Tuintrends voor een ontluikende lente

Tuintrends voor een ontluikende lente De lente is in aantocht, dat merk je niet alleen aan de natuur, maar ook het humeur van de mensen, het “buitenleven” wat weer wat op gang komt en de eerste voorzichtige zonnestralen die ons verwarmen. Bij deze tijd van het jaar horen ook allerlei “opruim” en “vernieuwing” elementen. Dit zowel binnen als ook buiten. De tuin is uit zichzelf in de lente al volop in bewegingen en we dragen daar graag ons steentje aan bij, om de tuin weer helemaal zo krijgen dat we genieten van al dat moois. Maar natuurlijk ook zo maken dat we zo snel mogelijk weer lekker buiten kunnen genieten van de zon, een namiddags borreluurtje op het terras of een gezellige barbecue.

En hoewel de tuin er met het nodige snoeiwerk weer prima voor staat, zijn we toch geneigd wat veranderingen c.q. vernieuwingen door te voeren. Gewoon om het een vernieuwd fris “uiterlijk” te geven. Dit hoeft helemaal geen kapitalen te kosten en met wat nuancering hier en daar kan je je terras, een bloemborder of een blikvanger in de tuin een vernieuwd uiterlijk geven.

Begin

Bij dit soort kleine aanpassingen is het van belang te weten in welke hoek je het moet zoeken. Heb je een strak ingerichte tuin, is het ook meer in de stijl om de vernieuwingen in deze stijl te houden. Dit geldt uiteraard voor iedere stijl en aangezien er heel verschillende stijlen zijn, zit er voor iedereen genoeg bij om de “buitenwoning” op te fleuren.

Romantische tuin

De romantische tuin is lang uit geweest en sinds vorig jaar zie je de eerste sporen van de romantische tuin. Kleine prieeltjes met decoratieve snuisterijen veelal in zachte poederachtige kleuren. Klassieke houtentafels met gedraaide poten, lieve eetkamerstoeltjes met smeedijzer en zachte kussens, alles in dezelfde kleur. Bij dit type inrichting passen ook veel zachtkleurige en vooral geurende bloemen. Het zachte bloemmotief wordt doorgetrokken in kussens en kleedjes. Kleine decoratieve vogelkooitjes waar hangplantjes met bloemen in groeien en zacht tingelende windlichten.

Moderne tuin

De moderne, strak vormgegeven tuin heeft lang het modebeeld bepaald en beheerste daarmee ook het grootste gedeelte van hetgeen in de tuincentra en andere speciaalzaken te koop was. Niet alleen voor de grote tuinen, maar ook de kleinere tuin met weinig “prullaria” maar wel een grote lounge bank, overheersende parasol waar de hele tuinset onder wegvalt. Wellicht een fraaie boom (bijvoorbeeld de populaire oude olijfboom) en een blikvanger in de vorm van een kunstwerk en dat was het dan. Dit zie je nog steeds en er is niets mis mee, het kan erg ruimtelijk maken. Het geeft ook een stuk rust in je tuin, maar niet iedereen houdt er van en daar waar je ook voor binnen allerlei stijlen hebt, is het niet meer dan normaal dat er naast deze stijl ook andere stijlen te koop zijn. Deze strakke moderne tuin met vaak slechts 2 of maximaal 3 natuurlijke kleuren is nog steeds te maken. De nuancering is echter aangebracht door er een iets meer sprekende kleur aan toe te voegen. Bijvoorbeeld een dieprode of roestbruine wand of deel van een grote vlakke wand eventueel gecombineerd met koloniaal hout, maar ook het oude scheepshout (oogt als grijs/wit uitgeslagen hout) kan aan het strakke interieur die nuancering geven. In de vorm van een vloer, een extra tafel of een bijzettafel waar een fraai kunstwerk op gezet wordt.

Speeltuin

De speeltuin is speels, dat zegt het woord al, maar is niet per definitie een kindertuin. Natuurlijk kan de tuin zo ingericht zijn dat er allerlei speeltoestellen in kunnen. Speciale materialen waar kinderen rustig op kunnen vallen zonder zich pijn te doen en wat harde kleuren die het een vrolijk geheel maken. Maar deze speeltuin is ook gewoon een vrolijke tuin met vriendelijke en vooral toegankelijke kleuren, gezellige zitjes waar je kunt genieten van al het moois om je heen en bij voorkeur hier en daar wat niveauverschillen aangebracht. Dit type tuin kan het meest naar de eigen smaak ingericht worden, eigenlijk omdat alles kan en mag. Door verschillende hoekjes te creëren leent deze tuin zich bij uitstek om verschillende stijlen te combineren. Zo geef je ook ieder hoekje een eigen “gezicht”. Combineer het met veel groen en grote bloemen en het persoonlijke plaatje is compleet.

Tot slot

Ook voor het aanbrengen van nuanceverschillen in de tuin geldt dat jij je er prettig in moet voelen, je eigen momenten moet kunnen creëren in een omgeving waar je je op je gemak voelt. Ben je creatief dan kan een beurs je al vaak genoeg voldoende ideeën geven om aan de slag te gaan, als je die beurs al nodig hebt. Maar ben je minder creatief, bekijk dan de opstellingen die de tuincentra maken en probeer het stereotype plaatje wat los te laten en te variëren op een door een tuincentrum gemaakt plaatje. Varieer met de kleur, de opstelling, de wanden of de vloer. Zo krijg je uiteindelijk ook je eigen plaatje en maak je van massa maatwerk. Maatwerk waar jij je prettig in voelt.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De tuin in rusteDe tuin in rusteDe tuin is tot het voorjaar in ruste, maar dat neemt niet weg dat er in de wintermaanden wel gekeken kan worden naar de…
Bloembollen in de tuinBloembollen in de tuinAls je mooie tulpen, narcissen of krokussen in de tuin wil hebben, dan moet je vooruit zien, kleurpaletten samenstellen…
Vogels in de tuinVogels in de tuinVogels, het zijn leuke en vrolijke diertjes, een toevoeging aan een mooie tuin. De meeste mensen vinden het leuk om voge…
Licht in de tuinLicht in de tuinDe juiste lampen in de tuin kunnen het gewenste beeld van een tuin afmaken, maar dit moet wel met beleid. Het moet opgen…

Hortensia: snoeien, verzorging, bloeiwijzeHortensia: snoeien, verzorging, bloeiwijzeDe Hortensia is een mooie, zeer lang bloeiende plant voor in huis en in de tuin. Er zijn veel verschillende soorten hort…
Maak je tuin diervriendelijkDe lente komt er weer aan en we willen weer graag de tuin in. Wellicht heb je afgelopen winter de vogels extra bijgevoer…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen tuin - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 18-03-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.