-en-klare opbergplekken voor kliko's die te koop zijn is deze ergernis echt niet nodig. De kant-en-klare ombouwen zorgen ervoor dat de container(s) niet meer te zien zijn. Afhankelijk van de eigen situatie kies je voor een kant-en-klaar opbergsysteem voor een of voor twee containers. Vaak is de berging voorzien van een gasveer, om het openen en sluiten te vergemakkelijken. Bij een dubbele opslagplaats kunnen de containers los van elkaar uitgereden worden. De bergplekken zijn volledig in hout uitgevoerd. Luxere modellen hebben soms een dak van verzinkt staalplaat.

Opbergplek voor openhaardhout

Een opbergplek voor het openhaardhout is voor een handige en creatieve doe-het-zelver natuurlijk gemakkelijk zelf te ontwerpen en te maken. Maar uiteraard is ook hiervoor een kant-en-klaar product op de markt. Bij de bouwmarkt vindt je eenvoudige bouwpakketten en bij de tuinspecialist staan veelal de wat luxere uitvoeringen. Een simpele bergplek voor het hout kan al gemaakt worden van het goedkoopste hout. Mits het hout goed is voor behandeld kan dit ook wel even meegaan. Duurdere, gekochte exemplaren kunnen gemaakt zijn van hardhout of gegalvaniseerd staal. Openhaardhout moet droog opgeslagen worden. Dan lijkt het logisch om dit in een berging of garage te doen. Maar opslaan in de buitenlucht is toch beter. In een berging of garage zal het uiteraard niet nat zijn, maar in de meeste gevallen wel vochtig. De hoge luchtvochtigheid in deze ruimtes verhoogt de kans op schimmelvorm in het hout. As het hout goed droog in de buitenlucht wordt opgeslagen kan je dit voorkomen. De opslagplek moet wel de wind doorlaten. Want juist de wind zorgt ervoor dat het gedroogd hout ook tijdens de opslag voldoende droog blijft.
© 2009 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Houten of kunststof dakkapelEr komt veel kijken bij het laten plaatsen van een dakkapel. Een grote beslissing die gemaakt moet worden is het kiezen…
Tuinbergingen in soorten: voor allerlei opslag en meerTuinbergingen in soorten: voor allerlei opslag en meerTuinbergingen zijn er in uiteenlopende soorten. Dat gaat van een opbergkast voor de kliko tot een compleet tuinhuis dat…
Wat kosten nieuwe kunststof kozijnen?Het plaatsen van nieuwe kozijnen is een dure aangelegenheid. De meeste mensen kiezen er voor om er kunststof kozijnen in…
Snijplank kiezenEr bestaan snijplanken van verschillende materialen. Elk materiaal heeft haar eigen voor- en nadelen. Is een snijplank v…

Zeekool, zilte scheuten vol schoonheidZeekool! Ik zie ze nog, prachtige plant zo maar op het strand. Wilde plant in schuim en zand. Meer dan groente om op te…
Haverwortel en SchorseneerToen ik de eerste keer de blauwe morgenster in de natuur zag, dacht ik dat er schorseneren uit de naburige volkstuintjes…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Viscious-Speed, Pixabay
  • www.hillhout.nl
  • www.biohort.com
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 17-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.