Verharding van wildverband; alle mogelijkheden op een rij

Verharding van wildverband; alle mogelijkheden op een rij Het uitzoeken van de juiste verhardingsvorm voor de paden en het terras in de tuin vergt de nodige zorg. Naast het soort steen dat men wil gaan toepassen is ook het bestratingspatroon erg belangrijk. Een patroon dat veel wordt toegepast is het zogenaamde wildverband. Dit wordt ook wel sierverband genoemd. Het gebruik van stenen met verschillende afmetingen in een schijnbaar willekeurig patroon geeft een bijzonder effect. De verschillende afmetingen zorgen voor extra stevigheid. Of je nu kiest voor betontegels of natuursteen: beide zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en kunnen in wildverband gelegd worden.
Bestrating in wildverband / Bron: PublicDomainPictures, PixabayBestrating in wildverband / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Wat is wildverband of sierverband?

Bestratingsverbanden zoals het wildverband zijn oorspronkelijk ontstaan in een zoektocht naar bestrating die voldoende stevigheid biedt. Voldoende stevigheid zodat de tegels ook na de aanleg, ook bij eventueel intensief gebruik, goed stevig blijven liggen. Bestratingen met wildverband, ook wel sierverband genoemd, bestaan uit stenen met verschillende afmetingen. De stenen met een verschillende afmeting worden, ogenschijnlijk willekeurig, dwars door elkaar gelegd. De stenen grijpen zo als het ware in elkaar en zorgen zo voor die gewenste extra stevigheid. Er ontstaat dan een groot en stevig gesloten vlak, zonder rechte voeglijnen. Hierdoor is uitlopen van de bestrating bijna niet mogelijk, zeker omdat uiteraard ook gewerkt moet worden met opsluit-banden langs de bestrating. Deze opsluit-banden houden het tegelwerk ook nog eens goed bij elkaar.

Wildverbandpatroon voor een natuurlijke uitstraling

Er zijn veel verschillende soorten sierbestrating én veel verschillende wildverband-patronen. De leveranciers van sierbestrating hebben veel steensoorten op de markt gebracht waarmee de prachtigste patronen gelegd kunnen gaan worden. De populariteit van deze manier van bestrating komt door de vele mogelijkheden, waardoor er voor elk type tuin wel een passende steen en een passend patroon te vinden is. Het toepassen van stenen met verschillende afmetingen maar wel van één en dezelfde steensoort geeft een heel rustig en natuurlijk bestratingsoppervlak. Ondanks de wisselende steenformaten en de verspringende voegen oogt het geheel toch heel rustig en natuurlijk.

Verschillende afmetingen wildverband stenen

Om een bestrating in een wildverbandpatroon te kunnen maken heb je stenen nodig van verschillende afmetingen. Heb je een bestaande tuin met verschillende soorten bestrating, dan is het natuurlijk mogelijk om van deze materialen zelf een bestrating met een wildverbandpatroon aan te leggen. Een dergelijk patroon komt echter pas echt tot zijn recht als er gewerkt wordt met minimaal drie verschillende steenformaten. Maar om het echt gewenste effect van wildverband te bereiken heb je stenen nodig waarbij van één en de zelfde steensoort verschillende afmetingen (verschillende steenformaten) gebruikt worden. Van de kant-en-klaar aangeboden wildverbandpakketten bestaan verschillende versies: klein, groot en mega wildverband. Een en ander heeft te maken met de afmetingen van de stenen waarmee het wildverband gelegd kan worden. Er zijn verschillende soorten combinaties van afmetingen beschikbaar. Hieronder enkele voorbeelden:
  • 10 x 10, 10 x 20, 20 x 20, 20 x 30, 20 x 40 centimeter
  • 20 x 20, 20 x 40, 40 x 40 en 40 x 60 centimeter
  • 40 x 30, 30 x 20 en 20 x 20 centimeter
  • 40 x 40, 60 x 30, 30 x 30, 30 x 15 centimeter
  • 90 x 60, 60 x 60, 60 x 30 centimeter (= mega wildverband)

Kant-en-klare pakketten sierbestrating wildverband

Wildverbandpatroon / Bron: MabelAmber, PixabayWildverbandpatroon / Bron: MabelAmber, Pixabay
Kant-en-klare patronen
Sierbestrating voor wildverband wordt geleverd in kant-en-klare verpakkingen. In één verpakking zitten meerdere formaten stenen. Met deze verschillende maten kan het wildverbandpatroon, in de vorm zoals het bedoeld is, aangelegd worden. Een pakket is goed voor ruim 10 m² bestrating. De betere leveranciers voegen bij een pakket voorbeelden, in de vorm van een tekening met het patroon, van mogelijke wildverbandpatronen. Op een dergelijk bijgeleverde tekening is goed te zien hoe een patroon tot stand gebracht moet worden. Elke afmeting heeft op de tekening een eigen nummer gekregen en hierdoor wordt in één oogopslag duidelijk hoe het patroon gelegd moet gaan worden. Het bijgeleverde patroon moet vervolgens "vertaald" worden naar het eigen te bestraten oppervlak. Het is zaak om, alvorens te starten, goed na te denken over het patroon dat je aan wilt gaan leggen en hoe dat in de eigen tuin het beste tot zijn recht gaat komen. Schenk daarbij ook de nodige aandacht aan de overgang van pad naar terras of de doorloop van het patroon bij een hoek of bocht in een pad. Breng het te bestraten oppervlak daarom goed in beeld en verdeel de beschikbare sierbestrating, en dan in het bijzonder de verschillende afmetingen, goed over het gehele oppervlak. Zo voorkom je dat er aan het einde bijvoorbeeld één afmeting ontbreekt, waardoor er geen wildverband meer aangelegd kan worden.

Maak een tekening van de tuin

Als je lukraak begint met de aanleg en start zonder goede voorbereiding is de kans groot dat je halverwege het werk vast loopt. Je loopt al snel vast, omdat je in de praktijk van de eigen tuin altijd te maken hebt met een terras of pad waar ook have patronen gelegd moeten gaan worden. Als je deze impulsief gaat invullen, dan bestaat de kans dat je op een bepaald moment geen volledig patroon meer kunt leggen, omdat één van de steenformaten ontbreekt. Het is daarom zeer aan te raden om de tuin (of het te bestraten oppervalk) zorgvuldig in te meten en daarna een tekening op schaal te maken. Aan de hand van deze tekening zie je al snel welke mogelijke problemen je tijdens het werk tegen gaat komen. Binnen, aan tafel, even rustig puzzelen met potlood en gum voorkomt dat er tijdens het werk onverwachte situaties opdoemen.

Mogelijkheden en voorbeelden voor wildverband

Bij leveranciers van sierbestrating zijn veel verschillende soorten sierbestrating verkrijgbaar die geschikt zijn voor wildverband. Vaak zijn er showtuinen, waar voorbeelden in de vorm van kleine terrassen bestraat zijn. Zo kan in de praktijk op een simpele manier het effect van de steen en het patroon beoordeeld worden. De sierbestrating in het echt bekijken is altijd beter dan kopen van een plaatje. In het echt is de steensoort beter te beoordelen en is ook de kleur beter waar te nemen.
© 2009 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips om de tuin te bestraten in wildverbandTips om de tuin te bestraten in wildverbandIn veel tuinen zie je tegenwoordig dat de bestrating is aangeleged in 'wildverband'. Deze manier van bestraten kan in ve…
Legverbanden voor sierbestrating, wat zijn de mogelijkheden?Legverbanden voor sierbestrating, wat zijn de mogelijkheden?De uitstraling van een tuin wordt voor een groot gedeelte bepaald door de bestrating. Je kunt de stenen of tegels in een…
Sierbestrating van betonEr zijn vele materialen mogelijk om als bestrating te dienen. Wat u kiest hangt af van uw persoonlijke voorkeur en uw fi…
Stappenplan voor de aanleg van een verharding in de tuinStappenplan voor de aanleg van een verharding in de tuinEen duidelijk stappenplan voor de aanleg van een mooi pad in de tuin, of een terras. Veel tips en belangrijke aandachtsp…

Bestrating; Gebruik van opsluitbanden of palissadebandenBestrating; Gebruik van opsluitbanden of palissadebandenSierbestrating is er in alle soorten en maten. Bij de aanleg van een pad of terras gaat de meeste aandacht uit naar de k…
Chrysanten anders bekekenAls 'oude' jaren zestig alternatieveling heb ik nooit gehouden van protserige bourgeoisbloemen zoals gladiolen en chrysa…
Bronnen en referenties
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 21-02-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.