Een vijver in de tuin; welke stijl en vorm kiezen we?
Een vijver in de tuin. Eigenlijk zou elke tuin moeten beschikken over een stukje water. Het voegt namelijk veel extra's toe aan de tuin. Maar voordat je begint met het graven, zal er het nodige denkwerk uitgevoerd moeten zijn. Welke uitstraling moet het geheel uiteindelijk krijgen? Kies je voor een natuurlijke vijver met ronde vormen en een rijk dierenleven of gaat de voorkeur toch uit naar een architectonische vijver met een strak wateroppervlak? En wordt hij rond of toch maar liever een rechthoekige vijver? De keuze hangt uiteraard sterk af van de stijl van de tuin, want de vijver moet er wel naadloos bij passen straks.
De vijver als blikvanger van de tuin
Een vijver vormt altijd een blikvanger in de tuin. Er wordt hiermee dan ook een extra dimensie aan de tuin toegevoegd. Het is daarom ook heel belangrijk dat er een vijver wordt gekozen die aansluit bij de rest van de tuin. Met andere woorden, de stijl en de vorm van de vijver moeten uiteindelijk naadloos aansluiten bij de bestaande stijl van de tuin. Een strakke vijver met een loden randafwerking past niet in een natuurlijk aangelegde tuin. Andersom is een natuurlijke vijver in organische vorm en met veel beplanting voor een strakke moderne tuin duidelijk een storend element.
Verschillende vijverstijlen
Een vijver kan in verschillende stijlen worden aangelegd. Het is daarbij belangrijk om de stijl te kiezen, die het beste bij de eigen tuin past. Als je daar goed op let, dan zullen de vijver en de tuin een bij elkaar behorend geheel, een eenheid, vormen. Een formele tuin krijgt een geheel andere uitstraling als daar een natuurlijke informele vijver in aangelegd zal worden. Daarom is het belangrijk om goed naar de tuin te kijken en te bedenken welke vijvervorm er het beste bij past.
Romantische vijver voor een romantische tuin
Romantische vijvers komen we vaak tegen in tuinen die zich kenmerken door buxushaagjes, klinkerpaden en vrolijk bloeiende informele borders. Het romantische effect zit hem in de uitvoering. Het gaat vaak maar om kleine vijvertjes met romantische accenten. Een mooi beeld, een prachtige randafwerking, een verhoogde vijverrand of bijvoorbeeld opvallende beplanting maakt het romantische plaatje compleet. Of denk aan een tuinkamer, een rustig afgesloten stukje tuin, met daarin een klein zitje en een ondiepe waterpartij met ruisend riet er om heen.
Formele vijver voor een strakke architectonische tuin
Een formele vijver is een vijver die voornamelijk om zijn vorm wordt aangelegd en vaak maar weinig of zelfs geen beplanting bevat. Hij maakt door zijn vorm een duidelijk onderdeel uit binnen het totale tuinontwerp. Formele vijvers zijn veel toegepast in historische tuinen, maar zijn ook nu nog goed toe te passen bij een nieuwbouw woning met een moderne tuin. Formele vijvers vormen een opvallend element in een groot grasveld of liggen "verzonken" in de bestrating. Vaak hebben ze een klassieke vorm en een mooie randafwerking. De randafwerking wordt vaak uitgevoerd met een kopse rollaag van de in de tuin toegepaste klinkers. Of er wordt met een verhoogde vijverrand gewerkt. Hierdoor komt de vorm van de vijver nog eens extra tot zijn recht.
Natuurlijke vijver voor een losse natuurlijke tuin
Een natuurlijke vijver moet net als alle andere vijvers met zorg worden aangelegd, maar daarna moet de natuur zoveel mogelijk zijn eigen gang kunnen gaan. Zo veel mogelijk, maar er moet natuurlijk altijd wel wat menselijk ingrijpen plaats vinden om zo de natuur in juiste banen te leiden en in toom te houden. Door alles zoveel mogelijk zijn eigen gang te laten gang wordt bereikt dat er een ideale leef plek ontstaat voor de aanwezige beplanting én de dieren die er graag op af zullen komen. Een belangrijk kenmerk van de natuurlijke vijver is het feit dat hij géén kunstmatige bodem heeft. Het niveau van het water wordt bepaald door de waterstand van het bodemwater. Daardoor kan het waterniveau in de vijver dus nogal schommelen. Een dergelijke vijver is alleen mogelijk in een tuin waar de grondwaterstand niet al te laag is.
Landschappelijke vijver voor grotere tuinen
Landschappelijke vijvers liggen in een groot grasveld of aan de rand van een enorme border. Het geheel heeft een natuurlijke uitstraling en wordt volledig door zijn omgeving opgenomen. Het bezit van een dergelijke vijver is maar voor weinig particulieren weggelegd. Alleen eigenaren met een grote tuin kunnen een landschappelijke vijver aanleggen. Landschappelijke vijvers komen we dan ook voornamelijk tegen in grote parken.
Bijzondere vijvervormen voor speciale tuinen
Oosterse vijver voor een speciale thema tuin
Passend in de wens van veel tuineigenaren om "Japanse tuinen" aan te leggen, worden ook steeds vaker Oosterse vijvers aangelegd. Hierbij moeten we denken aan ondiepe vijvers of waterloopjes met hier en daar een stapsteen en vaak met een bodem van grind.
Moderne vijvers voor een spiegelend wateroppervlak
Met de moderne vijver zijn er onbegrensde mogelijkheden. Het is een vijvertype waar bij het voornamelijk draait om de vorm en het gekozen materiaal en minder om de beplanting. Ook de weerspiegeling, bijvoorbeeld van de wolken in de lucht, in het wateroppervlak speelt vaak een belangrijke rol.
Welke vorm krijgt de vijver?
Als er een beeld is ontstaan van de gewenste vijverstijl, moet er ook nog een keuze gemaakt worden over de vorm van de vijver. Soms is die keuze al indirect gemaakt. Een natuurlijke vijver heeft immers al snel een ronde of een daar aan afgeleide vorm. En een moderne vijver zal al snel rechte hoeken hebben. Maar over de vorm is nog wel meer te zeggen. Zo zal een ronde vijver de tuin optisch vergroten. Lastig is het wel om een goede ronde vorm zelf te maken, maar het is beslist te doen. Een alternatief is om te kiezen voor een voorgevormde vijver. Vijvers met rechte hoeken sluiten al snel beter aan bij de woning en kunnen ook gebruikt worden als architectonisch element op de zichtas in een tuin.