Stappenplan voor de aanleg van een verharding in de tuin

Stappenplan voor de aanleg van een verharding in de tuin Een duidelijk stappenplan voor de aanleg van een mooi pad in de tuin, of een terras. Veel tips en belangrijke aandachtspunten die absoluut niet vergeten mogen worden.

Ondergrond

De opbouw van de ondergrond ligt meestal aan het gebied waar je bezig bent. We kunnen te maken hebben met verschillende ondergronden, zoals: zand, klei, veen en leem. Aan de hand hiervan ga je de hoeveelheid en de dikte van de fundering bepalen. De ondergrond word van te voren meestal een stuk uitgegraven zodat en een goede fundering aan gebracht kan worden. het uitgegraven stuk is altijd groter dan dat het stuk verharding dit om verzakingen te voorkomen en het werkt een stuk makelijker, het uitgegraven stuk noemen we het cunet.

Fundering

De fundering word dus bepaald door de ondergrond. Bij bijvoorbeeld zand is er een minder dikke fundering nodig omdat deze een veel grotere draagkracht heeft dan klei,veen of leem. Deze bestaat een zandbed als bovenlaag en met daar tussen meestal gebroken steenpuin of gefreesd asfalt. De eisen van een zandbed zijn:

  • Het zand schoon is, dat wil zeggen geen verontreiniging zoals humus, wortels enzovoort. Dit gaat verteren en de kans bestaat dat de bestrating op den duur gaat verzakken.
  • Het stabiel zand is, dat wil zeggen dat de zandkorrels verschillende groottes hebben zodat ze goed in elkaar vallen als ze allemaal even groot zouden zijn zouden ze gaan rollen.
  • Het drainerend zand is, dat wil zeggen het zandbed goed water door laat een goede menging van kleine en grote zandkorrels is dan optimaal.

Om een nog betere fundering te maken word en in het bovenste deel van het zandbed ook wel cement toegevoegd dit noemen we stabilisatie, dit is ook kant en klaar te koop maar is een stukje duurder.

Verdichten

  • Verdichten is belangrijk omdat het zand alleen druk kan opvangen als het één compacte massa is. Goed verdichten kan allen als het zand iets vochtig is.
  • Er zijn verschillende manieren van verdichten.
  • Handmatig, met je voeten of een stamper.
  • Machinaal, trilstamper, trilplaat, of bij grote oppervlaktes, trilwals.
  • Door in te wateren, dit gebeurd heel zelden maar word soms toegepast op plekken die moeilijk bereikbaar zijn het gedeelte word als ware onder water gezet en het zand er over heen gestrooid, zodat de zandkorrels goed in elkaar ‘vallen’.
  • Door vast te rijden, bij bijvoorbeeld herstel werkzaamheden vaak kleine oppervlaktes dit gebeurd bijvoorbeeld met een auto of shovel.

Afrijden

Bij het afrijden van de baan is het belangrijk de je de juiste hoogte hebt. Deze worden opgezet met een laser, er worden dan hoogtestenen geplaatst op de juiste hoogte. De hoogte word bepaald door de hoogte van een deur, drempel, garage en waar je op moet aansluiten bijvoorbeeld een weg of voetpad. Ook is het afschot belangrijk dit voorkomt dat er water blijft staan hier aan zijn ook nog enkele regels aan verbonden. Je mag bijvoorbeeld geen regen water lozen op het riool, of er voor zorgen dat het bij de buren terecht komt. Mocht je nou echt niet met je water weg kunnen? Zou je kunnen werken met drainage of afvoer putje/gootjes. Afrijden gebeurd meestal met een waterpas of een afrij-lat. Er zijn ook nog wel andere manieren om een baan vlak te maken bijvoorbeeld door een lat over de opsluitbanden aan weerszijde te treken dit noemen ze vlijen. Of mechanisch. dan zit er een laser bak aan een trekker of shovel die de baan heel precies kan vlakken.

Bestraten

Bestraten lijkt het minst moeilijke van alles toch is het belangrijk dat dit goed gebeurd. Met bestraten bedoelen we dat de stenen met de hand op de juiste hoogte en in de juiste richting worden gelegd hiervoor is soms een stratenmakers hamer voor nodig de kanten worden opgevuld met ‘knip/slijpstukken’ deze worden op maat gemaakt met een stratenmakers hamer stenenknipper of stenenslijper. Om veel knip of slijpwerk te voorkomen werken we met hele stenen van te voren leggen we een stukje uit zoals het straatwerk zal worden. Hierdoor zal meestal de opgegeven maat iets afwijken let wel op in welk verband de bestrating gelegd word en hou rekening met de kantlaag. Als de stenen maat vast staat kunnen de opsluitbanden op de juiste afstand aan gebracht worden de regel is dat dit gebeurd voor het straatwerk maar vaak word de bestrating aan één kant tegen een huis of garage aan gelegd, aan de ander kant word dan meestal de opsluitband na het staatwerk aangebracht.

Soorten verbanden

  • Soorten steen verbanden leg je om twee redenen. Ten eerste voor een goede drukverdeling en dat je straatwerk niet uit elkaar gedrukt word en ten tweede voor een mooi beeld.
  • En zijn verschillende soorten verbanden zoals
  • Halfsteensverband , heeft weinig samen hang. Word meestal toegepast als sierbestrating.
  • Elleboogverband, goede samenhang en een goede drukverdeling. Word meestal toegepast parkeerterreinen of opritten.
  • Visgraatverband, goede samenhang en een goede drukverdeling. Word meestal toegepast parkeerterreinen of opritten.
  • Blokverband , twee stenen liggen haaks op twee andere stenen heeft weinig samen hang en word meestal toegepast als tijdelijke verharding of sierbestrating.
  • Diagonaalverband,de stenen liggen onder een hoek van 45 graden op de kantlaag kanten worden in geknipt of er word gewerkt met bisschopsmutsen. Er is een beter drukverdeling als bij Halfsteenverband en word meestal toegepast als sier bestrating.
  • Keeperverband de stenen worden gelegd in visgraatverband maar dan 45 graden op de opsluiting en om veel knipwerk te voorkomen word er gewerkt met bisschopsmutsen.
  • Vlechtverband, het is een openverband waardoor in het midden openingen ontstaan, die kunnen worden opgevuld met beplating, ingezaaid worden of opgevuld worden grind of een ander soort steen. Samenhang is er nauwelijks en het word toegepast als sierbestrating of als parkeervakken.
  • Wildverband stenen van verschillende maten worden kriskras tegen elkaar aan gelegd en vormen zo een mooi aangezicht de samenhang en de druk verdeling is redelijk en word meestal toegepast als sierbestrating
  • Waaierverband , de steen (vaak keien of kinderkoppen) worden in een waaier vorm in elkaar verweven, de druk verdeling is goed en word toegepast als sierbestrating of opritten.

Soorten verhardingen

Er zijn verschillende soorten verhardingen
  • Beton/natuursteentegels afmeting van 20x20 tot 100x100
  • Betonklinkers afmeting van 21x10,5x6 tot21x10,5x8
  • Cobblestones afmeting van 10.5x10,5x7 tot 42x42x8
  • Dikformaat afmeting 21x7x6
  • Waalformaat, getrommeld, gebakken ,licht bezand of onbezand afmeting 20x5x8
  • Rijnformaat, getrommeld, gebakken ,licht bezand of onbezand afmeting 18,5x4,5x9
  • Kinderkoppen afmeting van 4x6 tot 14x18 (natuursteen)
  • Natuursteen allerlei afmetingen

Kantopsuitingen

Kantopsluiting is ter voorkoming van dat het straatwerk wegzakt, deze ligt altijd 2 tot 3 cm lager als het straatwerk. Dat is voor dat het water goed kan weg vloeien en voor een mooier aanzicht de soort kantopsluiting hangt af van het doel van de verharding. Een oprit heeft groter/bredere opsluitbanden nodig dan een tuinpad. Soms word er gekozen voor een ander soort kantopsluiting bijvoorbeeld een verdiepte kantlaag of rollaag. kantopsluiting is te verkrijgen in verschillende afmetingen van 5x15x100 tot 20x25x100 en dan heb je natuurlijk ook nog molgoten, betonbielzen en palissadebandjes die je kunt gebruiken als kantafsluiting.

Afwerkingen

Als we klaar zijn met de bestrating is het van belang dat we aan de afwerking voldoende aandacht besteden. Bij de afwerking denken we aan:

Schoonvegen, voor dat we gaan trillen is het van belang dat we het straatwerk goed schoonvegen, vooral steentjes zouden er voor kunnen zorgen dat de ene klinker/tegel verder weg trilt dan de ander.

Aftrillen, voor dat we het straatwerk gaan aftrillen is het ook erg belangrijk dat we de zijkanten goed opvullen en aanstampen met bijvoorbeeld grond. Dit om de kans op verzakking te voorkomen. Als we gaan trillen beginnen we aan de zijkant en gaan we naar het midden.

Afstrooien, we strooien het straatwerk af met bij voorkeur brekerszand dit is scherp zand soms word er ook wel gewoon zand gebruikt. Hierdoor liggen de stenen beter vast en worden de voegen opgevuld. Het zand of brekers zand komt door invloed van wind en regen en doordat mensen er op lopen in de voegen terecht je kunt het ook invegen.
© 2010 - 2024 Tozalin, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verharding van wildverband; alle mogelijkheden op een rijVerharding van wildverband; alle mogelijkheden op een rijHet uitzoeken van de juiste verhardingsvorm voor de paden en het terras in de tuin vergt de nodige zorg. Naast het soort…
Legverbanden voor sierbestrating, wat zijn de mogelijkheden?Legverbanden voor sierbestrating, wat zijn de mogelijkheden?De uitstraling van een tuin wordt voor een groot gedeelte bepaald door de bestrating. Je kunt de stenen of tegels in een…
Tips om de tuin te bestraten in wildverbandTips om de tuin te bestraten in wildverbandIn veel tuinen zie je tegenwoordig dat de bestrating is aangeleged in 'wildverband'. Deze manier van bestraten kan in ve…
Zelf een houten terras aanleggenHoe leg je zelf een houten terras aan? Het is vrij eenvoudig. Als je het niet zelf wilt doen kun je het altijd laten aan…

Maak eens een pizzatuinVerras je vrienden met een pizza die gemaakt is met kruiden en groenten uit eigen tuin. De ingrediënten zijn makkelijk a…
Pepers en paprika'sPepers en Paprika's zijn eigenlijk zeer makkelijk te telen en zijn ook niet meer uit onze keuken weg te denken. Een zonn…
Tozalin (6 artikelen)
Gepubliceerd: 10-03-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.