Een vijver in de tuin; wat is de juiste plek?

Een vijver in de tuin; wat is de juiste plek? Water vormt eigenlijk een onmisbaar element in de tuin. Als je tuin er enigszins geschikt voor is, kies dan voor water in de vorm van een vijver of een waterelement. Als de voorkeur uitgaat naar een vijver, dan valt er nog veel werk te verrichten. Niet alleen lichamelijk werk, maar ook veel denkwerk vooraf. Denk hierbij alleen al maar aan het bepalen van de juiste locatie voor de vijver. Want je moet er toch niet aan denken, als na de aanleg blijkt dat je toch de verkeerde plaats hebt gekozen. Om een goed biologisch evenwicht en dus helder vijverwater te krijgen spelen veel factoren een rol. Een van deze factoren is het zonlicht.

Vijver in de tuin


Water in de tuin voegt extra dimensie toe

Kies je voor water in de tuin, dan krijgt de tuin hierdoor absoluut een extra en spannende dimensie. Denk dan vooral eens aan het spiegelende wateroppervlak, de beweging van het water, de verkoeling die van het water uitgaat of aan insecten en andere dieren die door het water worden aangetrokken. Allemaal nieuwe elementen die aan een tuin worden toegevoegd, door daar een vijver in aan te leggen. Kortom het is beslist de moeite waard om eens te onderzoeken of een vijver voor jouw tuin een reële optie is.

Kies de juiste plek voor de vijver

Vijver op een zichtbare plek

Het is heel belangrijk om vooraf goed na te denken over de juiste plaats van de vijver. Een te snelle beslissing zorgt misschien voor spijt achteraf en dat zou jammer zijn. Een vijver wordt in de meeste gevallen aangelegd om ervan te genieten. Daarom is het belangrijk dat de vijver ook goed gezien kan worden. Een vijver op een plaats in de tuin waar je maar zelden komt, zorgt er voor dat je er maar weinig plezier aan zult beleven. Dus denk bij de juiste plek vooral aan die stukken van de tuin waar je goed zicht op hebt of waar je (bijna) dagelijks langs komt. Bij een terras of ander soort zit plek, langs een veel belopen pad of dicht bij het huis (dan wel bij een raam waardoor je goed zicht op de vijver zal hebben), dat zijn bij uitstek de meest geschikte plekken om een vijver te situeren.

Vijver in de zon of in de schaduw?

Het is erg belangrijk dat er voldoende licht in de vijver komt. Dit licht is belangrijk voor de ontwikkeling van de planten én voor het welzijn en de aantrekkingskracht op het dierenleven rondom de vijver. Kies dan ook voor een plaats in de volle zon of, als het echt niet anders kan, in de halfschaduw. De zon zal het vijverwater opwarmen. Als het een vrij ondiepe vijver betreft, dan kan het water echter weer snel te warm worden. Te warm water is niet goed voor de planten en ook niet voor de dieren in de vijver. Dit probleem kan opgelost worden door een deel van het wateroppervlak te laten begroeien met bijvoorbeeld waterlelies. Het blad van de waterlelies zorgt voor extra natuurlijke schaduw, hierdoor blijft het water koeler. De (lichte) schaduw van een struik of boom die in de buurt van de vijver staat, kan hier ook voor gebruikt worden. Een boom of bladverliezende struik zorgt in de herfst echter voor vallend blad in het water. Dit blad moet, om verzuring van het vijverwater te voorkomen, direct verwijderd worden.

Beschutte locatie

Als de vijver op een winderige plaats wordt aangelegd, dan kan die wind te veel vat krijgen op de hogere beplanting rondom de vijver. Als er in de vijver een fontein gepland is, dan zal te veel wind er voor zorgen dat de fontein maar zelden mooi omhoog spuit, met de nodige ergernissen tot gevolg.

Bomen in de buurt van een vijver

Ook al kan de boom, zoals hierboven aangegeven, nuttig zijn voor een beetje schaduw in de vijver, het is toch raadzaam voorzichtig te zijn met bomen in de buurt van de vijver. Grote bomen geven al snel te veel schaduw, zodat er toch te weinig licht in de vijver zal komen. Bomen hebben bovendien als nadeel dat in de herfst het afgevallen blad in de vijver terecht komt. Naast dat dit geen fraai gezicht is, kan het afgestorven blad ook een nadelige invloed hebben op het biologisch evenwicht in de vijver. En dan hebben we natuurlijk ook nog de wortelgroei van de bomen. Te agressieve oppervlakkige en sterk groeiende wortels kunnen zorgen voor lekkages in de vijver.

Spiegelend water of weerspiegeling in de vijver

Wat wordt straks de spiegeling in het water? Als een mooie struik of een beeld in de tuin zich straks kan spiegelen in het water geeft dat toch een extra leuk effect. Het effect van iets is natuurlijk vooraf wel lastig te bepalen. Als je bezit over een grote spiegel is het mogelijk om hiermee door de tuin te lopen en op allerlei plekken het spiegelende effect uit te proberen. Doe dit dan wel op meerdere tijdstippen van de dag. De stand van de zon zal de weerspiegeling immers beïnvloeden.

Natuurlijke vijver of architectonisch element in de tuin

De ene vijver is de andere niet. Een natuurlijke vijver heeft ronde vormen en veel water- en oeverbeplanting. Rondom een dergelijke vijver zal zich een rijk dierenleven gaan ontwikkelen. Kies bij een natuurlijke vijver dat ook altijd voor een duidelijk zichtbare locatie om er zo het meeste plezier aan te kunnen beleven. Bij een architectonische vijver is juist vaak sprake van strakke vormen en een minimale beplanting. De architectonische vijver is vaak een belangrijke lijn of zichtas in het totale tuinontwerp en vraagt een heel andere benadering. Hier kan een goede weerspiegeling in het water voor een spectaculair effect zorgen.
© 2009 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vijver in de tuin: Drijfplanten een onmisbare groepVijver in de tuin: Drijfplanten een onmisbare groepIn en rond de vijver is vaak veel plaats voor planten. Een vijver vraagt wel om planten met specifieke kenmerken. Zuurst…
Vijver: een vijver aanleggen in de tuinVijver: een vijver aanleggen in de tuinVeel mensen willen een vijver aanleggen in hun tuin. Het is dan wel belangrijk van de voren te bedenken hoe u deze vijve…
Een vijver in de tuin; welke stijl en vorm kiezen we?Een vijver in de tuin; welke stijl en vorm kiezen we?Een vijver in de tuin. Eigenlijk zou elke tuin moeten beschikken over een stukje water. Het voegt namelijk veel extra's…
Droge vijver, een kindvriendelijke vijverEen vijver, hoe ondiep deze ook mag zijn, vormt een potentieel gevaar voor kleine kinderen. Een droge vijver kan een opl…

Een vijver in de tuin; voorgevormde vijver of vijverfolie?Een vijver in de tuin; voorgevormde vijver of vijverfolie?Als je overgaat tot de aanleg van een vijver in de tuin, dan moeten er vooraf nogal wat keuzes worden gemaakt. Gaat de v…
Garden Groom, heggenschaar met mogelijkhedenGarden Groom, heggenschaar met mogelijkhedenDe Garden Groom is een revolutionaire heggenschaar die snoeit en meteen het afgesneden snoeiafval opvangt, zodat u na af…
Bronnen en referenties
Reactie

Martine Decleir, 03-12-2010
Graag had ik vernomen wat het belangrijkste verschil is tussen een (folie)vijver en een sloot of ander oppervlaktewater? Reactie infoteur, 04-12-2010
Beste Martine,

Een groot verschil tussen een kunstmatig aangelegde folievijver en een sloot is dat deze niet in verbinding staat met ander water en/of gevuld wordt door grondwater.

Martina

Martina (252 artikelen)
Laatste update: 17-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.