Handig tuingereedschap

Handig tuingereedschap Een mooie tuin gaat er niet komen als je – tenminste als je de tuin zelf aanpakt – niet beschikt over het juiste tuingereedschap. Zonder meteen de hele garage of schuur vol te hangen met professioneel tuingereedschap, zijn er toch wel een aantal tools die handig zijn in huis te hebben.

Algemeen

Naast het handmatige materiaal zoals hieronder omschreven is er ook veel elektrisch te krijgen. Spreekt voor zich dat het kostenplaatje er dan anders uitziet. Algemene spulleen als tuinhandschoenen, matjes voor de knieën en voor het planten van bollen een bollenstekertje zijn altijd handig in de buurt te hebben.

Snoeigereedschap

Om alle planten goed te kunnen snoeien kan je over het algemeen niet af met een snoeischaar. Dit heeft te maken met de dikte en afmeting van het te snoeien materiaal. Je kunt het juiste snoeigereedschap los kopen of in een complete set. Enerzijds is het handig een complete set te kopen, want het dekt de lading van hetgeen je over het algemeen moet snoeien in een tuin, anderzijds heb je misschien ook wat in de koffer zitten wat je nooit gebruikt.

Waar hebben we zoal over:
 • Een takkenschaar, heeft lange armen om genoeg kracht te kunnen zetten stevige takken af te knippen.
 • Een heggenschaar, heeft lange armen en een flink snijvlak om enerzijds genoeg kracht te kunnen zetten en anderzijds ook binnen enkele knipbewegingen de breedte van een haag op de juiste hoogte te krijgen. Er zijn heggenscharen te koop die verlengd kunnen worden, handig voor de hoge haag.
 • Een snoeischaar, noem het de kleine kniptang voor het gewone snoeiwerk van rozen tot de kleine plantjes in de border. Voor de buxus is er een aparte schaar ontwikkeld.
 • Een graskantschaar, om de randen van een grasveld netjes te kunnen knippen moet je een speciale schaar gebruiken om over het lage gras te kunnen scheren met de schaar (lijkt op een gewone schaar maar met het knipgedeelte plat op de grond. (Gebruik deze schaar naast de bekende grasmaaier)

Combisystemen

Er zijn enkele merken die combisystemen hebben. Dit is handig als je alleen voor de tuin verantwoordelijk bent, maar anders heb je er niet veel aan.
Het principe is een steel van hout of aluminium en je zet er alle materialen op die je op dat moment nodig hebt, zoals:
 • Bezem
 • Hark (blad of gazon)
 • Schop
 • Cultivator
 • graskantafsteker
 • Verticuteerhark
 • Fruitplukker
 • Vijverschaar
 • Boomschaar

Besproeiingsapparatuur

Natuurlijk is een automatisch sprinklersysteem het handigste, maar als dit er niet is zijn er ook nog voldoende middelen om de tuin in droge tijden voldoende vocht te geven.

Meest bekend zijn de slangenwagens en houders. Rol de slang af (automatisch of handmatig) en besproei te tuin met de gewenste greep. Er zijn verschillende sproeikoppen te koop die in de hand gehouden kunnen worden, maar er zijn besproeiingskoppen te koop die met een pin de grond in gaan en een zijwaartse beweging maken tijdens het sproeien. De kop moet dan 1 of 2 maal verplaatst worden om een bepaald oppervlak (cirkel) te bereiken. Voor gras zijn er de liggende modellen. Deze koppen pakken meteen een flink oppervlak met een breedte oplopend tot zo’n 10 meter. De besproeiingsapparatuur is te koppelen aan een tijdschakelaar.

Onderhoud

Voor alle apparatuur geldt dat deze na gebruik goed schoon gemaakt dient te worden (onder de kraan en goed droog maken) en er is voor het snoeiwerk speciale olie op de markt om alles soepel te houden.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tuingereedschap: kopen en huren van gereedschap voor de tuinTuingereedschap: kopen en huren van gereedschap voor de tuinHet is op veel plaatsen mogelijk om tuingereedschap te kopen of te huren. Er zijn een groot aantal verschillende soorten…
Tuingereedschap, let op garantie!Tuingereedschap is niet in één maat of merk verkrijgbaar, er zijn diverse maten en merken. Je kunt kiezen uit bijvoorbee…
Wat is de functie van tuingereedschap?Wat is de functie van tuingereedschap?Het onderhoud van de tuin gaat een stuk gemakkelijker met behulp van goed tuingereedschap. Goed gereedschap gaat lang me…
De snoeitabel, wanneer en hoe snoeien?De snoeitabel, wanneer en hoe snoeien?Wanneer en hoe je planten en struiken moet snoeien kun je vinden in de snoeitabel in dit artikel. Een snoeitabel wordt o…

Planten beschermen op de volkstuinPlanten op je volkstuin beschermen. Het is nodig. De bedoeling van een volkstuin is om zoveel mogelijk opbrengst in groe…
Tomaten planten op speelse wijzeIn dit artikel geef ik een korte inleiding omtrent de tomatenplant en bespreek ik enkele leuke tips wat je allemaal kan…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 25-04-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.