Tuinbergingen in soorten: voor allerlei opslag en meer

Tuinbergingen in soorten: voor allerlei opslag en meer Tuinbergingen zijn er in uiteenlopende soorten. Dat gaat van een opbergkast voor de kliko tot een compleet tuinhuis dat ook voor andere doelen dan alleen opbergen kan worden gebruikt. Een klikokast en andere kleinere opbergvoorzieningen hebben voornamelijk een praktische functie maar een heus tuinhuis kan ook voor sfeer zorgen in de tuin. Wat voor soort berging nodig is hangt natuurlijk af van wat er in opgeborgen moet worden. Aan welke eisen een tuinhuis moet voldoen is ook volledig afhankelijk van het gebruik. In materiaalsoort van beide is hout al lang niet meer de enige keuze.

Tuinhuis als tuinberging voor allerlei soorten opslag of meer

Een tuinhuis kan verschillende functies hebben. Soms is een tuinhuis alleen bedoeld voor de opslag van een barbecue of voor tuinmeubelen, tuingereedschap, bewerkingsmachines als grasmaaiers en bladblazers. Ook kan een tuinhuis een alternatief zijn voor een fietsenschuurtje of kan er een scooter of motor onderdak vinden. Maar een groter tuinhuis heeft vaak de functie van ergens beschut te kunnen zitten en kan zelfs een overnachtingsmogelijkheid hebben. In andere gevallen wordt een groter tuinhuis gebruikt als hobbyruimte of doet dienst als werkplaats. In die gevallen zullen er meestal voorzieningen zijn aangebracht zoals stromend water en elektriciteit.

Vorm en materiaal waarmee een tuinhuis is opgebouwd

De vorm van een tuinhuis komt dikwijls overeen met die van een klassiek huis met ramen met kleine ruitjes en een puntdak dat vaak over de wanden uitsteekt. Het materiaal waaruit tuinhuisjes zijn opgebouwd is gevarieerd. Terwijl vroeger de schuurtjes als bergruimte meestal uit steen werden opgetrokken wordt tegenwoordig vaak hout gebruikt of metaal en kunststof. Vooral metaal en kunststof zijn zeer onderhoudsvriendelijk en staan minder onder invloed van de weersomstandigheden. Onderdelen die uit hout opgetrokken zijn moeten voor een langere duurzaamheid wel regelmatig worden bewerkt met een beschermingsmiddel.

Dakbedekking van tuinhuis

Een tuinhuis dat volledig is opgetrokken uit hout heeft dikwijls een dakbedekking van een ander materiaal. Voor de dakbedekking kunnen dan kunststofpanelen of gegalvaniseerde golfplaten zijn gebruikt. Ook komt het vaak voor dat het houten dak bedekt is met shingles. Shingles zijn overlappende elementen die bestaan uit een dubbelzijdig met bitumen geïmpregneerd of gedrenkt ruwvilt of een mat van glasvezel en voorzien van een beschermlaag van minerale korrels.

De bouw van een tuinhuis

Een tuinhuis wordt vaak geleverd in losse bouwonderdelen en is met enige handigheid en hulp wel zelf in elkaar te zetten. Indien dat niet lukt zijn er mogelijkheden voor kant-en-klaar plaatsing waar leveranciers voor kunnen zorgen. Bij het zelf verwerken van de onderdelen moet eerst gezorgd worden voor een geschikte fundering en vloer. Afhankelijk van de ondergrond kan een vloer soms tegelijkertijd de fundering zijn. De vloer bestaat dan uit stenen, tegels of beton. Bij een natte ondergrond kan de vloer beter zodanig worden aangebracht dat er enige ruimte onder de vloer ontstaat en er sprake is van een zogenaamde zwevende vloer.

Andere kleinere tuinbergingen

Een overweging om niet voor een tuinhuis te kiezen maar voor een alternatieve tuinberging kan de aanschafprijs zijn. Maar ook de oppervlakte van de tuin kan meespelen. Een tuinhuis in een kleine tuin vergt immers erg veel grondoppervlak. Daar komt bij dat een tuinhuis niet verplaatsbaar is en veel andere bergingen wel. Andere soorten tuinbergingen hebben vaak de vorm van een grote kast of van kisten in allerlei formaten. Die bergingen zijn in de regel vervaardigd van aluminium, kunststof of verzinkt staal. Door het gebruik van die materialen zijn de bergingen makkelijk te reinigen, waterdicht, weerbestendig en vorstbestendig. Soms zijn metalen bergingen een uitkomst als het niet is toegestaan een houten opslag te plaatsen. Dat kan het geval zijn op campings waar het vanwege brandweervoorschriften verboden kan zijn om iets van hout te bouwen. Veel kleinere tuinbergingen worden als bouwpakket geleverd en zijn met enige handigheid door een doe-het-zelver in elkaar te zetten.

Enkele voorbeelden van kleinere tuinbergingen

Keter Store It Out Max berging

Deze op een grote en hoge boekenkist lijkende tuinberging is zeer geschikt voor het opbergen van tuingereedschap, tuinmeubelen, tuinstoelkussens en barbecue-accessoires. De berging is gemaakt van polypropyleen en daardoor duurzaam en onderhoudsvrij. Om condensvorming te voorkomen zijn in het model voorzieningen getroffen. De berging is makkelijk in elkaar te zetten door een kliksysteem en bestaat uit twee deuren en een deksel dat eenvoudig te openen is door middel van gasveren. Doordat de berging regenwaterdicht is kunnen er ook probleemloos bijvoorbeeld tuinkussen in worden opgeborgen.

Gardexo Tuinkast Bayern

Deze tuinkast heeft ongeveer de afmetingen van een tweedeursgarderobekast en is daarom geschikt om ook lange materialen in op te bergen zoals bijvoorbeeld vishengels. Ook biedt de kast veel ruimte voor diverse tuinartikelen. De tuinkast is gemaakt van geïmpregneerd grenen wat een fraaie aanblik biedt. Aan onderhoud vergt het hout slechts af en toe een bewerking met buitenbeits of ander beschermend product.

Lifetime fiets en container berging

De Lifetime tuinberging is een multifunctionele berging gemaakt van een zware kwaliteit kunststof. Zo zijn de wanden, deuren en deksel gemaakt van dubbelwandig polyethyleen. De constructie is versterkt door stalen profielen. Het deksel beschikt over gasveren waardoor dit makkelijk geopend kan worden. De berging is geschikt voor de plaatsing van drie fietsen. Ook biedt hij genoeg ruimte voor drie afvalcontainers, diverse tuinmeubelen, hout voor de open haard en andere grote spullen.

Memenco containerberging

Deze houten containerberging ofwel kliko ombouw heeft een open achterkant en kan zo om de container heen worden gereden. Het hout waarvan de container is gemaakt is onder druk geïmpregneerd Scandinavisch vurenhout en vergt als onderhoud af en toe een behandeling met buitenbeits, houtolie of verf. De container is ook verkrijgbaar met een gasveer waarmee slechts een tikje met de hand voldoende is om de deksel te openen. Er bestaat ook een model dat wel een achterwand heeft en aan de voorkant een deurtje. De container wordt na openen van het deurtje in de kast gereden. Ook kunnen sommige modellen in kunststof worden geleverd.
© 2015 - 2023 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Houtskeletbouw tuinhuis - tips en adviezenEen houtskeletbouw tuinhuis en/of blokhut kan worden gebruikt voor een breed scala aan activiteiten; als een tuin decora…
Eigenschappen, functie en specificaties van een tuinhuisjeEigenschappen, functie en specificaties van een tuinhuisjeHeb je altijd al gedroomd van een tuinhuisje in je tuin? Naast het feit dat een tuinhuisje heel functioneel is, zorgt de…
Tuinhuisje zelf bouwenAls je een tuinhuisje wilt, kun je een bouwpakket kopen, maar je kunt het tuinhuisje ook zelf bouwen. Als je zelf een tu…
Tuinkast, tuinkist of balkonkast als ideale opbergplekTuinkast, tuinkist of balkonkast als ideale opbergplekBergruimte heeft men bijna altijd te weinig. Niet alleen in huis, maar ook in de tuin is voldoende en efficiënte opbergr…

Groene gevels en groene murenGroene gevels en groene murenBij de aanleg van groene muren en groene gevels worden, zoals de naam al aangeeft, muren en gevels gedeeltelijk of gehee…
Herfst: wat we kunnen leren van de natuurHerfst: wat we kunnen leren van de natuurDe herfst heeft vele gezichten. Het ene moment is er een hemelsblauwe lucht met een helder najaarszonnetje, het andere m…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Waterloosheds, Pixabay
  • http://www.gardenpleasure.nl/tuinberging.htm
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Tuinhuis
  • http://igarden.nl/keter-opbergboxen/keter-store-it-out-max/
  • http://www.beslist.nl/tuin_accessoires/d0002274994/Gardexo_Tuinkast_Bayern.html#specs_wrapper
  • http://www.wehkamp.nl/tuin-klussen/tuinhuizen-kassen-opbergen/bergingen/lifetime-fiets-en-container-berging/C30_8H9_HHD_211323/
  • http://www.memenco-europe.com/containerberging.html
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 27-03-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.