Tips om de tuin te bestraten in wildverband
In veel tuinen zie je tegenwoordig dat de bestrating is aangeleged in 'wildverband'. Deze manier van bestraten kan in veel verschillende tuinstijlen worden toegepast. Het aanleggen van een tuin in wildverband is geen gemakkelijke klus. Gelukkig zijn er vele tips die het leggen van wildverband kunnen vergemakkelijken. Zo dien je altijd rekening te houden emt de voegenlengte. Ook kun je ervoor kiezen om een bepaald patroon te hanteren. Zie je er toch geen gat in om het zelf aan te pakken? Roep dan de hulp in van een stratenmaker!
De keuze voor wildverband
Wildverband is een mooie bestratingsstijl die in vele tuinen kan worden toegepast. Een wildverband in een romantische engelse tuin of juist een moderne tuin waar het wildverband gelegd wordt met een strakke tegel. Alles is mogelijk! Wildverband zorgt voor een speels effect en geen tuin is op deze manier hetzelfde.
Een groot voordeel van wildverband is dat het zorgt voor extra stevigheid. Door de nederlandse bodem verzakt de bestrating meestal snel. Ook 'loop' je de tegels na verloop van tijd uit elkaar waardoor tegels omhoog gaan staan (steken) of er grote kieren tussen de tegels ontstaan. Wildverband is een erg stevig verband waarbij dit niet snel zal gebeuren. Omdat de tegels als een soort puzzeltje in elkaar zitten, versterken ze elkaar alleen maar.
Bij bestrating in wildverband, heb je verschillende formaten tegels nodig. Gelukkig is het niet nodig om zelf uit te rekenen hoeveel je van ieder formaat aan moet schaffen. Bij de leverancier is deze bestrating verkrijgbaar als pakket, waarbij de diverse maten uitstekend op elkaar afgestemd zijn.
Voegenlengte
Het belangrijkste aspect van bestrating in wildverband, is het beperken van de voegenlengte. Dit klinkt ingewikkelder dan het is. De naden tussen de bestrating in dienen zowel horizontaal als verticaal zo kort mogelijk te blijven. Dit zorgt voor het mooie effect dat wildverband met zich meebrengt. Hou je hier geen rekening mee en krijg je te lange voegen? Dan is het effect van het wildverband vele malen minder mooi.
Als vuistregel kun je aanhouden dat de langste voegenlijn maximaal de lengte van je grootste tegel plus de lengte van je kleinste tegel mag zijn. Is je grootste tegel 60 *
90 cm en je kleinste tegel 30 *
30 cm? Hou dan
90 + 30 = 120 cm aan als langste voegenlengte.
Wildverband aanleggen met of zonder patroon?
Het aanleggen van wildverband bestrating vereist nogal wat creativiteit. Daarom is het makkelijk om te beginnen met een zeker plan. Bij de levering van de tegels wordt vaak een tekening met een voorbeeld geleverd. Dit kun je als eerste opstapje gebruiken. Verder is het belangrijk om bovenstaande tegel met de voegenlengte te hanteren. Je zal zien dat er al snel iets moois ontstaat.
Ook kun je ervoor kiezen om echt een patroon te hanteren dat steeds terugkomt. Dit kan makkelijker zijn bij het aanleggen, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn! Geen enkele tuin is volledig recht. Vaak heb je te maken met borders of schuurtjes waardoor het patroon daar niet gehanteerd kan worden. Wanneer je ervoor kiest om zonder patroon te werken, kun je deze zaken minder opvallend afwerken dan wanneer je met patroon werkt. Door het patroon krijg je namelijk vaker te maken met tegels die afgezaagd moeten worden.
Afwerking
Als afwerking wordt geadviseerd om de bestrating af te trillen met een trilplaat met rubberen mat. Dit voorkomt dat de grotere tegels breken. Door het trillen van het straatwerk ligt het erg stevig en kun je jarenlang plezier hebben van je nieuwe straat!
Een trilplaat is te huur bij grote tuincentra en bouwmarkten. Ook kun je natuurlijk de hulp inroepen van een stratenmaker. Zij beschikken ook nog eens over veel kennis en ervaring over het aanleggen van bestrating in wildverband.