Bestrating; Gebruik van opsluitbanden of palissadebanden

Bestrating; Gebruik van opsluitbanden of palissadebanden Sierbestrating is er in alle soorten en maten. Bij de aanleg van een pad of terras gaat de meeste aandacht uit naar de keuze van sierbestrating. Dat is logisch, want dit bepaalt voor een groot deel het gezicht van de tuin. Maar een goed aangelegd pad of terras wordt opgesloten door middel van opsluitbanden. Dit verhardingsmateriaal ligt deels verdiept in de grond en is daardoor niet zichtbaar. Er komt aarde overheen en daardoor verdwijnt het geheel. Maar het doet ondertussen wel wat het moet doen: het sluit de bestrating op of in, zodat deze ook jaren na aanleg nog goed ligt en aansluit.

De functie en afmetingen van opsluitbanden

Wat is de functie van opsluitbanden?

Gebruik van opsluitbanden / Bron: Dassel, PixabayGebruik van opsluitbanden / Bron: Dassel, Pixabay
Bij een juiste aanleg van een pad of terras zal altijd gewerkt moeten worden met opsluitbanden. Opsluitbanden, het woord zegt het eigenlijk al zelf, sluiten de bestrating op of in. Opsluitbanden worden aan alle randen van een pad of terras gelegd en vormen zo een stevige begrenzing. De reden waarom men bestrating opsluit is simpel: zo wordt voorkomen dat het pad of terras wegloopt of wegzakt naar de zijkanten en daardoor in het midden gaten gaat vertonen. Opsluitbanden zijn dik (minimaal 15 centimeter) en steken voor extra stevigheid en om hun functie goed uit te kunnen voeren, diep in de grond. De bovenkant van de banden wordt iets dieper dan de bestrating zelf gelegd. Dit zorgt ervoor dat de bestrating goed tegengehouden kan worden, maar tegelijkertijd zijn de verstevigende banden niet zichtbaar. De aarde of de beplanting van een aangrenzende border komt er overheen en haalt hem zo dus helemaal uit het zicht. De opsluitbanden zijn leverbaar in verschillende kleuren en kunnen (indien ze onverhoopt wel zichtbaar zijn) aangepast worden aan de kleur van de sierbestrating. Uiteraard verhoogt de aanschaf van deze banden het totale kostenplaatje. En voor iets wat je uiteindelijk niet ziet, lijkt het misschien weggegooid geld. Laat je niet meeslepen door een dergelijke denkwijze, want ze zijn hun geld uiteindelijk dubbel en dwars waard. Niets is erger dan een bestrating die al snel na de aanleg scheuren en openingen begint te vertonen.

Afmeting en kleuren van opsluitbanden

Formaat opsluitbandKleur
5x15x100zwart, grijs, rood, geel
6x15x100grijs
6x20x100zwart, grijs, rood, geel, bruin
6x30x100zwart, grijs
8x20x100zwart, grijs
10x20x100zwart grijs

De functie en afmetingen van palissadebanden

Wanneer gebruik je palissadebanden?

Palissadebanden zijn ook een soort opsluitbanden. Ze worden gebruikt om verhoogde borders mee af te werken en dus op te sluiten. Doordat ze vaak aan één zijde aansluiten op een verhoogde border en op de andere zijde aan de bestrating, sluiten ze indirect ook de bestrating op. Palissadebanden ogen op het eerste gezicht als een rij losse, ronde stenen palen. Maar schijn bedriegt, want de "palen" zijn niet helemaal rond, omdat ze aan elkaar vast zitten en zo banden vormen. Het zijn banden van een halve of een hele meter. Ook palissadebanden zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en kleuren.

Afmetingen palissadebanden

Formaat palissadebandKleur
6x20x62,5zwart, bruin, terra
8x25x100zwart, bruin
8x35x50zwart, bruin
8x50x50zwart
6x25x50zwart
7,3x40x50zwart
Alle hierboven genoemde palissadebanden zijn rond. In het formaat 8 x 25 x 100 zijn ook banden van vierkante palen leverbaar en wel in de kleuren zwart, bruin en terra.

Palissade palen

Palissadepalen hebben dezelfde functie als de hierboven beschreven palissade banden. Het verschil is alleen dat hier geen sprake is van banden ("aan elkaar bevestigde palen"), maar van losse ronde palen. Alle leverbare palen zijn er in de kleuren zwart en bruin. De langere formaten (vanaf 60 centimeter.) zijn ook leverbaar in grijs. De diameter van de palen verschilt van 3 Ø tot 20 Ø. De banden zijn gemakkelijker aan te brengen dan de losse palen. Elke paal moet immers op de zelfde hoogte komen en dit is een heel secuur klusje.

Palissade palen rechthoekig

Rechthoekige palissadepalen zijn losse, rechthoekige palen. Ze zijn leverbaar in de kleuren zwart, grijs en bruin. Gangbare afmetingen zijn: 12 x 16 x 40, 12 x 16 x 60, 12 x 16 x 90 en 12 x 16 x 120. Deze palen zijn zeer geschikt voor het opsluiten van verhoogde borders. Door hun rechte vorm zijn ze daarnaast ook heel goed bruikbaar om traptreden mee op te sluiten. Zo vormen zij de wang van de trap.

Flexibele kantopsluiting of randbegrenzing lang de bestrating

Niet elk pad en niet elk terras hebben rechte randen. Bij tuinen met organische vormen, denk dan aan een rond terras of aan een kronkelend pad, kunnen de betonnen opsluitbanden en pallisadebanden niet gebruikt worden. In dat geval moet dan gewerkt worden met de zogenaamde flexibele kantopsluiting of randbegrenzing. Deze flexibele materialen om de bestrating mee te begrenzing zijn er in verschillende materialen: in roestvrij staal, cortenstaal, kunststof of van hardhout (azobé). Het wordt in de meeste gevallen op een rol geleverd (minimale lengte is 15 trekkende meter) en is echt de perfecte manier om elke willekeurige vorm van een terras of pad mee te kunnen volgen en af te bakenen.
© 2009 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf terras of tuinpad aanleggenZelf terras of tuinpad aanleggenHet zelf aanleggen van een terras, oprit of tuinpad is betrekkelijk eenvoudig. Het vraagt echter wel om de nodige voorbe…
Stappenplan voor de aanleg van een verharding in de tuinStappenplan voor de aanleg van een verharding in de tuinEen duidelijk stappenplan voor de aanleg van een mooi pad in de tuin, of een terras. Veel tips en belangrijke aandachtsp…
Legverbanden voor sierbestrating, wat zijn de mogelijkheden?Legverbanden voor sierbestrating, wat zijn de mogelijkheden?De uitstraling van een tuin wordt voor een groot gedeelte bepaald door de bestrating. Je kunt de stenen of tegels in een…
Cortenstaal in de tuin, waar kun je het voor gebruiken?Cortenstaal in de tuin, waar kun je het voor gebruiken?Cortenststaal is een sterk, duurzaam en recyclebaar materiaal. Het heeft bij de aflevering een grijs/zwarte metaalkleur,…

Tuinpad en terras van gebakken waalformaat klinkersTuinpad en terras van gebakken waalformaat klinkersTuinen met een tijdloze uitstraling vragen om een pad of terras van gebakken klinkers. Gebakken klinkers geven een tuin…
Verharding van wildverband; alle mogelijkheden op een rijVerharding van wildverband; alle mogelijkheden op een rijHet uitzoeken van de juiste verhardingsvorm voor de paden en het terras in de tuin vergt de nodige zorg. Naast het soort…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tookapic, Pixabay
  • Afbeelding bron 1: Dassel, Pixabay
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 18-02-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.