Speciale tegels voor dakterras, balkon of speelplaats

Speciale tegels voor dakterras, balkon of speelplaats Beschikken over een buitenruimte is voor iedereen fijn. Een dergelijke buitenruimte hoeft niet groot te zijn, maar even buiten zitten in het zonnetje is altijd lekker. Een balkon of plat dak omtoveren in een heerlijk terras is dan ook iets dat veel gebeurd. Dergelijke plekken vragen een andere manier van bestraten dan de begane grond. Het dak mag niet te veel belast worden en het hemelwater moet nog gewoon afgevoerd blijven worden. Rubbertegels zijn licht en daarom zeer geschikt om toe te passen op dergelijke terrassen. Maar ook voor een kinderspeelplaats in de tuin is dit een ideale oplossing. En als we het dan toch over rubber hebben: wat dacht je van een pad van rubbersnippers?

Maximale belasting dakterras of balkon

Als je in het bezit bent van een plat dak en je overweegt om daar een mooi terras van te gaan maken, dan zijn er verschillende zaken waar je over na moet gaan denken. Een plat dak zal vaak afgewerkt zijn met zwart bitumen en/of een laag kiezelstenen. Je kunt er op zitten en voor een enkele keer volstaat het wel als leuke buitenplek, maar het is beslist beter voor de levensduur van het dak als er een aparte terrasvloer op aangebracht wordt. Voordat er iets besloten wordt over het materiaal van de dakterrasvloer moet uitgezocht worden welk maximale gewicht het dak kan dragen. Door het creëren van een terras wordt er al snel veel extra gewicht toegevoegd. Er komt een terrasvloer, een tuinset/loungeset en ongetwijfeld ook potten met planten. Dit alles bij elkaar vormt uiteraard een extra belasting voor de dakconstructie. En daar komt het gewicht van de personen die gebruik van het terras gaan maken dan ook nog bij. Pas als de maximale belasting van het dak bekend is, kan je goed beslissen welk materiaal je kunt gaan gebruiken.

Gebruik rubber voetjes of tegeldragers

Er zijn verschillende opties voor de dakterrasvloer. Denk daarbij dan aan een vloer van houten vlonders, een vloer van (gerecycled) kunststof, rubber tegels of een vloer van steen. Houten vlonders of houten stenen zijn het gemakkelijkst om toe te passen. Gerecycled kunststof en rubber tegels zijn vrij licht. Met een stenen vloer wordt de belasting van het dak veel groter. Wat de keuze ook zal worden: leg de dakterrasvloer nooit direct op het dak. Er zijn speciale rubber voetjes of tegeldragers, die voorkomen dat het dak door de terrasvloer beschadigd wordt. Deze voetjes worden als eerste op het dak gezet en vervolgens wordt de gekozen vloer er bovenop geplaatst. Door te werken met tegeldragers zorg je ook voor een goede afwatering. Door het gebruik van de voetjes blijft er ruimte tussen het dak en de terrasvloer. Het water zakt door de terrasvloer, komt op het dak en wordt dan gewoon via de bestaande hemelwaterafvoer afgevoerd. Tegeldragers zijn in hoogte verstelbaar, waardoor de terrasvloer goed in de gewenste hoogte te stellen is en ook mooi waterpas gelegd kan worden.

Kunstgras op het balkon

Een hele snelle bekleding voor het balkon is het gebruik van kunstgras. Dit product is gemakkelijk en snel op maat te maken en hoeft vervolgens alleen maar uitgelegd te worden op de (betonnen) vloer van het balkon. Kunstgras is nagenoeg onderhoudsvrij en verkrijgbaar in verschillende soorten/samenstellingen. In de bouwmarkt ligt een eenvoudige vorm van kunstgras. Maar wil je iets wat bijna niet van echt gras is te onderscheiden, dan moet je naar de speciale leveranciers van kunstgras. Daar is volop keus en professioneel advies over de wijze van eggen en het toe te passen onderhoud.

Vloer van hout of composiet

Een terrasvoer van houten planken geeft een terras gelijk een warme sfeervolle uitstraling. Een vloer van (bangkirai)hout wordt geplaatst op een speciale ondervloer. Er wordt eerst een basisconstructie/balkenlaag gemaakt, waarop vervolgens de houten plankdelen worden bevestigd. Een dergelijke vloer vraagt uiteraard wel onderhoud, omdat we hier te maken hebben met een natuurproduct. Voor wie dat niet wil, is een vloer van composiet misschien een oplossing. Composiet is een duurzaam kunststof met een uitstraling van hout door de aangebrachte nerf-structuur.

Keramische tegels

Voor een echt bijzonder en stijlvol dakterras kan je kiezen voor het gebruik van keramische tegels. Keramische tegels zijn onderhoudsarm, volledig kleurvast en hebben een lange levensduur. Een voordeel van dit materiaal is ook dat het niet glad wordt. Het onvermijdelijke vuil op een balkon of dakterras krijgt niet de kans om zich aan het materiaal te hechten, waardoor de tegels gemakkelijk schoon te maken zijn. Het gebruikte materiaal is licht van gewicht, waardoor het weinig belasting geeft voor de dakconstructie. Keramische tegels worden in verschillende vormen, vierkant, rechthoekig of langwerpig, gemaakt. Dit, in combinatie met de verschillende kleuren en motieven, zorgt ervoor dat er een bekleding voor het dakterras gekozen kan worden, die naadloos aansluit bij je eigen smaak en stijl. Je kunt het zo uitkiezen dat het lijkt alsof de vloer van de woonkamer gewoon overgaat in de vloer van de buitenruimte.

Rubbertegels en rubbersnippers voor de speelplaats

Rubbertegels

Speciaal voor kinderspeelplaatsen zijn rubbertegels ontwikkeld, die leverbaar zijn in de kleuren blauw, grijs, groen, rood en zwart. Voor het formaat van de tegels kan gekozen worden uit verschillende lengtes, breedtes en diktes. Voor de noodzakelijke afwerking van het tegelwerk zijn er ook bijpassende opsluitbanden van rubber te koop. De rubbertegel is vooral bekend van de openbare kinderspeelplaatsen waar ze worden toegepast voor valbescherming. Ook voor particulieren zijn deze producten te koop en is er dus keus genoeg om een toepassing naar eigen smaak te maken. Naast het gebruik voor kinderspeelplaatsen zijn de tegels ook geschikt om er een terras van aan te leggen. Rubbertegels zijn dus ook zeer geschikt voor gebruik op een dakterras of balkon.

Rubbersnippers

Rubbersnippers zijn gemaakt van oude heftruck- en/of tractorbanden. Het is een milieuvriendelijk product en een goed alternatief voor het gebruik van halfverharding op natuurlijke basis. Wie een pad heeft van boomschors, houtsnippers of cacaodoppen weet uit ervaring dat dit eens in de paar jaar aan vervanging toe is, omdat deze materialen uiteindelijk verteren. De rubbersnippers zijn duurzaam en verteren niet. Het materiaal kan zelfs in de border of als afdeklaag in terraspotten worden toegepast. Ondanks weersinvloeden behouden snippers hun oorspronkelijke kleur. De laag van losse snippers voert water goed af en houdt de groei van onkruid tegen. De snippers zijn te koop in de kleuren blauw, bruin, grijs, groen, terracotta en zwart. Door deze verschillende kleuren kan voor elke toepassing het gewenste effect gebruikt worden (denk dan aan bruin voor de border en zwart of grijs voor de paden).

Uiteraard is ook de rubbersnipper geschikt om te gebruiken op een kinderspeelplaats. Het enige nadeel kan wel zijn dat we hier te maken hebben met kleine losse materialen, kinderen kunnen hiermee gaan spelen en dat is natuurlijk ook weer niet de bedoeling. De rubbertegel lijkt hiervoor een betere oplossing.
© 2009 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tuinieren op een balkon; mogelijkheden genoeg!Tuinieren op een balkon; mogelijkheden genoeg!Hebt u geen tuin, maar beschikt u wel over een balkon? Ook dan kunt u nog volop gaan tuinieren! Op een balkon is namelij…
Dak: aanleggen van een dakterrasDak: aanleggen van een dakterrasAls u in de stad woont is het zeker aan te raden om een dakterras te nemen wanneer u de kans krijgt. De kosten en prijs…
Hoe leg je een houten vlonderterras aan?Hoe leg je een houten vlonderterras aan?Wil je ook een mooi houten vlonderterras in de tuin? Er zijn verschillende geschikte soorten hout zoals hardhout, geïmpr…
Facings voor de tandenFacings voor de tandenIedereen wil wel een mooi en stralend gebit. Sommigen hebben dit echter niet van nature. Facings voor de tanden kunnen h…

Stokroos, mooi maar ook geneeskrachtig?Stokroos, mooi maar ook geneeskrachtig?De stokroos stamt oorspronkelijk uit China en groeit nu verwilderd op vele plaatsen in de wereld. Ook in vele Zuid-Frans…
Zelf terras of tuinpad aanleggenZelf terras of tuinpad aanleggenHet zelf aanleggen van een terras, oprit of tuinpad is betrekkelijk eenvoudig. Het vraagt echter wel om de nodige voorbe…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Glynn424, Pixabay (bewerkt)
  • https://www.tuinenbalkon.nl/een-nieuwe-vloer-voor-je-dakterras
  • https://www.exclusievedakterrassen.nl/terrasvloeren/
  • https://www.rubbermagazijn.nl/rubberen-tegels/
  • http://rubbersnippers.info/
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 18-02-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.