Tuin: ideeen oude omheining tuin of balkon

Tuin: ideeen oude omheining tuin of balkon Aan de tuin wordt steeds meer aandacht besteed en dat is een goede ontwikkeling, maar de omheining van de tuin laat helaas nog wel eens te wensen over. Maar als deze oud is, kan daar nog een prima omheining van gemaakt worden, zonder enorme kosten te maken.

Algemeen

Voordat je naar je oude omheining gaat kijken is het goed te bedenken wat bij de stijl van de tuin of het balkon past en wat je budget is om de omheining op te knappen. Op internet kan je snel achterhalen wat de verschillende materialen e/o het groen ongeveer kost. Zo kan een reëel kostenplaatje gemaakt worden.

Omheining

De oude omheining kan zijn gemaakt van uiteenlopende materialen zoals:
  • hout
  • levend groen
  • beton
  • steen
  • kunststof
  • glas

Grond voor het levend groen

Als je het plan het opgepakt om levend groen in de vorm van boompjes of klimplanten te plaatsen, kan er gekozen worden om ze in de volle grond te zetten of in bakken/potten. Het balkon kan uiteraard niet in de volle grond en dus zijn potten of een houten rand voor de schutting (bevestig er worteldoek in en stort er potgrond in) een optie. De houten rand kan desgewenst in de kleur van de tuin of het balkon geschilderd worden.

Mogelijkheden omheining

Kunststof of glas kan in de loop der tijd verweerd zijn en/of krassen bevatten. Schilderen is hier vaak geen optie, maar er groen voorzetten kan wel. Er zijn kant-en-klare opgebonden levend groene schuttingen in bakken te koop. Deze zijn uiteraard wel een stuk duurder dan zelf losse klimplanten kopen en in bakken of de volle grond zetten. De oude omheining is echter met deze kant-en-klare schuttingen wel meteen bedekt.

Hout, beton of steen kan geschilderd worden, maar neem wel de juiste verf en stel de kleur vast in samenhang met de rest van de tuin of het balkon en of er eventueel nog groen tegenaan moet kunnen klimmen. Daarnaast zijn er kleuren die enig moment vaal of grauw kunnen worden, denk aan het smetteloze wit. Het smetteloze kan er door weersinvloeden snel vanaf gaan.

Wel of niet geschilderde muur met groen

Als er nog groen tegen een geschilderde muur moet komen kan een lichte heldere kleur mooi combineren bij rode of hardroze klimrozen (ook de bladeren van de rozen zijn diepgroen en combineren mooi met een lichte muur). Klimrozen kunnen op een niet geschilderde muur mooi combineren met een groene zelfklimmer. Laat de zelfklimmer wel een winterharde klimmer zijn. Los van het feit dat je dan het hele jaar door groen hebt, voorkom je ook het moeten opruimen van afgevallen bladeren. De klimrozen zullen niet “ondergesneeuwd” raken bij de zelfklimmer, want de rozen zoeken altijd de zon / het licht op. Een hardgroene klimmer kan met felgekleurde rozen een prachtig geheel vormen. Denk bij deze combinatie ook aan trosrozen.

Wil je rozen mooi leiden, dan is er nog de mogelijkheid om voordat de planten geplaatst worden, wat gaas aan de muur te bevestigen. Dit zal met de zelfklimmer snel onzichtbaar zijn, maar kan wel gebruikt worden voor het leiden van de rozen.

Rozen zijn natuurlijk te vervangen door bijvoorbeeld clematis. Hier zijn ook de mooiste kleuren van verkrijgbaar, maar helaas is de clematis snel uitgebloeid (alleen in het voorjaar), terwijl de roos langere tijd blijft bloeien.

Licht

Als je de omheining toch aanpakt is het wellicht goed te bekijken of je er licht bij wilt hebben. In een houten bak voor de omheining kan een kabel weggewerkt worden, maar in de bak zoals eerder omschreven kan ook licht verwerkt worden. Denk hierbij aan spots of LED verlichting.

Natuurlijk zijn de lantaarns met mooie kaarsen ook een mogelijkheid. De armaturen voor de lantaarn zijn er net als de lantaarns in klassieke modellen of strak vormgegeven exemplaren. De keuze wordt mede bepaald door de mate van gebruik van het licht.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afscheiding voortuinAfscheiding voortuinMet het tuinseizoen in de picture is het goed weer eens te kijken naar de afscheiding voor de voortuin. Wat kan en wat m…
Het creëren van privacy in de tuinHet creëren van privacy in de tuinEr wordt steeds meer tijd in de tuin doorgebracht en dat betekent dat de behoefte aan privacy ook groter is geworden. Do…
Tuinafscheiding: afscheiding voor de tuin plaatsenTuinafscheiding: afscheiding voor de tuin plaatsenEr zijn verschillende manieren om een tuinafscheiding te bouwen. Tuinafscheidingen worden geplaatst om verschillende red…
Mooie potten en bakken voor in de tuinMooie potten en bakken voor in de tuinEen mooie plant in een pot die de tand des tijds niet doorstaan heeft of in een te kleine pot. Het kan op vele vlakken f…

Handleiding voor zaaien van plantenHandleiding voor zaaien van plantenHet voorjaar (april, mei en juni) en de herfst zijn de belangrijkste perioden waarop allerlei planten gezaaid moeten wor…
Wandversiering tuinDe tuin is een verlengde van het huis geworden en in de tuin vinden we alleen niet alleen maar groen, een tuinset en wat…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: WDnet, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 27-05-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.